Ostroveni: O comună „încinsă” de muncă!

0
891

Şedinţa Consiliului Local Ostroveni de astăzi, ca şi cele precedente, ale destule puncte pe ordinea de zi: reabilitarea şi modernizarea unui teatru de vară, investiţie în valoarea de 80.000 euro prin fonduri AFIR; modernizarea şi dotarea Căminului Cultural, o investiţie de 100.000 euro; construcţia unui dispensar medical uman la Ostroveni, în valoare de 3,7 miliarde lei; construcţia unei grădiniţe pentru copii în satul Lişteava, investiţie de 3,3 miliarde lei; contract coregrafic de prestări servicii pentru refacerea Ansamblului artistic local „Alunelul”; premierea copiilor cu rezultate bune la sfârşitul anului şcolar şi aşa mai departe. Primarul comunei, Silviu Preduş, nu se lamentează, dar afirmă că la primărie e zilnic mult de lucru. Comună mare, cu peste 5.000 de locuitori, Ostroveniul îşi reaşează, de la un an la altul, cu curaj înfăţişarea, dorindu-se una de top între localităţile doljene. Şi dacă vom spune că este „încinsă” de muncă îndârjită, în acest anotimp febril de primăvară, nu spunem decât adevărul. E plăcută ochiului aşezarea. Curată, luminoasă, plină de verdeaţă. Şi peste toate Ostroveniul are încă o lume tânără, în putere, care speră, teafără fiind, să rămână, după datină, pe tălpile ei. Adică are puterea de a privi mai departe, ceea ce nu e puţin lucru. 

Cum e grâul?

Discuţia despre starea grâului nu e la ordinea zilei, printre oamenii locului. Deloc indiferenţi însă la starea de vegetaţie a principalei plante cerealiere, care ocupă circa 2.000 de hectare la nivelul celor 15 asociaţii agricole. Şi multe nădejdi, nemărturisite, se leagă de recolta acestui an. Motiv pentru care, până la vremea intrării în lan a combinelor, grâul e petrecut cu privirea. Şi verdele nesfârşit al lanurilor, pe alocuri punctat de culoarea roşie a macilor efemeri, dezvăluie o taină şi o frumuseţe inefabilă, chiar te vindecă de tristeţe, redându-te. Sunt multe semne de an bun agricol la Ostroveni, dar cei cu care am discutat încă evită optimismul. E mult de muncă, dacă nu de trudă, şi asta de când se ştiu, dar nimeni nu se lamentează.

Spaniolii de la grupul Planasa sunt în grafic

Despre prezenţa spaniolilor grupului Planasa la Ostroveni şi intenţia lor de a deschide un punct de lucru pentru înfiinţarea unor culturi de căpşuni şi afine s-a mai scris în cotidianul nostru. Silviu Preduş ştie că amenajările de la Ostroveni şi Lişteava destinate culturii afinelor şi căpşunilor a demarat şi este vorba de circa 30 de hectare într-unul din punctele de lucru, şi circa 27 de hectare în celălalt. Derularea investiţiei este urmărită cu atenţie, fiindcă grupul Planasa are o bună reputaţie europeană, şi dezvoltă deja activităţi similare la Ianca, în judeţul Olt. Se pregăteşte cu asiduitate terenul şi instalarea unui investitor spaniol chiar înseamnă ceva insolit pentru localnici. Dar, până una-alta, spaniolii cu ale lor, fiind vorba de o afacere privată, iar oamenii Ostroveniului cu noianul lor de probleme cotidiene. Deşi, fireşte, mucaliţii trăgând cu coada ochiului, comentează, nu rareori cu maliţiozitate oltenească.

Silviu Preduş ales preşedintele Asociaţiei comunelor din Dolj

Adunarea generală a Asociaţiei comunelor, filiala Dolj, din data de 14 mai a.c., în sesiune extraordinară, l-a ales pe Silviu Preduş, jurist de profesie, în fruntea ei pentru un mandat complet. Asociaţia comunelor este una a autorităţilor locale, având ca membri comunele din Dolj. Secretar general a fost desemnată Mihaela Mateescu, primăriţa comunei Scaeşti, iar ca vicepreşedinţi au fost aleşi Dumitrel Titel Stoenescu, primar la comuna Afumaţi, Vergică Şovăilă, primar la comuna Călăraşi, Dumitru Dincă, primar la comuna Drăgoteşti, Mihai Puiu Calafeteanu, primar la comuna Pleniţa, Marius Cosmin Dumitru, primar la Şimnicu de Sus, Florea Grigorescu, primar la Urzicuţa. Bineînţeles, că Silviu Preduş s-a simţit onorat, prin această investire, dar lucrurile nu se opresc aici, fiindcă doreşte să confere o eficientizare evidentă mai bunei cooperări la nivelul administraţiilor publice locale. Şi cooperarea între comunele doljene, permisă – dar destul de limitat – prin cadrul legislativ modificat, rămâne un deziderat. Proxima şedinţă de lucru, va avea loc la Işalniţa, când se vor stabili şi ţintele concrete de acţiune. 

De 44 de ani medic la Ostroveni

Doctorul Ion Dragomir, fiu al comunei, medic al dispensarului uman din Ostroveni de 44 de ani, este poate o excepţie în lumea rurală a Doljului. Când aproape, dacă nu toată lumea tânără a comunei s-a născut sub supravegherea sa şi a crescut mângâiată de privirile sale blajine, medicul Ion Dragomir, investit de câteva mandate şi cu calitatea de ales local, chiar este un reper moral şi profesional al Ostroveniului. Nu este singur la dispensarul uman al comunei, având colaboratori imediaţi pe medicii Sfârlează Silviu şi Ciobanu Camelia, dar autoritatea sa, inedită în lumea Doljului, vine dintr-o statornicie greu egalabilă şi o înţelegere a unor rosturi mult răstălmăcite în zilele noastre, în care istoria se face prin oameni şi pentru oameni. Pe malul Dunării, unde merge frecvent la pescuit, o mai veche pasiune, ni s-a spus de către cei care îl cunosc, îşi priveşte chipul în aceeaşi oglindă de apă, în care s-a întipărit pentru totdeauna chipul din anii tinereţii. Fiind în firea oamenilor locului şi puterea lor să-şi regăsească mereu şi mereu o tinereţe câteodată uitată. Povestea doctorului Ion Dragomir încape în istoria comunei sale, una fabuloasă, încă nerescrisă. În buza verii, Ostroveniul rezonează parcă, dimineaţa, cu concertul păsărilor din pădurea Zăval, care dau semnalul unei noi zile de muncă. Fiindcă munca aceasta îndârjită a câmpului, uneori greu de descris, a adus comuna, acolo unde se află astăzi.