Atenţie, autismul există şi în România!

0
509

Ziua autismului

Doi aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului sau ziua în care ne amintim că persoanele cu tulburări din spectrul autist nu sunt doar cifre în statistici, ci oameni cu nevoi speciale, pentru care fiecare zi este o dublă confruntare, pe de o parte cu boala, iar pe de altă parte, cu prejudecăţile celor din jur. Date oficiale privind numărul persoanelor cu autism din România nu există deoarece la adulţi, diagnosticul nu e recunoscut de lege, estimările ajung, însă, la  aproape 30.000 de persoane. Alte cifre îngrijorătoare se referă la cei 3.900 de copii cu autism înregistraţi oficial în ţara noastră şi la sumele de bani care acoperă terapia specifică. Este vorba de sume care variază între 1.000 şi 1.500 de euro.

”În România nu există statistici oficiale, estimările sunt undeva la 30.000 de persoane cu autism. La adulţi nu există estimări pentru că diagnosticul nu este recunoscut de lege, adică nu există în criteriile medico-sociale pentru încadrarea intr-o categorie de persoană cu handicap. Acum în ţară sunt centre doar pentru copii cu TSA. Acestea sunt proiecte ale ONG-urilor, iniţiative ale părinţilor, cu suport de la organizaţii europene sau finanţări europene” a declarat Georgeta Crişu, preşedinte ANCAAR (Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România). Legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate pune accent pe diagnosticarea precoce a autismului, la copiii cu vârsta 0-3 ani, dar nu asigură un sistem integrat de servicii, nici cadrul necesar respectării drepturilor persoanelor cu autism din România, stabilite prin Carta drepturilor persoanelor cu autism adoptată de Parlamentul European la data de 9 Mai 1996, potrivit reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale de profil.

... şi în Craiova!

Autismul este o tulburare de dezvoltare care înregistrează o creştere alarmantă la nivel internaţional. În toată lumea este estimat la ora actuală că există 1 copil cu tulburare de spectru autist la 150 de copii. De aproximativ şapte ani, în România, copiii cu autism pot beneficia de programe eficiente de terapie care duc la recuperarea şi integrarea lor la gradiniţă şi şcoală şi ulterior în societate. În prezent se fac demersuri pentru acreditarea terapiei ABA, recunoscută pentru efectele sale benefice, care ar putea fi introdusă şi la Craiova. La începutul acestui an, s-a înfiinţat la Craiova, Asociaţia ”Peoples in difficulty”, care şi-a propus deschiderea unui centru de recuperare prin această terapie. „Asociaţia are un număr de 20 de indivizi diagnosticaţi cu autism, cu vârste cuprinse între 2 ani şi jumătate şi 18 ani, din l Craiova. Pentru aceştia, şi nu numai, ne dorim să creem un centru de zi pentru a oferi suportul terapeutic optim şi cadrul educaţional de care au nevoie. Facem eforturi pentru a accesa fonduri europene cu care până la sfârşitul acestui an să putem deschide un centru de reabilitare la Craiova” a declarat atunci preşedintele Asociaţiei „Peoples in Difficulty”  Craiova, Andreea Beia-Zesa. Potrivit datelor pe care le au, reprezentanţii asociaţiei, în Craiova sunt la ora actuală în jur de 200 de copii identificaţi cu afecţiuni din spectrul autismului.

Organizaţia Naţiunilor Unite au declarat în 18 decembrie 2007 ziua de 2 aprilie Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului, fiind sărbătorită anual la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza şi coagula eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de conştientizare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.