„Tosca”, provocarea muzical-vizuală din Parcul „Nicolae Romanescu”!

0
709

Doar o săptămână a mai rămas până la extraordinarul spectacol anunțat de Opera Română Craiova: „Tosca” de Giacomo Puccini, într-o impresionantă montare pe trei scene, cu 70 de instrumentiști, 60 de coriști și un cor de copii, cu proiecții 3D/videomapping special create, precum și cu soliști de prim rang în arta lirică la nivel mondial – tenorul Ramon Vargas, soprana Joanna Parisi și baritonul Alberto Gazale. Spectaculosul eveniment va avea loc în aer liber, în Parcul „Nicolae Romanescu”, iar decorul încorporează podul suspendat și lacul. Organizatorii estimează că peste 5.000 de persoane vor fi prezente, acestea având la dispoziție aleile și întreg spațiul verde dimprejur, cu acces gratuit, precum și, contracost, o zonă VIP cu 407 scaune și locuri speciale în bărci și hidrobiciclete. Spectacolul va fi prezentat miercuri, 6 iunie, de la ora 21.00, și va dura aproximativ trei ore, timp în care craiovenii se vor bucura nu numai de frumoasa muzică a operei pucciniene, ci și de o scenografie impresionantă și momente artistice captivante. Finalul dramatic al poveștii, cu Floria Tosca, tânăra cântăreață îndrăgostită care se sinucide aruncându-se în lac de pe podul suspendat, este doar unul dintre ele…

După spectacolele grandioase în aer liber rămase în memoria craiovenilor, „Carmina Burana” (2014) și „Carmen – Rock Version” (2016), Opera Română Craiova oferă publicului și în acest an, în cadrul Zilelor Municipiului Craiova, un spectacol-eveniment: „Tosca” de Giacomo Puccini. Scenă devine Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova – pentru prima dată gazda unui spectacol de operă. La alegerea titlului și cadrului ales pentru reprezentație s-a referit chiar regizorul, Antoniu Zamfir, totodată managerul Operei Române Craiova.

Data spectacolului, hotărâtă de agenda faimosului tenor mexican Ramon Vargas

«Am încercat, de fiecare dată, să identificăm modalități prin care putem să realizăm un astfel de proiect. Pentru 2018 ne-am propus să creăm un spectacol în acest spațiu feeric al Parcului „Nicolae Romanescu”, luând în calcul că tocmai a fost reamenajat. N-am știut, inițial, locul exact în care îl vom monta, dar, bătând la pas fiecare alee, am decis că va fi spațiul de sub podul suspendat, cu întreaga zonă a lacului și Castelului fermecat. Întâi am ales opera „Otello”, de G. Verdi, însă muzica nu este atât de impresionantă pentru public, în general, nu mă refer strict la cel iubitor de operă. Pentru că noi, când facem astfel de proiecte, ne adresăm publicului necunoscător în detaliu al genului de operă. Ne dorim, prin astfel de evenimente, să arătăm că opera poate să ia diferite forme de interpretare, în diverse spații. Cele două spectacole din 2014 și 2016 au avut ca „efect” final umplerea sălii de spectacole a Operei craiovene. Ceea ce ne bucură și ne obligă să continuăm această idee de a atrage publicul nou către spectacolele de operă. Am ales, în final, muzica lui G. Puccini și „Tosca” pentru că oferea multe posibilități din punct de vedere regizoral. Ne-am gândit cum să fie cât mai captivant, cât mai profesionist realizat, cum să ne folosim și noi de tehnica de ultimă generație – pentru că, în acest moment, teatrele mari din lume au început să se rupă de scenografia clasică», a explicat Zamfir. Data de prezentare a spectacolului, 6 iunie, a fost aleasă în funcție de agenda faimosului tenor mexican Ramon Vargas, care va interpreta rolul Mario Cavaradossi, fiind singura din an în care acesta era disponibil. 

