Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 31 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:
„Bună ziua! Tocmai s-a terminat şedinţa CSAT. Am avut astăzi pe ordinea de zi un singur punct, care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securităţii naţionale.
Este important de ştiut că acest aviz este obligatoriu şi, ca atare, discuţia a fost una aplicată şi cu concluzii destul de clare, pe care o să vi le prezint imediat.
Până ajungem acolo, câteva consideraţii mai generale. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care doreşte să îl trimită în Parlament şi, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregătit şi este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor şi, după părerea specialiştilor şi după părerea mea, acest buget este prea optimist.
Este un buget supraevaluat, fără să existe o explicaţie pertinentă pentru această creştere foarte mare – vorbim de o creştere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va creşte, lucru pe care ni-l dorim cu toţii, o creştere atât de mare este greu de realizat.
În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securităţii naţionale, în unele zone, au fost scăzute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerul Apărării Naţionale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare şi este important de subliniat că acest buget trebuie şi executat. Și trebuie executat cu folos pentru România şi pentru securitatea naţională a României.
Mai simplu spus, este extrem de important ca aceşti bani alocaţi Ministerului Apărării Naţionale să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România.
Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10% faţă de alocarea de anul trecut.
Am analizat toate aceste bugete şi, în final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. Important de reţinut este că Guvernul, prin Prim-ministrul şi Ministrul Finanţelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului.
Cu această remarcă, a fost avizat proiectul de buget. Vă mulţumesc!”