Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că amnistia şi graţierea pot fi soluţii pentru degrevarea sistemului penitenciar, dar că o decizie în acest sens trebuie să aibă un suport popular important.
„Ministerul Justiţiei a dat un aviz negativ unui proiect de lege iniţiat în urmă cu un an. Amnistia, graţierea pot fi soluţii pentru degrevarea sistemului penitenciar, dar o asemenea decizie trebuie să aibă un suport popular important. Suntem în momentul de faţă la un deficit de multe mii de locuri. Suntem cu un sistem penitenciar în care nu s-a investit de foarte mult timp, suntem la limita oricăror norme în ceea ce priveşte spaţiile din sistemul penitenciar. Doar patru unităţi s-au construit după 1990, restul sunt transformate din orice altceva, nu din penitenciare şi atunci e foarte dificil să asiguri şi custodierea şi mai ales să încerci să faci reeducare”, a afirmat Cazanciuc, după ce a participat la Congresul Avocaţilor.
Referitor la posibile soluţii pentru rezolvarea supraîncărcării din penitenciare, ministrul a susţinut că este vorba de investiţii şi de pedepse alternative pe care instanţele pot să le aplice. „Sper să putem demara anul acesta măcar construcţia unui penitenciar. (…) Despre penitenciarul privat nu cred că putem vorbi în România. Putem vorbi eventual de o construcţie în parteneriat public-privat a unui penitenciar. Este una dintre soluţiile de finanţare a unui nou penitenciar”, a explicat el. Despre eliberarea unor deţinuţi în urma intrării în vigoare a noilor coduri şi care ar fi săvârşit noi fapte penale, Robert Cazanciuc a spus că numărul celor eliberaţi este mic şi că pentru reeducarea lor este nevoie de investiţii.
„După intrarea în vigoare a noilor coduri au fost eliberaţi foarte puţini deţinuţi, nu foarte mulţi. Cred că discutăm în jur de o sută de deţinuţi care au fost eliberaţi dintr-un total de 33.000. Deci o cifră extrem de mică. Aceasta este problema noastră când încercăm să pledăm pentru investiţii în sistemul penitenciar. Dacă noi nu avem condiţii de reeducare în penitenciare, va fi foarte dificil ca mulţi dintre ei să nu săvârşească din nou fapte penale. Practic, încercăm să investim într-o formă de educare pentru a diminua riscul săvârşirii de noi infracţiuni. Evident că acest risc nu poate fi eliminat. Se întâmplă peste tot în Europa, trebuie doar să încercăm să-l diminuăm”, a subliniat Cazanciuc.
În legătură cu lipsa brăţărilor de supraveghere, ministrul a arătat că MJ are un proces în derulare împreună cu MAI şi că speră ca în scurt timp să se prezinte o soluţie pentru această problemă.