„Incendiu” de proporţii la un hotel din Craiova

0
664

Un incendiu de proporţii a izbucnit, ieri, în bucătăria hotelului Rexton din Craiova. Culoarele de la parter şi etajele superioare au fost invadate de un fum dens şi înecăcios, generând panică în rândul persoanelor aflate în clădire. Având în vedere numărul mare de victime, prefectul judeţului Dolj este informat despre situaţia creată, solicitând punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie al Judeţului Dolj, precum şi deplasarea la faţa locului a unor forţe suplimentare din cadrul ISU Dolj. Zeci de pompieri s-au implicat în acţiunea de evacuare şi salvare a persoanelor aflate în hotel. Din fericire, totul a fost doar un scenariu pus la cale de reprezentanţii ISU Dolj, pentru a verifica modul de reacţie al forţelor care trebuie să intervină în cazul unei asemenea situaţii de urgenţă.

Exerciţiul, vizând producerea unui incendiu de amploare, a început ieri, la ora 12.00, şi s-a desfăşurat la hotelul Rexton din Craiova. Potrivit scenariului pus la cale de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj,din cauza funcţionării la capacitate maximă a maşinilor de gătit, grăsimile acumulate în interiorul hotelor şi a tubulaturii de ventilaţie s-au aprins şi astfel a izbucnit un puternic incendiu care a cuprins instalaţia de aerisire şi climatizare, cu tendinţe de propagare pe orizontală, la restaurant, şi pe verticală, la nivelele superioare. Culoarele de la parter şi etajele superioare au fost invadate de un fum dens şi înecăcios generând panică în rândul persoanelor aflate în clădire, îngreunând astfel prima intervenţie.

În momentul producerii evenimentului, în hotel se aflau 33 de persoane cazate, încă 185 participau la mese festive şi 14 angajaţi. ISU Dolj a fost anunţat prin 112 despre producerea evenimentului de către persoanele aflate în incinta hotelului, iar la locul intervenţiei s-a deplasat Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova cu trei autospeciale şi o ambulanţă SMURD. A fost activată Celula de Urgenţă a obiectivului, care organizează şi coordonează acţiunile de intervenţie, în vederea limitării şi lichidării efectelor incendiului, concomitent cu desfăşurarea acţiunilor de evacuare a persoanelor din incintă, până la sosirea forţelor specializate din cadrul ISU Dolj.

Având în vedere numărul mare de victime, prefectul judeţului Dolj este informat de inspectorul-şef al ISU Dolj despre situaţia creată, solicitând punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie al Judeţului Dolj, precum şi deplasarea la faţa locului a grupei operative, forţe din cadrul Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova şi Secţiei de Pompieri Craiova. Toate persoanele au fost evacuate şi au primit îngrijiri, iar incendiul a fost lichidat.

Toată această desfăşurare de forţe a fost pusă la cale pentru verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale şi stabilirea variantelor optime de intervenţie pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui incendiu la un hotel. La acţiune au mai participat poliţişti, dar şi jandarmi ai IJJ Dolj şi GJMb Craiova, reprezentaţi ai CEZ Distribuţie şi GDF Suez.