Peste 300.000 de doljeni au răspuns chemării la urne – Judeţul Dolj a îndeplinit condiţia de cvorum, cu o prezenţă de 51,57%

1
1008

Peste 51% dintre doljeni s-au prezentat la urne şi au votat în mod covârşitor împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Asta denotă că în judeţul Dolj nu s-a ţinut cont de recomandările PDL şi ale primarilor de culoare portocalie. În singurul oraş câştigat de către PDL la alegerile locale din 10 iunie a.c., Băileşti, prezenţa la vot a fost de 41,37, din aproape şapte mii de votanţi, şase mii spunând „DA”. Preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, luni, că Uniunea Social Liberală (USL) va continua să guverneze responsabil, votul milioanelor de români de la referendum obligând USL să-şi ducă mai departe angajamentele asumate. Totodată, preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, le-a mulţumit celor peste 300.000 de doljeni care s-au prezentat, duminică, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. 

După referendumul pentru înlăturarea preşedintelui Traian Băsescu, situaţia se prezintă în felul următor: din totalul de 588.044 de persoane înscrise pe lista pentru referendum, s-au prezentat la vot 303.258 de alegători, în procente asta însemnând 51,57%. Numărul de buletine de vot distribuite pentru a fi întrebuinţate a fost de 646.585, din care au rămas neîntrebuinţate 343.327; din numărul de voturi valabil exprimate – 275.857 de votanţi au spus „DA”, adică 90,96%, şi 24.063 au spus „NU”, procentul fiind de 7,93%; Totodată, au fost înregistrate 3.338 de buletine de vot nule. Doar 25 de voturi au fost contestate, însă, în total, au fost făcute 179 întâmpinări şi contestaţii, dintre care 150 au fost soluţionate de Birourile electorale ale secţiilor de votare.

„Milioane de români au spus «DA» demiterii lui Traian Băsescu”

Preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, le-a mulţumit doljenilor pentru votul acordat, şi a declarat că votul românilor nu poate fi ignorat: „Peste 300.000 de doljeni au răspuns chemării la urne în ziua referendumului, legitimând democraţia şi statul de drept din România. Nu ştim dacă magistraţii Curţii Constituţionale vor valida rezultatul referendumului, însă este cert că românii i-au invalidat mandatul lui Traian Băsescu. România nu mai are nevoie conflicte instituţionale, zâzanie şi scandaluri politice, iar românii ieşiţi la vot în număr copleşitor au înţeles acest lucru. Milioane de români au spus «DA» demiterii lui Traian Băsescu, iar opţiunea lor nu poate fi ignorată de nimeni.  Uniunea Social Liberală va continua să guverneze responsabil, respectându-şi promisiunile asumate în faţa cetăţenilor, pentru că votul celor peste opt milioane de români ne obligă să ne ducem mai departe angajamentele. Personal, le sunt recunoscător tuturor craiovenilor şi doljenilor care s-au mobilizat exemplar şi au ieşit la referendum, dovedind că au înţeles rostul democraţiei consfinţite prin votul liber exprimat. Deopotrivă, vreau să le mulţumesc primarilor, aleşilor locali şi judeţeni, parlamentarilor şi tuturor activiştilor Uniunii Social Liberale pentru exemplara mobilizare prin care au reuşit să aşeze Doljul în rândul judeţelor cu cea mai ridicată prezenţă la urne”.

 

Cea mai mică prezenţă la vot, la nivelul oraşelor şi municipiilor din judeţul Dolj, a avut-o Craiova, cu un procent de numai 42,48%. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a avut şi o explicaţie pentru acest procent: „Cred că nu a mers graba, trebuia să aşteptăm luna septembrie, când oamenii se întorc din concedii şi toată lumea e acasă. Pe călduri de 40 şi ceva de grade să scoţi lumea afară din casă să se ducă la vot, într-o perioadă în care foarte mulţi sunt plecaţi la ţară. Aşa cum s-a observat, în cursul zilei de ieri (n.r. duminică), oraşul Craiova era aproape gol. Asta înseamnă că foarte mulţi erau plecaţi fie în mediul rural, fie în vacanţă”. Imediat după Craiova, vine Băileştiul, un oraş cu primar PDL, dar unde la vot s-au prezentat 41,37% dintre alegători.

Trei comune din judeţul Dolj au avut o prezenţă la vot de peste 90%. Toate sunt conduse de primari social-democraţi. În mod surprinzător, cel mai mare număr de participanţi la referendum a fost înregistrat în comuna Carpen, respectiv 97,16%. La polul opus se regăsesc două dintre localităţile doljene PDL, unde prezenţa la urne a fost sub 30%, respectiv Lipovu – 26.12% şi Rojişte – 27.44%, acestea fiind cele mai mici procente înregistrate în judeţ. Astfel, la Lipovu, dintre cei 2.339 de alegători cu drept de vot, doar 611 s-au prezentat la urne pentru a-şi exprima opţiunea. Dintre aceştia, 555 au spus “DA” demiterii preşedintelui, iar 44 au votat “NU”. La Rojişte, 519 dintre cei 1.891 de cetăţeni înscrişi pe listele electorale au mers la vot. Pentru demitere au pus ştampila 472 de alegători, iar împotrivă – 27.

Procente de peste 80% prezenţă la vot s-au obţinut în nouă comune, dintre care două au primari USL (Goicea şi Mârşani), trei PNL (Seaca de Pădure, Siliştea Crucii, Măceşu de Jos), patru PSD (Vârvoru de Jos, Dobroteşti, Gherceşti, Cetate). Aceste localităţi nu au produs o surpriză, pentru că primarii au fost aleşi cu un număr foarte mare de voturi, şi era de aşteptat că îi vor scoate pe oameni la vot.

Doljul s-a clasat pe locul 11 în ierarhia judeţelor ca prezenţă la vot. Din cele 111 localităţi, în 92 procentul a fost de peste 50%. Cu o participare de 51,57%, şi cu 90,96% dintre votanţi care au spus DA pentru demiterea lui Traian Băsescu, putem spune că judeţul Dolj a îndeplinit condiţiile de cvorum. Cu o astfel de statistică, lui Traian Băsescu îi va fi greu să le spună doljenilor că este preşedintele lor.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi MARIN TURCITU

1 COMENTARIU

  1. Rezultatele slabe in Craiova la referendum se datoreaza prestatiei noului primar al craiovei Olguta Vasilescu.La scurt timp dupa numire aceasta a promovat in functiile de conducere ale regiilor din subordine persoane nepotrivite fara legatura cu dorinta si vointa partidului… Acesta este doar inceputul declinului USL in Craiova.In noiembrie Usl si in special PSD va avea mari surprize…

Comments are closed.