Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, John Bercow, a făcut prima vizită de stat în Craiova

0
508

Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul britanic, John Bercow, care a efectuat o vizită oficială în România, a fost, ieri, la Craiova. Din delegaţie a făcut parte şi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris. Oficialii britanici s-au întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, cu care a discutat despre oportunităţile de afaceri pe care judeţul nostru le oferă investitorilor străini. Delegaţia britanică a vizitat şi Grădiniţa din Podari, în vederea realizării unui parteneriat pentru implementarea unor proiecte sociale. De asemenea, oaspeţii britanici au fost invitaţi la Muzeul de Artă din Craiova şi au participat la inaugurarea Pieţei “William Shakespeare”, din faţa Teatrului Naţional “Marin Sorescu”. Şirul vizitelor preşedintelui Camerei Comunelor în Craiova s-a fost încheiat la Fabrica Cummins Generator Technologies România.

Discuţiile au vizat oportunităţile de afaceri pe care Doljul le oferă investitorilor străini şi colaborarea în cadrul unor proiecte sociale şi culturale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că vizita preşedintelui Camerei Comunelor din Parlamentul britanic este una foarte importantă, fiind pentru prima de acest fel în România. “Vizita domnului John Bercow este foarte importantă, pentru că este pentru prima dată când un speaker din Camera Comunelor vizitează România. Investitorii din Marea Britanie văd din sudul ţării o oportunitate de investiţii. Atât eu, cât şi domnul Jhon Bercow, considerăm diplomaţia parlamentară ca fiind un aspect important pentru a promova interesele celor două state şi pentru a aduce investitorii aproape ca să genereze mai multe resurse financiare în România. Considerăm că românii care lucrează în Marea Britanie sunt oameni de succes, care îşi plătesc taxele şi impozitele către Regatul Unit şi sunt respectabili în comunităţile lor. Dorinţa mea, alături de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, este să-i facem pe aceşti români pregătiţi să vină acasă împreună cu angajatorii lor şi să investească în România”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

“Am scos în evidenţă punctele tari ale judeţului”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a făcut o scurtă prezentare a judeţului, punctând oportunităţile de afaceri pe care CJ le oferă investitorilor străini. „Suntem foarte onoraţi de vizita preşedintelui Camerei Comunelor a Parlamentului britanic, domnul John Bercow, care a venit la Craiova însoţit de un prieten drag Doljului şi Craiovei, Excelenţa Sa Martin Harris, Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. În intervenţia mea am prezentat Doljul şi am scos în evidenţă punctele tari ale judeţului. Am vorbit despre agricultură, industrie, infrastructură, despre podul de la Calafat-Vidin, am vorbit şi despre investiţia Consiliului Judeţean Dolj de la Aeroportul din Craiova. Îi transmit domnului preşedinte al Camerei Comunelor a Parlamentului britanic că, din toamnă, vom inaugura la Aeroportul Craiova cursa directă către Londra, la Luton. Atât eu, cât şi Excelenţa Sa Martin Harris am fost de acord să fim printre primii pasageri ai avionului care va zbura spre Londra. Le-am spus distinşilor noştri oaspeţi că la Craiova şi în Dolj vor găsi autorităţi publice locale deschise către investitori, pentru că vrem să facem ceva în judeţul nostru. Le-am vorbit despre investiţia celor de la Cummins Generator la Craiova şi despre implicarea lor în viaţa comunităţii noastre. În continuare le-am vorbit de terenul pe care îl deţine Consiliul Judeţean Dolj lângă Aeroportul din Craiova şi pe care îl punem la dispoziţia investitorilor. De altfel, Doljul este unul dintre puţinele judeţe din România care pot oferi investitorilor terenuri aflate în intravilanul municipiului reşedinţă de judeţ. Este o avere pe care nu o are multă lume în România. Ne interesează crearea de noi locuri de muncă, pentru că este una dintre marile noastre probleme. Le-am transmis înalţilor noştri oaspeţi că sunt bineveniţi oricând la Craiova, iar cu Excelenţa Sa Martin Harris avem o relaţie deosebită şi absolut specială”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Esplanada TNC, botezată Piaţa „William Shakespeare”

Delegaţia britanică s-a întâlnit şi cu primarul comunei Podari, Constantin Gheorghiţă, şi a vizitat grădiniţa din localitatea doljeană, în vederea realizării unui parteneriat pentru implementarea unor proiecte sociale. Grădiniţa din Podari a fost inclusă, din 2011, în proiectul “Fiecare copil în grădiniţă”, derulat de Asociaţia „Ovidiu Rom”, din iniţiativa dnei Leslie Hawke, preşedintele asociaţiei.

