Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că dacă preşedintele Klaus Iohannis va retrimite legea salarizării bugetare în Parlament proiectul de lege va intra în vigoare fie la data de 1 iulie, dacă Legislativul „se va mişca suficient de repede”, fie cu data de 1 august.
„Ce plan de rezervă ar putea să fie, dacă preşedintele este nemulţumit şi o întoarce (în Parlament-n.r.)? Eu sper că Parlamentul României se va mişca suficient de repede să o treacă din nou prin comisii şi prin plen ca să putem să o adoptăm de la 1 iulie. Dacă nu se poate adopta de la 1 iulie o să intre în vigoare cu data de 1 august, dar eu sper să nu fie cazul”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la finalul şedinţei Comisiei de Muncă.
Ministrul Muncii a afirmat că nu ştie ce nemulţumiri ar putea avea Klaus Iohannis pentru a întoarce legea în Parlament. „Chiar nu ştiu care ar putea să fie nemulţumirea preşedintelui Klaus Iohannis pentru că din câte am înţeles s-a manifestat în legătură cu administraţia publică locală Ori, tot ce înseamnă organizaţii profesionale ale primarilor, preşedinţilor de Consilii judeţene, absolut toată lumea în unanimitate a votat ca să se facă această descentralizare”, a spus Olguţa Vasilescu.
Klaus Iohannis: Aşteptarea ca eu să modific legea salarizării este puţin deplasată
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că aşteptarea sindicaliştilor ca legea salarizării să nu fie promulgată este “puţin deplasată”, subliniind că proiectul este asumat încă din campania electorală de PSD, partid care controlează şi majoritatea parlamentară.
“Legea, din câte ştiu eu, a trecut abia printr-o Camera şi urmează să intre în Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională. Atunci când ajunge la mine la promulgare, probabil voi face câteva declaraţii mai ample, dar pot să vă spun de acum câteva idei legate de această lege. Ea a apărut fiindcă este în programul de guvernare al PSD-ului. PSD-ul, de la început, a sus că vrea această lege, are majoritatea, controlează toate majorităţile din parlament, are guvernul, deci este o lege pentru care răspunde integral şi definitiv iniţiatorul. Şi cred că este bine să nu uităm acest aspect”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele a fost chestionat cu privire la aşteptările privind un refuz al preşedintelui de a promulga legea salarizării pe care sindicatele le au. Iohannis a explicat că aşteptarea ca cineva să intervină în cazul unei legi asumate de PSD, care controlează majoritatea parlamentară este “puţin exagerată”.
“Opoziţia, sindicatele, organizaţii profesionale, au avut opinii pe care unii le-au spus în spaţiul public, unii încă nu. Dar aşteptarea să modific eu ceva la lege mi se pare puţin deplasată. Chiar în cazul în care aş trimite o lege, acum vorbesc la modul general, în parlament, dacă cei care au iniţiat-o ţin morţiş să rămână aşa, aşa rămâne. Şi nu vreau să apară impresia că pe o lege asumată explicit vocal şi clar de PSD trebuie să intervină altcineva. Mi se pare o aşteptare care este puţin exagerată”, a conchis preşedintele.