Un premier în funcţie, patru foşti miniştri şi 20 de actuali sau foşti parlamentari, 14 primari de municipii şi nouă preşedinţi de Consilii Judeţene au fost trimişi în judecată pentru corupţie în 2015, potrivit DNA, care precizează că este cel mai mare număr de persoane deferite justiţiei într-un an. Potrivit unui răspuns trimis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, în primele 11 luni ale acestui an între persoanele trimise în judecată figurează patru persoane care au deţinut funcţia de ministru, 20 actuali sau foşti membri ai Parlamentului, 24 de persoane cu funcţie de autoritate la nivel local (14 primari de municipii, nouă preşedinţi de consilii judeţene şi un prefect), precum şi o persoană care la data trimiterii în judecată deţinea funcţia de prim ministru.
“Au existat situaţii în care aceeaşi persoană având una din funcţiile sus menţionate a fost trimisă în judecată în dosare diferite. Din estimările preliminare, comparativ cu anii precedenţi, reiese că este cel mai mare număr de demnitari trimişi în judecată în decursul unui an”, precizează DNA. Conform sursei citate, în cursul primelor 11 luni ale anului s-a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru cinci membri ai Parlamentului şi s-au formulat cereri de reţinere/arestare pentru nouă membri ai Parlamentului. Şi în această situaţie au fost cazuri în care pentru aceeaşi persoană au fost formulate cereri de începere urmărire penală, reţinere sau arestare în dosare diferite. “Potrivit estimărilor aferente celor 11 luni ale acestui an, rata de condamnare în dosarele DNA se menţine la nivelul de 90%, ceea ce arată calitatea probaţiunii pe care se construiesc cauzele penale, precum şi profesionalismul procurorilor care lucrează la DNA”, potrivit reprezentanţilor DNA.
Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său. Dosarul a fost trimis instanţei supreme în luna septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul “Turceni-Rovinari”, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Victor Ponta este judecat alături de senatorul Dan Şova pentru contractele încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, iar dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În faţa judecătorilor au ajuns în 2015 şi deputatul Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi fostul ministru Ion Ariton, în dosarul “Gala Bute”, dar şi Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, fost primar al Slatinei şi fost senator, în două dosare de corupţie.
Foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu se numără şi ei printre demnitarii trimişi în judecată, alături de omul de afaceri Horia Simu şi alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu aproape 70 milioane de euro. Foştii parlamentari mai sunt judecaţi, din aprilie, într-un alt dosar, alături de fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu şi alte persoane, tot pentru despăgubiri ilegale acordate de Comisia ANRP. Anchetele DNA au vizat anul acesta şi patru primari din Bucureşti – primarul general al Capitalei Sorin Oprescu şi edilii Sectoarelor 1, 4 şi 5. Sorin Oprescu a fost trimis în judecată, în 20 noiembrie, în arest la domiciliu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu. Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată de DNA în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte, în timp ce Cristian Popescu Piedone este cercetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, într-un dosar deschis după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 63 de persoane. De asemenea, Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1, este vizat de două dosare de corupţie.
Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost trimis şi el în judecată anul acesta în două dosare de corupţie, iar Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. Alături de fostul edil al Constanţei, au ajuns în faţa judecătorilor şi deputatul PSD Eduard Martin. Nici şefii de Consilii Judeţene care nu au scăpat de anchetele procurorilor, printre cei vizaţi de dosarele penale fiind Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi, fostul preşedinte al CJ Buzău Cristinel Bîgiu, preşedintele CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă, fostul preşedinte CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu şi preşedintele CJ Caraş Severin Sorin Frunzăverde.