Spitalele doljene scapă de reducerea numărului de paturi

0
456

Reprezentanţii spitalelor doljene pot răsufla uşuraţi după ce Ministerul Sănătăţii a decis ca unităţile medicale din judeţ să păstreze numărul de paturi, fără a se implementa modificări esenţiale în reţeaua sanitară.

Chiar dacă la un moment dat exista temerea că Ministerul Sănătăţii va aplica o reducere a numărului de paturi şi în Dolj, până la urmă acest plan s-a dovedit a nu fi valabil. Cel puţin nu în judeţul nostru, unde autorităţile sanitare au aprobat chiar o creştere, e drept una nesemnificativă de doar şapte paturi care pot fi contractate anul acesta. Recent ministrul Sănătăţii a aprobat Ordinul 208/2011 privind detalierea pe judeţe a numărului total de paturi, din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti din fonduri publice.

În judeţul Dolj numărul aprobat de paturi din unităţile sanitare publice şi private este de 4.553. Aici sunt incluse unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii, respectiv cele aflate în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei de Sănătate Publică, din unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, inclusiv cele al căror management a fost transferat autorităţilor administraţiei publice locale, din subordinea Academiei Române, precum şi din Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi paturile din unităţile sanitare private, care oferă servicii medicale de spitalizare continuă.

Raţionalizare în următorii ani

Situaţia de acum s-ar putea schimba, însă, în următorii doi ani, când este de aşteptat ca şi în cazul spitalelor din Dolj să intervină o raţionalizare a numărului de paturi. Toate acestea, în baza unui Plan Naţional de Paturi pentru perioada 2011-2013, prin care oficialii de la Bucureşti îşi propun să alinieze spitalele româneşti la media europeană de 5,61 de paturi la mia de locuitori.

Conform actului normativ, pentru anul acesta, procentul de paturi la mia de locuitori, ar trebui să fie de 6,02. Totalul numărului de paturi scade treptat, însă, în următorii ani, astfel încât, anul viitor procentul va fi de 5,84 paturi la mia de locuitori, iar în 2013 va fi de 5,72 paturi la mia de locuitori. „Noi putem să contractăm cu şapte paturi mai mult decât până acum. E drept în judeţul Dolj o reducere semnificativă a numărului de paturi a avut loc în anul 2002. Acum, în funcţie de mai mulţi indicatori, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis să aplice o uşoară creştere spre deosebire de spitalele din alte judeţe unde numărul de paturi a scăzut”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

În Dolj, unitatea sanitară cu cele mai multe paturi este, aşa cum era de aşteptat, Spitalul Clinic Judeţean din Craiova – 1.488 paturi, urmată de Spitalul Poiana Mare – 500 de paturi, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” – 468, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” – 410, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova – 382, Spitalul Calafat – 265, Spitalul Băileşti – 128, Spitalul Leamna – 154, Spitalul Filiaşi – 154, Spitalul Segarcea – 112 şi Spitalul Dăbuleni – 80 de paturi.  La acestea se adaugă şi spitalele din reţeaua sanitară a altor ministere decât cel al Sănătăţii.

Spitalele din Dolj, pe lista cea bună

În elaborarea Planului Naţional de Paturi s-a ţinut seama de numărul şi procentul bolnavilor care se tratează în judeţ, în regim de spitalizare continuă, de numărul populaţiei din judeţ, dar şi de ponderea de dezvoltare pentru judeţele cu facultate sau universitate de medicină. Rezultatul, în 28 de judeţe plus municipiul Bucureşti numărul de paturi în spitale a fost redus. Asta în timp ce în judeţe precum Dolj, Iaşi, Timiş, Braşov, Mureş, Vrancea, Suceava, Tulcea, Galaţi, Neamţ sau Arad s-au înregistrat uşoare creşteri. În total, conform actului normativ, pentru acest an au fost aprobate spre contractare 129.524 paturi în spitalele publice şi private faţă de 136.515 paturi în 2010.