Artistul Mihail Trifan: Expoziţie aniversară la 50 de ani de activitate şi 70 de ani de viaţă

0
433

Muzeul de Artă Craiova va fi mâine, 1 iunie, locul în care Mihail Trifan îşi va serba cea de-a 70-a aniversare printr-o expoziţie de anvergură. „În spiritul celui sărbătorit, invitaţia de a participa la acest eveniment este extinsă tuturor celor care îl cunosc sau nu-l cunosc, celor care îi admiră opera sau trăiesc o repetată surpriză ori de câte ori Miki se pune în scenă”, menţionează organizatorii. Vernisajul va avea loc la ora 18.00, iar expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 22 iulie, în fiecare zi a săptămânii (cu excepţia celei de luni), între orele 10.00 şi 17.00.Mihail Trifan

Expoziţia de la Muzeul de Artă Craiova reuneşte aproximativ 80 de pânze şi obiecte realizate de Mihail Trifan între anii 1973 şi 2016. Aceasta oferă vizitatorilor prilejul de a cunoaşte numeroasele vârste artistice ale autorului, „garantând astfel o experienţă fascinantă: explorarea unui univers care, dincolo de valoarea sa estetică, se supune şi se călăuzeşte după legi proprii, ce intră adesea în conflict cu cele ce alcătuiesc zona noastră de confort”.

„Figură iconică a mai multor generaţii de artişti, pe care i-a avut elevi la Liceul de Artă din Craiova, unde a fost profesor de la absolvirea Universităţii de Arte Bucureşti şi până la pensionare, Mihail Trifan a reprezentat, pe parcursul a 50 de ani de activitate, fervoarea inepuizabilă a experimentului cu materia picturală. Aceasta  s-a concretizat în desfăşurări vizuale epopeice, cel mai adesea dionisiace, în care linia şi culoarea îşi folosesc substanţa creatoare pentru a alcătui o naraţiune extrem de personală şi puternică (uneori) ludică, dar (mereu) vie, despre realitate”, se menţionează într-un comunicat de presă al muzeului.

Expoziţia îşi propune, într-un efort ambiţios al curatorilor, să recupereze integral identitatea artistică a creatorului, deşi acest lucru a presupus pe alocuri dificultăţi insurmontabile. Prima ar fi aceea că, de-a lungul vremii, multe dintre lucrări au fost risipite cu o ingenuă generozitate de autor, iar a doua se află în directă legătură cu natura proteică a creatorului, ce împrumută această substanţă şi artei sale: ca orice neobosit căutător de forme, condus de instinctul descoperirii, Mihail Trifan nu pare îndrăgostit de opera finită, ci mai ales de momentul plămădirii ei.