S-a vrut „execuţie”, dar s-a făcut justiţie, într-o noapte de martie

0
368

Universitatea Craiova – Dinamo 6-5, după lovituri de departajare (0-0)

Au marcat: Gustavo, Briceag, Bancu, Calancea, Kelic, Ivan / Hanca, Busuladzic, Nistor, D. Popa, St. Filip.

Au ratat: Screciu / P. Petre, Spătaru.

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 10.000

Universitatea Craiova: Calancea 8 – Dimitrov 7, Popov 7 (46 Mateiu) 7, Kelic 7, Briceag 7 – Zlatinski 7 (102 Gustavo) 7, Screciu 7 – Jazvic 6 (75 Măzărache) 5, Băluţă 6, Bancu 9 – Ivan 7. Antrenor: Gigi Mulţescu.

Dinamo: Cerniauskas 8 – Romera 7, M. Popescu 6, Dielna 6, St. Filip 7 – Busuladzic 7 – Hanca 8, Nistor 6, Mahlangu 7 (60 Spătaru) 5, Bumba 6 (80 Petre) 7 – Rivaldinho 7 (65 D. Popa) 6. Antrenor: Cosmin Contra.

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad) 3.

Cartonaş roşu: Băluţă 62.

meciMeci dramatic la Severin, în sferturile Cupei României, cu Ştiinţa în 10 oameni trecând peste Dinamo şi arbitrul Haţegan, după 120 de minute de joc şi executarea loviturilor de departajare

Puştii care pe la 8 seara băteau mingea în faţa blocurilor de lângă „Municipalul” severinean scandând în acelaşi timp „Hai Craiova!” au fost cuceriţi pe viaţă de spiritul Ştiinţei, după un meci precum cel din noaptea de miercuri spre joi. Deşi le trecuse de mult ora de culcare când mii de suporteri au năvălit pe suprafaţa de joc, într-o descătuşare cum doar Ştiinţa poate provoca, copiii aveau lacrimi în ochi la final. Erau epuizaţi de un meci pe care îl vor povesti peste ani, când vor fi şi înţeles şi ce înseamnă de fapt „M..e Haţegan”, ce strigau şi ei de zor în cor, burzuluiţi pe arbitrul care se transformase în Grinch şi voia să le fure bucuria victoriei. 10.000 de fani au ales să doarmă decât câteva ore înainte de o zi de serviciu, în speranţa că fericirea conferită de un succes cu Dinamo le va neutraliza oboseală inerentă de a doua zi. Şi alb-albaştrii le-au oferit o noapte de neuitat, în care au luptat mai mult de două ore până la sacrificiu, fiind superiori dinamoviştilor. Inferioritatea numerică a fost compensată de public, care a fost al 11-lea jucător din  minutul 62, când Băluţă a fost eliminat.

Şi totuşi, prima repriză a fost revendicată de oaspeţi, chiar dacă scorul ocaziilor mari a fost egal. Jazvic a intrat puţin sub minge la centrarea lui Bancu şi bolta sa a sărit peste transversală, exasperându-l pe Ilie Balaci, venit pentru o atmosferă cum era la Severin şi pe vremea când el o antrena pe Drobeta. Băluţă şi-a început seara nefastă cu o irosirea unei pase geniale cu exteriorul a lui Ivan. Rivaldinho a ripostat, „în numele tatălui”, încercând să arate că este un atacant cel puţin decent pentru Liga I.

La pauză, s-au schimbat rolurile. Ştiinţa a redevenit cea din tot acest sezon, cu atacuri furibunde şi ratări imense. Se părea că eliminarea lui Băluţă îi va tăia elanul, dar alb-albaştrii sunt şi mai incisivi când sunt mai puţini. Şi Mulţescu le-a alimentat avântul, toate cele trei schimbări fiind ofensive. Un mijlocaş în locul unui stoper, un atacant în locul unui mijlocaş de bandă şi un mijlocaş ofensiv în locul unui închizător au fost mutările lui „nea Gigi”, care a forţat victoria şi în inferioritate numerică. Finalul de joc şi prelungirile s-au jucat cu garda jos, ambele echipe având ocazii de a tranşa meciul, iar spectatorii au trăit cu sufletul la gură şi cu gura plină de invective la adresa lui Haţegan, care a etalat un arbitraj din alte vremuri. Şi cu atât mai frumoasă a fost bucuria succesului, după ce penalty-urile fuseseră blestemul Ştiinţei în ultimii ani. După 3 eliminări de la punctul cu var, cu Bacăul, Viitorul şi CFR Cluj, a venit timpul fericirii. Lovitura decisivă a dat-o chiar Ivan, care ratase 3 dintre cele 4 lovituri de pedeapsă pe care le executase pentru Universitatea: la Bacău, la CFR şi la Dinamo.

