Criza din Grecia ar putea afecta sistemul bancar românesc

0
368

Situaţia Greciei pare să devină din ce în ce mai complicată. Liderii europeni anunţă condiţii dure pentru ca elenii să primească un nou ajutor financiar. Potrivit Financial Times, grecilor li se impun condiţii şocante pentru a beneficia de un nou acord financiar. Autorităţi din afara ţării vor prelua controlul asupra colectării taxelor şi impozitelor, dar şi în cazul privatizărilor. Noile măsuri de austeritate ar putea fi impuse din afara ţării, iar Grecia ar putea rămâne, temporar, fără Guvern. Deocamdată, autorităţile internaţionale şi cele elene nu au confirmat informaţiile.

Potrivit analiştilor economici, situaţia din Grecia ar putea avea efecte şi asupra României, având în vedere că patru dintre băncile cu cea mai mare expunere pe datoria suverană a Greciei sunt prezente şi la noi. Legăturile financiare şi de comerţ, extrem de puternice, pe care Bucureştiul le are cu statele din vestul Europei, ne expun la escaladarea crizei datoriilor din zona euro. România este una dintre ţările care, în cazul unei evoluţii nefavorabile în Grecia, va avea de suferit. Primul canal direct prin care se pot transmite aceste şocuri este cel financiar, crede economistul-şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

National Bank of Greece (NBG), prezentă în România prin Banca Românească, are cea mai mare expunere la datoria suverană a Greciei, de 19,8 miliarde de euro. Piraeus Bank are a doua expunere pe datoria suverană a Greciei, de 8,3 miliarde de euro, urmată de EFG Eurobank (Bancpost), cu expuneri de 7,5 miliarde de euro şi Alpha Bank, cu 5,1 miliarde de euro. Datele sunt pentru anul 2010, iar sursa lor este Comitetul European al Supraveghetorilor Bancari (CEBS), actuala Autoritate Bancară Europeană (EBA).