Daniel Pităroiu, propunerea PNL pentru Primăria Filiaşi: „Filiaşiul are nevoie de dezvoltare. Acum! Nu de stagnare şi de scuze”

0
499

Cod AEP:21240015

Daniel Pităroiu este candidatul liberal la funcţia de primar al oraşului Filiaşi, o urbe pe care mărimea, apropierea de Craiova şi plasarea strategică pe rutele naţionale şi internaţionale de transport o recomandau pentru o soartă mai bună. Modernizarea şi prosperitatea au trecut pe lângă Filiaşi sub actuala administraţie, spune Daniel Pităroiu, care îşi motivează astfel decizia de a candida la prima poziţie în administraţia orăşenească.

Candidatul  PNL are 50 de ani, este căsătorit şi tată a doi copii şi este de profesie economist, îndeplinind în ultimii 20 de ani diverse funcţii de răspundere în structura Complexului Energetic Oltenia.  „M-am hotărât să candidez pentru că, la fel ca probabil majoritatea filişenilor, nu mai suport stagnarea, degradarea la care a fost condamnat acest oraş de opt ani de zile. Am zis că e de datoria mea să ofer oamenilor o alternativă, să le arăt că se poate şi altfel, că nu suntem blestemaţi să batem pasul pe loc în timp ce alte oraşe profită de orice oportunitate şi se dezvoltă pe zi ce trece. La Filiaşi trăim în minciuna ca „4 ani nu sunt suficienţi pentru a implementa proiecte de anvergură în oraş”. Este fals! În 4 ani, un primar determinat, capabil şi cu experienţă profesională, poate schimba faţa unui oraş, poate atrage fonduri europene şi poate investi în toate zonele de interes ale comunităţii. Termenele lungi sunt doar o modalitate de a-şi scuza propria incompetenţă. În primul an de mandat, un primar serios poate atrage fondurile necesare pentru investiţii şi poate să finalizeze partea de birocraţie şi proiectare, pentru ca în următorii 3 ani deja să se cunoască rezultatele în teren. Filiaşiul nu mai are timp de pierdut cu termene prelungite la nesfârşit. Filiaşiul trebuie să recupereze 8 ani de stagnare şi degradare. Avem oraşe  vecine care au un ritm alert de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene şi aici îmi vin în minte Rovinari şi Turceni. Dacă la ei se poate, la noi de ce nu ar fi posibil?”, spune Daniel Pităroiu.

Listă amplă de urgenţe pe agenda viitorului primar

În calitate de filişan navetist, Daniel Pităroiu a putut observa la prima mână domeniile în care oraşul natal a pierdut trenul modernizării, aşa că are o listă lungă de probleme care îşi cer rezolvarea urgentă. În Filiaşi sunt multe de făcut, pentru că în multe domenii suntem nevoiţi să plecăm practic de la zero. Multe lucruri au rămas neschimbate şi nemodernizate de zeci de ani. Nu avem, spre exemplu, parcări pe bulevardul Racoţeanu, principala arteră din oraş, motiv pentru care tot timpul traficul e îngreunat. Trotuarele sunt nerefăcute de 40 de ani. La fel şi în spaţiile dintre blocuri, unde lipsesc parcările şi locurile de joacă pentru copii. Avem nevoie de o piaţă modernă, nu de barăci de tablă acoperite cu plăci de azbociment proptite cu pietroaie să nu le ia vântul. Nu asta înseamnă un oraş civilizat. Nu avem zone de agrement nici în centrul oraşului, năpădit în ultimii ani de omniprezentele barăci, nici în restul oraşului. Nu avem curăţenie, serviciul cu pricina e practic inexistent la Filiaşi. Iar toate probleme din oraş sunt cu atât mai pronunţate în cele trei sate aparţinătoare, care au fost lăsate practic de izbelişte”, susţine candidatul PNL.