Videomapping creat special de o echipă de artiști din Italia și sonorizare de înaltă calitate

Premiera operei lui Puccini, de la 1900, nu putea fi decât la Roma, dată fiind plasarea poveştii în trei puncte-cheie ale oraşului: Biserica „Sant’Andrea della Valle”, Palatul Farnese şi Castelul Sant’Angelo. De aceea Opera craioveană a ales să prezinte „Tosca” pe trei scene amenajate în parc, cu un decor care încorporează podul suspendat și care va conține și proiecții 3D/videomapping realizate special pentru eveniment de o echipă de patru artiști, graficieni, din Italia. Proiectoarele laser de 50.000 lumeni vor crea un spectacol absolut magnific, cu imagini și lumini proiectate pe pod și pe ciclorama montată pe una dintre scene, mai spune Antoniu Zamfir. «Pentru mine, ca regizor, este totuși o misiune simplă, pentru că orice ai face, din punct de vedere vizual, muzica lui Puccini, în special muzica operei „Tosca”, este fascinantă de la primul până la ultimul acord », a adăugat acesta. Sonorizarea spectacolului va fi una de înaltă calitate, fiind vorba despre un eveniment muzical în aer liber, echipamentul necesar provenind din Germania.

O distribuție impresionantă, cu nume de rezonanță ale artei lirice internaționale

Protagoniștii, soliști de prim rang la nivel mondial, vor fi tenorul Ramon Vargas (Mario Cavaradossi), soprana Joanna Parisi (Floria Tosca) și baritonul Alberto Gazale (Baronul Scarpia), conducerea muzicală fiindu-i încredințată maestrului Walter Attanasi. Spectacolul se bucură și de prezența basului rus Stanislav Chernenkov (Cesare Angelotti), a baritonului italian Alberto Benini (Sciaronne) și a artiștilor craioveni Ioan Cherata (Sagrestano), Florin Ormenișan (Spoletta) și Victor Dimieru (Temnicerul), alături de Orchestra și Corul Operei Române Craiova. În total, 70 de instrumentiști, 60 de coriști și un cor de 20 de copii de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”! Cum Opera Română Craiova are în repertoriu spectacolul cu opera „Tosca”, cu premiera în toamna anului 2008, în regia lui Tamas Ferkay, parte din decor și costume vor fi folosite și în această reprezentație de scenograful Răsvan Drăgănescu. 

Peste 5.000 de spectatori așteptați în Parcul „Nicolae Romanescu”!

Iubitorii muzicii mai pot rezerva ultimele bilete disponibile, din cele 407 puse la vânzare de organizatori, în zona VIP, acestea având prețurile de 50, 100 și 150 lei. Contracost vor fi și cele 70 de locuri în bărcile și hidrobicicletele de pe lac. Însă la eveniment sunt așteptați mii de oameni care se pot bucura de spectacol pe alei, bănci sau chiar pe iarbă, unde accesul este liber. „După estimările noastre, în spațiul de lângă lac, din zona scărilor spre Castelul fermecat și a aleii care trece pe sub podul suspendat vor fi peste 5.000 de spectatori. Îmi doresc să văd oameni care se așează cu pătura pe iarbă, cu șezlongul, cu ce dorește fiecare”, a adăugat Zamfir.

Managerul Operei Române Craiova nu exclude posibilitatea prezentării spectacolului „Tosca” și în alte orașe din țară, în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de ineditul și spectaculosul pe care le aduce, proiectul este unul costisitor, ridicându-se la aproximativ 200.000 euro. „Dacă va fi identificat un spațiu în care noi vom putea adapta întreaga regie și scenografie, nu vom ezita să îl jucăm”, a declarat Zamfir. Evenimentul, organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Craiova, a atras atenția companiei Enel, care a semnat un contract de sponsorizare cu Opera craioveană, în valoare de 5.000 euro.

 

 

Operă în trei acte, de Giacomo Puccini, pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” a dramaturgului francez Victorien Sardou, „Tosca” a avut premiera pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Constanzi” din Roma, rolul titular fiind deţinut atunci de soprana româncă Hariclea Darclée. Opera este bazată pe piesa dramatică a lui Victorien Sardou „La Tosca” și prezintă povestea celebrei cântăreţe a Romei, Tosca, ce trece printr-o confruntare cu un teribil tiran, şeful poliţiei, Scarpia, care vrea să o seducă. Perfid, acesta foloseşte mijloace machiavelice pentru a-şi atinge scopul, provocând o ireparabilă tragedie.

Multe dintre vocile care au dat viaţă pe scenă senzualului şi tragicului personaj Tosca aparţin elitei muzicii lirice. Este de ajuns să le amintim pe sopranele Renata Tebaldi, Raina Kabaivanska, Mirella Freni, Renata Scotto, Magda Olivero, Katia Ricciarelli. În rolul lui Mario Cavaradossi au smuls furtuni de aplauze Richard Tucker, Luciano Pavarotti ori Carlo Bergonzi. Opera rămâne, de asemeena, o piatră de încercare pentru orice dirijor.