Mediul universitar craiovean a obţinut multiple recunoaşteri ale rezultatelor cercetării la Salonul Internaţional al Creativităţii Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii, care a avut loc în perioada 22-24 martie, la Cluj-Napoca. La eveniment au fost prezentate 370 de invenţii ale cercetătorilor din Romania, Republica Moldova, Malaezia, Iran, Tailanda etc.
Echipa laureaţilor este alcătuită din prof. dr. ing. Daniela Tarniţă, s.l. dr. ing. Ionuţ Geonea, drd. ing. Alin Petcu (Facultatea de Mecanică, Universitatea din Craiova) şi prof. dr. Dan Tarniţă (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova). Aceştia au participat cu trei invenţii din domeniul medicinei (al dispozitivelor de tip proteze, orteze şi exosckeleton, cu aplicare directă în domeniul ortopediei şi recuperării medicale).
Echipa de cercetători care a reprezentat centrul universitar craiovean s-a întors acasă cu un palmares impresionant. Daniela Tarniţă şi Dan Tarniţă au câştigat Trofeul de excelenţă PROINVENT 2017, totodată prof. dr. ing. Daniela Tarniţă fiindu-i înmânată o Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate de inovare, susţinere a cercetării ştiinţifice şi inventicii româneşti, din partea Instituţiei Prefectului judeţului Cluj. De asemenea, Daniela Tarniţă, Dan Tarniţă şi Ionuţ Geonea au primit Medalia de Aur şi Innovation Award – pentru grupul de invenţii cu aplicare în domeniul medical prezentate la Salon, din partea Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Universitarilor craioveni le-au mai fost acordate Cupa şi Premiul special din partea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, patru medalii de aur – câte o medalie de aur din partea juriului PROINVENT 2017 pentru fiecare brevet prezentat şi o medalie de aur suplimentară din partea Academiei Forţelor Terestre din Sibiu şi o medalie de bronz din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Recunoaşterile au venit pentru Stem modular-adaptiv pentru proteza totală de sold, utilizând materiale inteligente; Exoschelet modular cu aplicaţii în recuperarea locomotorie a membrelor inferioare umane; Dispozitiv pentru recuperarea progresivă a mişcărilor articulaţiilor umane utilizat în sistemeortotice