Peste 4.000 de românce, diagnosticate anual cu cancer de col uterin

0
444

Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile tinere din România, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.  Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 5 tipuri de cancer, ce afectează atât bărbaţii, cât şi femeile din toată lumea. Se estimează că, anual, 500 de persoane sunt diagnosticate cu un alt tip de cancer asociat infecţiei cu HPV. România ocupă primul loc în UE privind incidenţa cancerului de col uterin, precum şi mortalitatea.

Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% din femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus.

De altfel, în ultimul raport al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, virusul HPV a fost clasificat drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume, având în vedere că 12 tulpini HPV cu risc oncogen provoacă o treime din totalul cancerelor cauzate de infecţii în întreaga lume.

Cea mai eficientă şi sigură metodă de prevenţie, vaccinarea

Conform medicilor specialişti, cea mai eficientă şi sigură metodă de prevenţie împotriva infecţiei cu virusul HPV este vaccinarea. Eficienţa acesteia a fost dovedită în ţări precum Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania, unde a fost înregistrată o reducere semnificativă a numărului de infecţii cu virusul HPV, respectiv a bolilor cauzate de infecţia cu acest virus.

În România, vaccinarea HPV este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare, la categoria „vaccinarea grupurilor populaţionale la risc” şi se adresează fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani. Conform Programului, părinţii pot transmite o cerere de vaccinare medicului de familie la care sunt înregistraţi, pentru a primi cele trei doze de vaccin pentru fetiţele lor.

Potrivit specialiştilor, implementarea vaccinării HPV la nivel naţional, ca metodă de prevenţie sigură şi eficientă pentru controlul cancerului şi bolilor asociate HPV, corelată cu programe de screening, poate reduce substanţial mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, în special în cazul femeilor tinere. Prin urmare, devine esenţială o promovare puternică a vaccinării HPV în rândul profesioniştilor în domeniul sănătăţii, al decidenţilor şi al publicului larg.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în colaborare cu autorităţile publice locale care au în subordine cabinetele de planificare familială, cabinetele şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova, organizează până pe 3 februarie 2018, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătăţii, din raţiuni legate de ratele mari înregistrate de incidenţa şi mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informaţie, experienţa şi metode de a influenţa politicienii şi publicul este salutar.

Campania 2018 se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babeş-Papanicolau: barieră simplă şi eficientă împotriva cancerului cervical!” şi are ca scop conştientizarea pe scară largă a populaţiei feminine româneşti în privinţa căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului şi amplificarea prevenţiei.

În judeţul  Dolj în anul 2016 din totalul de  2.524 cazuri noi de cancer, 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând  la femei locul doi după cancerul de sân . În ceea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 23.867 cazuri de cancer , 1.871 sunt cancere de col uterin( locul doi la femei după cancerul de sân).

Cauza situaţiei alarmante din România este lipsa de aderenţă a populaţiei feminine la screening, deşi din 2012 este în vigoare Programul Naţional de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populaţiei ţintă de numai 8-12%.