Craiovenii, cu aluniţele la control

0
1394

Fără bani, dar interesaţi să-şi îngrijească sănătatea, craiovenii par tot mai tentaţi de consultaţiile gratuite oferite de medici cu diverse ocazii. A fost cazul şi, ieri, când de Ziua Europeană a Melanomului, dermatologii de la Spitalul Judeţean i-au examinat pe toţi cei care au venit să afle dacă suferă de vreo boală a pielii.

În ultimii ani, medicii s-au confruntat cu o adevărată explozie a numărului de pacienţi depistaţi cu cancer de piele. În aceste condiţii, dermatologii din Dolj, dar şi din alte judeţe ale ţării au derulat în luna mai o amplă campanie de informare pentru depistarea melanomului, ce a culminat ieri cu oferirea de consultaţii gratuite. Pe parcursul unei singure zile, nu mai puţin de 93 de pacienţi au trecut pragul Clinicii de dermatologie. Ţinând cont de aglomeraţia din anii precedenţi, medicii şi-au luat din timp măsuri speciale. Încă de-acum două săptămâni s-au făcut programări telefonice, aşa încât să fie consultate cât mai multe persoane cu putinţă. „Astfel de testări sunt foarte importante pentru că melanomul este o boală de piele foarte agresivă. La ediţiile precedente ale EuroMelanomaDay au fost diagnosticaţi, din păcate, şi pacienţi cu această afecţiune. De la an la an sunt tot mai mulţi cei care se înscriu să participe la această campanie: atât medici, cât şi pacienţi”, a declarat dr. Loredana Stoica, medic în cadrul Clinicii de dermatologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Loredana Stoica

Cancerul de piele, o problemă de sănătate publică

Potrivit specialiştilor, numărul bolnavilor diagnosticaţi cu cancer de piele a crescut de patru ori în ultimii 30 de ani, transformând afecţiunile cutanate într-o adevărată problemă de sănătate publică. Factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni sunt radiaţiile solare, stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, dar şi bolile metabolice. Mare parte dintre leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Mai ales că, în situaţia în care sunt diagnosticate din timp acestea pot fi prevenite. De asemenea, prevenţie se poate face prin evitarea expunerilor excesive la soare, prin folosirea cremelor fotoprotectoare şi prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatisme mecanice.

„Melanomul reprezintă cea mai agresivă tumoră cutanată care poate duce la deces. Se dezvoltă pe nevi nevocelulari sau aluniţe, aşa cum sunt cunoscute, care au fost traumatizate. De asemenea, se pot dezvolta şi pe tegument aparent sănătos. Precancerele şi cancerele cutanate, fiind la vedere, pot fi diagnosticate de o persoană avizată, inclusiv de către bolnav prin autoexaminare”, a declarat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie.

Număr tot mai mare de participanţi

Ieri, pe lângă consultaţiile gratuite medicii au oferit celor interesaţi sfaturi şi au eliberat reţete. În mod evident adresabilitatea şi interesul oamenilor pentru acest eveniment a crescut în fiecare an şi, dacă la prima ediţie, la nivel naţional, au participat în jur de 700 de persoane, anul trecut aproximativ de 3.000 de oameni au beneficiat de consultul gratuit al dermatologilor. În plus, şi interesului medicilor care asigură aceste consultaţii gratuite este tot mai mare. Dacă la începuturile acestei acţiuni participau 60-70 de dermatologi, anul acesta au fost peste 300 de dermatologi care au participat la campanie.

Nu doar în România însă au fost organizate campanii de testare gratuită. Şi în restul Europei, dermatologii au derulat, cu ocazia EuroMelanomaDay, acţiuni prin care au încercat să atragă atenţia asupra importanţei depistării la timp a cancerului şi precancerului cutanat. La nivel european, campania EuroMelanomaDay 2012 s-a desfăşurat simultan în 28 de ţări, printre care se numără Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.