Un primar capabil trebuie să aducă bani în comunitate

Reprezentantul PNL în cursa pentru Primăria Filiaşi spune că a identificat şi principala problemă a administraţiei locale actuale. Este vorba despre mulţumirea de sine şi de limitarea proiectelor de dezvoltare la minusculele resurse ale bugetului local, reţetă sigură pentru stagnare. „Principala problemă a oraşului este lipsa infrastructurii indispensabile unei localităţi care poartă titlul de oraş. Fie că e vorba de insfrastructura rutieră, de cea comercială sau de cea de agrement. Dacă mergem însă la cauze, putem constata lesne de unde ni se trage această tragică stare de lucruri. De la bugetul local, mai precis de la veniturile atrase de administraţia care, de opt ani, conduce acest oraş. Principala problemă e că această administraţie stă pe un buget de 7-8 milioane de euro, cât reuşeşte să adune din impozite şi taxe locale, plus cotele din impozitul pe venit şi cele din TVA. Or, din aceste 7-9 milioane, cam 6,5 milioane sunt cheltuite anual pe salariile celor din primărie, pe utilităţi, pe ajutoare sociale şi pe bâlciuri, că am ajuns să facem câte 10 pe an. Calea spre dezvoltare nu e asta. Un primar competent şi o administraţie corectă trebuie în primul rând să se bată pentru a atrage fonduri suplimentare pentru investiţii. Sunt zeci, sute de programe care pot fi accesate, fie fonduri europene, fie la diverse ministere, iar principala preocupare a unui edil capabil trebuie să fie accesarea acestor fonduri pentru dezvoltarea comunităţii”, precizează Daniel Pităroiu.

Parc de zece hectare pe locul actualului SIL

Unul dintre proiectele la care ţine în mod deosebit candidatul PNL la Primăria Filiaşi este amenajarea unui parc demn de o localitate cu rangul de oraş. O asemenea facilitate lipseşte deocamdată în urbe, iar propunerea PNL pentru postul de primar a identificat un amplasament valabil. „Una dintre problemele pe care mi le semnalează tinerii e lipsa unor zone de agrement în oraş. În Filiaşi practic nu ai unde să te plimbi. Parcul din centru s-a degradat mereu, fiind acum într-o stare mizerabilă, proiectul de amenajare a celor trei lacuri de la ieşirea din Filiaşi a fost abandonat. Unul dintre proiectele pe care le susţin este amenajarea pe locul actualului SIL (fosta Secţie de Industrializare a Lemnului – n.r.) a unui parc de zece hectare, cu terenuri de sport, locuri de joacă, piste de biciclete şi o sală polivalentă. Amplasamentul a fost cumpărat de mult de primărie, în ideea amenajării unui parc industrial. Din păcate, nu se pretează la aşa ceva, parcurile industriale ca să atragă investitori serioşi trebuie să fie la marginea oraşelor şi cu acces facil la infrastructura rutieră naţională şi internaţională, ceea ce nu e cazul aici. Putem amenaja însă un parc în toată puterea cuvântului. Acum a devenit practic de câţiva ani groapa neoficială de gunoi a oraşului. Acest lucru trebuie să înceteze imediat”, arată Daniel Pităroiu.

 

Mesaj pentru tinerii cu drept de vot:

Salut! Eu sunt Daniel Pităroiu

Ştiu că nu aveţi mult timp, motiv pentru care vreau să vă transmit doar câteva gânduri. Probabil că aţi vizitat atât oraşe din România, cât şi din afara ţării. Probabil că aţi văzut ce înseamnă cu adevărat un oraş european. Oraşul în care noi locuim acum a ajuns o ruină din cauza administrării sale defectuoase de către un grup restrâns, pentru care nevoile noastre nu contează. Filiaşiul nu este nici comună, nici oraş. Am ajuns să facem haz de necaz de sărăcia, mizeria şi nedreptatea în care ne scăldăm zilnic. Ştiu că nu vă interesează politica, însă am nevoie de votul vostru. Am nevoie de votul vostru pentru ca, în câţiva ani, să vă  puteţi lăuda că sunteţi din Filiaşi. Să fiţi mândri că locuiti într-un oraş normal. Nu european. Pentru început… doar normal.

Ieşiţi la vot şi acordaţi-mi încrederea voastră!

Proiecte pentru Filiaşi

  • Asfalt şi utilităţi în sate.
  • Parcări laterale şi trotuare pe bulevardul Racoţeanu.
  • Desfiinţarea barăcilor din centrul oraşului şi amenajarea unui părculeţ modern.
  • Atragerea de investitori serioşi în oraşul Filiaşi pentru crearea de noi locuri de muncă.
  • Construirea unei pieţe moderne, conforme cu standardele actuale, pentru a asigura condiţii normale atât vânzătorilor, cât şi cumpărătorilor din oraşul Filiaşi.
  • Construirea unui târg modern prin amenajarea de standuri ce vor fi închiriate tuturor categoriilor de comercianţi.
  • Amenajarea de parcări şi zone de relaxare între blocuri.
  • Amenajarea pe locaţia actualului SIL a unui parc întins pe o suprafaţă de 10 hectare, parc care să deţină terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete şi o sală polivalentă.
  • Amenajarea zonei celor 3 lacuri.
  • Curăţenie exemplară în oraş.