„Hoţegan”, în prim-plan

Cel mai bine cotat arbitru român a vrut să ia prim-planul în derby-ul de la Severin, dar cu decizii eronate doar în defavoarea Craiovei. 10.000 de spectatori au scandat în repriza a doua şi în prelungiri minute în şir injurii la adresa arbitrului din Arad, a cărui manieră de a fluiera a amintit de vremurile de dinainte de 1990. „Hoţegan” şi-a arătat tenta anti-Craiova din primele minute, când l-a avertizat pe Briceag pentru un fault de joc. Apoi, l-a eliminat pe Băluţă, deşi acesta a protejat mingea, iar Filip a intrat în mâna sa. La o fază similară la Viitorul – FCSB, „Hoţegan” nici măcar nu a dictat fault la Florinel Coman şi gazdele chiar au marcat după câteva secunde. Cele mai crunte decizii în defavoarea Ştiinţei au fost penalty-urile refuzate la faultul lui Popescu asupra lui Bancu şi după henţul lui Dielna, la faza în care acelaşi Bancu a driblat practic întreaga echipă adversă. Imediat, Măzărache scapă singur spre poartă şi e faultat de Popescu, dar acesta primeşte doar cartonaş galben. Centralul nu s-a oprit aici şi l-a iertat de două ori pe Steliano Filip de al doilea avertisment.

Screciu: „Suporterii noştri merită eventul”

bucurieLa final, singurul jucător al Ştiinţei care a ratat la penalty-uri a fost Vladimir Screciu, care a declarat după meci că şi-a asumat execuţia, dar a tras slab. „Eram debusolat, nu mai ştiam de mine, dar le mulţumesc colegilor pentru că m-au ajutat să trec peste această durere. Eu am avut încredere în mine, simţeam că pot să dau gol. La antrenamente am executat foarte bine. Nu am avut niciun fel de emoţie, dar am bătut slab. Orice jucător ratează penalty. Normal că o să mai bat, am tot timpul înainte să bat penalty-uri.  Nu am mai simţit acest sentiment niciodată. Ne gândim să luăm un trofeu, pentru că avem o echipă foarte bună, cu jucători valoroşi, experimentaţi. Vrem să luăm şi Cupa şi campionatul, pentru că avem nişte suporteri minunaţi. Nicio echipă din România nu are suporterii noştri” a spus după meci jucătorul de 17 ani care a jucat în prima repriză la mijloc, apoi fundaş central.

Alb-albaştrii sub lupă

Calancea – Excelent şi în poartă şi de la punctul cu var. A avut şi noroc la execuţiile dinamoviştilor Petre şi Spătaru. Are 4 meciuri la rând fără gol primit.

Dimitrov – Foarte motivat, ca de obicei, risipă mare de efort, dar a avut ceva probleme cu Petre.

Popov – A făcut o repriză bună, în care a jucat accidentat ultimele 5 minute.

Kelic – Meci impecabil făcut de croat, impecabilă şi execuţia de la 11 metri.

Briceag – A luat galben devreme, dar a evoluat bine apoi, chiar dacă Hanca şi Romera i-au dat ceva bătăi de cap cu învăluirile permanente.

Screciu – Mijlocaş în prima parte, bun pe defensivă, dar fără aport în atac. A confirmat şi ca stoper. Bună pasa lungă, a venit mereu la respingere la centrul terenului, deşi uneori nu a anticipat traiectoria mingii. A tras prost penalty-ul, poate nu trebuia să execute, ratarea îl putea demoraliza şi pe viitor dacă echipa pierdea.

Zlatinski – A ieşit accidentat, după ce dăduse maximum, venind şi după o accidentare. Aplaudat la scenă deschisă la ieşire.

Băluţă – Unul dintre meciurile mai slabe ale sale, şi nu neapărat că a fost eliminat, fiindcă decizia a fost exagerată. A ratat o mare ocazie în prima parte.

Jazvic – A început meciul cu o ratare, mingea lui Bancu i-a ajuns doi centimetri mai sus. A avut un randament destul de bun, chiar dacă nu a avut reuşite, pare a fi un câştig pentru echipă.

Bancu – A fost cel mai bun jucător de pe teren. Din păcate a ratat o mare ocazie în partea a doua, singur cu Cerniauskas, dar trebuia să primească două penalty-uri. A alergat foarte mult. Senzaţională faza din repriza secundă, în stilul lui Maradona. Precis la penalty, a tras unde stângacii nu bat de obicei.

Ivan – Deşi nu a avut decât o ocazie de gol, şutul de la distanţă din repriza a doua scos de sub bară de Cerniauskas, a făcut un meci foarte bun. A alergat enorm, a câştigat multe dueluri, a pasat inteligent, în special în start de meci de două ori pentru Băluţă.

Mateiu – Cel mai bun meci al său de anul acesta. A intrat extrem de determinat, a împins în terenul advers echipa şi a recuperat multe mingi. I-a oferit o pasă perfectă lui Bancu. Păcat că nu i-a ieşit şutul de la marginea careului, cu stângul.

Măzărache – Introdus vârf, apoi retras în bandă. Nu a avut clarviziunea necesară în două faze în care putea marca, şutând foate prost. Ţâşnise excelent pe lansarea lui Ivan, dar a fost oprit prin fault. Destul de incoerent însă. Trebuia să facă mai mult presing şi fără minge, la un moment dat Zlatinski i-a reproşat vehement acest lucru.

Gustavo – Poate trebuia introdus mai devreme. A executat bine o lovitură liberă şi impecabil penalty-ul.