De asemenea, oaspeţii britanici au fost invitaţi la Muzeul de Artă din Craiova şi au participat la inaugurarea Pieţei “William Shakespeare”, din faţa Teatrului Naţional “Marin Sorescu”. Propunerea a venit din partea autorităţilor locale şi a fost aprobată ieri, cu unanimitate de voturi, de consilierii municipali. În raport se precizează că Primăria Craiova a ales să lege numele perimetrului cuprins între Calea Bucureşti, Aleea Teatrului, strada „Al.I. Cuza” şi Piaţa „Tricolorului” de cel al dramaturgului englez deoarece TNC desfăşoară de ani buni un festival de teatru care poartă aceeaşi titulatură. Autorităţile apreciază că Festivalul „Shakespeare” a avut şi are „o contribuţie de necontestat la păstrarea unui standard cultural ridicat al Craiovei şi al Olteniei”. „Anul trecut, între 22 aprilie și 1 mai, am sărbătorit a VIII-a ediţie a Festivalului «William Shakespeare». Ţinând cont de importanţa acestui Festival, am decis să numim esplanada Teatrului Naţional Piaţa «William Shakespeare», ea neavând nici o denumire. Anul viitor vom avea din nou Festivalul «William Shakespeare» şi foarte mulţi străini care vor vizita această piaţă şi Teatrul Naţional, unde de fiecare dată vin cele mai importante teatre din lume. Vom avea în curând şi Zilele britanice la Craiova, şi nu doar în încercarea noastră de a deveni Capitală Culturală Europeană, ci şi pentru că avem o relaţie extraordinară cu domnul Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris, căruia îi mulţumesc şi sper ca pe viitor să avem cât mai multe acţiuni împreună cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti”, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

“William Shakespeare este un om internaţional, un spirit veşnic”

Ambasadorul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord la Bucureşti, Excelenţa Sa Martin Harris, a fost impresionat de omagiu adus de Craiova marelui poet al Regatului Unit: „Este o ocazie deosebită pentru relaţiile diplomatice dintre Marea Britanie şi Craiova şi sunt foarte mândru că aţi decis să dedicaţi o piaţă poetului naţional al Regatului Unit, William Shakespeare. De fapt, William Shakespeare este un om internaţional, este un spirit veşnic, şi pentru mine este greu să găsesc cuvintele adecvate pentru a-i aduce un omagiu”. La rândul său, preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, John Bercow, a spus că este plăcut impresionat de Craiova şi de Muzeul de Artă pe care l-a vizitat. Gestul autorităţilor locale din Craiova a fost apreciat la adevărata valoare, John Bercow declarând că realizează, încă o dată, cât de apreciat şi prezent este William Shakespeare în lume: „Este un mare privilegiu pentru mine să fiu pentru prima dată în Craiova. Am aflat despre investiţiile care se fac în oraş. Am vizitat Muzeul de Artă, cu minunatele picturi şi sculpturi. Cu această ocazie doresc să aduc şi eu tribut unuia dintre cei mai mari dramaturgi ai ţării mele, William Shakespeare, care este apreciat în Craiova şi peste tot în lume, ceea ce mă face încă o dată să recunosc cât de prezent este peste tot William Shakespeare”.

Vizita delegaţiei britanice s-a încheiat la fabrica Cummins Generator Technologies România, de la Craiova. Fabrica a fost înfiinţată în anul 1999 şi are ca obiect de activitate producţia de generatoare electrice industriale, având peste 750 de angajaţi. Investiţiile preconizate de managementul Cummins România numai în acest an se ridică la câteva milioane de dolari.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU