Pentru naturalişti şi ecologişti este deja o tradiţie ca primăvara, respectiv începutul lui Prier, să fie consacrat evenimentelor legate de Ziua Mondială a Păsărilor (1 aprilie), declarată astfel încă de la începutul secolului trecut (1906), în urma unei Convenţii a O.N.U. Este un prilej de a ne aminti că păsările au un rol bine definit în păstrarea echilibrului ecologic al naturii, iar beneficiile aduse economiei umane sunt numeroase, dar de multe ori neştiute.
Prin urmare, evidenţierea Zilei Păsărilor este şi unul dintre obiectivele proiectelor de educaţie ecologică încheiate de instituţiile şcolare cu Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei. Începând de luni, 2 aprilie, pe parcursul zilelor cuprinse în săptămâna denumită „Altfel de şcoală”, la sediul acestei secţii vor fi evidenţiate aspecte legate de importanţa şi viaţa păsărilor în mediile de viaţă naturale, prin intermediul expoziţiilor în care sunt reconstituite ecosistemele din toate zonele biogeografice ale Olteniei (Lunca Dunării, Câmpia Olteniei, zonele colinară şi montană) şi a videoproiecţiilor care vor fi susţinute de dr. Mirela-Sabina Ridiche, specialist în ornitologie. Dintre temele care vor fi abordate: „Păsările în peisajele Olteniei”, „Păsările în cultura şi economia omului”, „Păsări rare şi ocrotite”, „Ritualuri de împerechere la păsări”, „Miracolul migraţiei păsărilor”.
Numărul instituţiilor şcolare care au ales să valorificare pe deplin potenţialul educativ concentrat în materialele documentare muzeale, în programul extracuricular al elevilor din săptămâna „Altfel de şcoală”, se ridică la peste 45, fiind vorba de unităţi şcolare din tot judeţul Dolj, dar şi din afara acestuia, iar numărul relativ al elevilor aşteptaţi la muzeu este de circa 1.500. Pentru a-şi elabora preocupările privind cunoaşterea şi protecţia păsărilor, elevii Colegiului Naţional „Elena Cuza” coordonaţi de prof. Leila Podeanu, Lica Mihaela şi muzeograf dr. Mirela Ridiche, în ziua de 2 aprilie vor întregi programul dedicat Zilei Păsărilor la sediul şcolii, cu fotoexpoziţii de desene originale, concursuri interactive şi o lecţie aplicativă de îngrijire a unei păsări rănite aflate în grija ing. Aurora Zgonea, preşedinte al Asociaţiei „Tinerii luptă împotriva viciilor”, implicată în parteneriatul educativ.
„Nădăjduim ca aceste activităţi cultural-educative să contribuie la completarea cunoştinţelor de biologie şi mai ales la formarea unor atitudini pozitive faţă de vieţuitoarele sălbatice şi, implicit, la stimularea interesului pentru conservarea şi protejarea valorilor patrimoniului natural”, a declarat muzeograf dr. Mirela-Sabina Ridiche.