Urna mobilă, „mărul discordiei” în Dolj: 32 de dosare penale înregistrate în ziua votului

0
479

Pe tot parcursul zilei referendumului pentru demiterea preşedintelui României reprezentanţii IPJ Dolj au fost anunţaţi despre 32 de încălcări de natură penală a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, pentru care s-au întocmit dosare penale. În urma cercetărilor o parte dintre aceste incidente nu s-au confirmat, însă toate documentele întocmite în aceste cauze vor fi înaintate Parchetelor competente, cu propuneri corespunzătoare. În plus, la Biroul Electoral Judeţean Dolj şi la Birourile electorale ale secţiilor de votare au fost depuse, în total, 179 de întâmpinări şi contestaţii, cele mai multe vizând aprobarea cererilor de deplasare cu urna mobilă la persoane care solicitaseră acest lucru. Poliţiştii postaţi pe drumurile din judeţ, în cele 17 filtre rutiere, nu au descoperit nici un caz de turism electoral, în urma verificărilor făcute în trafic.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, pe parcursul zilei referendumului s-au înregistrat 32 de plângeri cu privire la incidente de natură penală, vizând diverse încălcări ale prevederilor Legii nr. 3/2000. Astfel, patru dintre reclamaţii s-au referit la încercarea de a vota a unor persoane care au interdicţie de a-şi exercita acest drept, conform unor hotărâri definitive şi irevocabile pronunţate de de instanţele de judecată. În afara cazurilor deja prezentate în paginile cotidianului nostru, duminică, în jurul orei 17.00, jandarmii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dolj care asigurau paza şi ordinea publică la Secţia de votare nr. 68 Craiova au fost sesizaţi de către preşedintele secţiei de votare că Grigore Pobîrci, de 38 de ani, din Craiova, s-a prezentat în secţie şi a solicitat să voteze, însă, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acest drept îi fusese interzis printr-o hotărâre a Judecătoriei Calafat. Un caz similar a fost înregistrat şi la Secţia de votare nr. 35 Craiova, păzită de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, unde Niculae Fistogeanu, de 50 de ani, din municipiu, s-a prezentat în secţia de votare cu intenţia de a-şi exercita drepul la vot, însă, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că acest drept îi fusese interzis printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova, pentru perioada 2006 – 2014. Culmea este că, în momentul în care i-au cerut cartea de identitate pentru verificări, jandarmii au constatat că bărbatul votase pe 10 iunie a.c., la alegerile locale, fapt demonstrat de timbrul autocolant aplicat pe cartea de identitate. „În toate cele patru cazuri de acest gen s-au întocmit deja dosare penale pentru tentativă de a-şi exercita dreptul la vot fără a avea acest drept”, a precizat comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

19 plângeri penale pentru admiterea cererilor de urnă mobilă

Alte trei sesizări ajunse la IPJ Dolj au avut ca obiect presupuse încercări ale primarilor din localităţile Daneţi, Gogoşu şi Izvoare de a împiedica cetăţenii să îşi exprime dreptul la vot. În momentul primirii sesizărilor au fost trimise echipaje de poliţişti la locaţiile respective, care au demarat verificări, însă în aceste trei cazuri nu a fost relevată existenţa unei fapte de natură penală, la definitivarea cercetărilor urmând să se propună măsuri legale prin unităţile de parchet competente.

Două plângeri, din care una a ajuns direct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, procurorii anunţând echipele de cercetare, au vizat deciziile a doi preşedinţi de secţii de votare de a aproba cereri de votare prin intermediul urnei speciale, cereri depuse de persoane care votaseră în prealabil la secţia de votare. Prima dintre ele era la adresa preşedintelui Secţiei de votare nr. 385 din Maglavit, care aprobase cererea de votare prin intermediul urnei speciale pentru Dumitru Ignat, din localitate, deşi acesta votase anterior la secţia de votare. În cel de-al doilea caz era vorba despre preşedintele Secţiei de votare nr. 378 din comuna Leu, care ar fi aprobat cererea de votare prin intermediul urnei speciale pentru mai multe persoane care votaseră anterior în secţia de votare. Şi în acest caz s-a constituit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de art. 55 din Legea 3/2000, însă acestea nu s-au finalizat.

„Un număr de 19 plângeri semnalate în cursul zilei de votare la referendum sunt îndreptate împotriva preşedinţilor unor secţii de votare şi privesc deciziile acestora de a aproba cereri de votare prin intermediul urnei mobile depuse de persoane care nu aveau acest drept. Până în prezent, verificările efectuate nu au condus la identificarea elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni în aceste cauze, însă cercetările vor continua, urmând ca la definitivare, să propunem soluţii legale”, a mai spus comisar-şef Adrian Căpraru.

Celelalte 4 semnalări se referă la suspiciuni cu privire la comiterea infracţiunii de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători, cazuri în care au fost înregistrate dosare penale, urmând să fie confruntate listele de vot cu numărul buletinelor de vot găsite în urne, la secţiile respective, pentru a se stabili dacă există neconcordanţe în această privinţă.

În plus, în ciuda sesizărilor trimise direct către presă, vizând activităţi de „turism electoral”, nu s-a confirmat nici un caz. Asta în condiţiile în care, poliţiştii aflaţi în cele 17 filtre rutiere amplasate la intrarile în oraşe, dar şi în judeţ, au oprit „tot ce a mişcat”, mai exact toate microbuzele şi autobuzele care efectuează transport de persoane, însă nu au fost găsite mijloace de transport care să se fi aflat în afara rutei de transport sau în afara orarului prestabilit. „Totodată, este important de precizat faptul că în cursul zilei de duminică nu a fost înregistrată nici o faptă comisă cu violenţă care să aibă legătură cu desfăşurarea referendumului”, a încheiat şeful Centrului de Comunicare Judeţean Dolj, comisar-şef Adrian Căpraru.

Unul dintre dosarele penale înregistrate a vizat şi o reclamaţie înregistrată duminică, puţin după ora 14.00. Marian Gherasim, de 35 de ani, din Craiova, a anunţat prin 112 Secţia de Poliţie Rurală Pieleşti că pe lista suplimentară de la Secţia de votare nr. 397 Mischii, figurează că bunica sa, Gheorghiţa Dincă, în vârstă de 97 de ani, din localitate, a votat, deşi aceasta nu îşi exercitase acest drept. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că Gheorghiţa Dincă a solicitat deplasarea urnei mobile la locuinţa sa, prin cerere scrisă, întrucât este imobilizată la pat, însă la domiciliul acesteia nu a ajuns nimeni cu urna mobilă. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, verificând la Secţia de votare nr. 397, poliţiştii au constatat că femeia figurează pe lista suplimentară că a votat, însă pe actul de identitate al acesteia nu era aplicat autocolantul cu menţiunea „Votat”. Au fost identificaţi membrii Biroului Secţiei de votare care au făcut parte din comisia ce s-a deplasat cu urna mobilă în localitate ca fiind Ioana Ciocan, de 40 de ani, din comuna Mischii, şi Ştefan Vintilă, de 27 de ani, din Craiova, faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători”, a declarat comisar-şef Adrian Căpraru.