Acuzaţii grave la Ocolul Silvic Dăbuleni

3
1138


Pădurea de salcâmi din imediata apropiere a satului Ocolna, una dintre cele mai mari din judeţul Dolj, a devenit în ultimii ani o ţintă pentru hoţii de lemne. Aflate în grija Ocolului Silvic Dăbuleni, cele câteva sute de hectare sunt foarte greu de supravegheat, în nenumărate rânduri atât poliţia, cât şi pădurarii din zonă surprinzând, aici, persoane care au tăiat copaci la voia întâmplării fără nicio autorizaţie. În aceste condiţii, restructurarea a două posturi de pădurari a creat o stare de tensiune în rândul angajaţilor rămaşi în pază, care spun că nu pot să acopere o suprafaţă atât de mare de pădure. Şeful Ocolului Silvic Dăbuleni, Constantin Cioacă, a precizat, în schimb, că aceste disponibilizări trebuia făcute dată fiind situaţia economică.  

Daniel Turlacu este unul dintre pădurarii care au rămas în funcţie şi vor avea în grijă de acum încolo o suprafaţă de pădure mult mai mare. Acesta spune că Pădurea Ocolna din apropierea de satul cu acelaşi nume, în care locuiesc foarte multe familii de romi, este greu de păzit, iar de acum situaţia va deveni aproape imposibil de gestionat. „Şeful Ocolului Silvic Dăbuleni, Constantin Cioacă, a găsit de cuviinţă să desfiinţeze două cantoane, disponibilizând doi pădurari, în districtul 3 Ocolna, care este înconjurat de sate de romi. Sunt şi aşa destule probleme cu furtul de material lemnos. După această disponibilizare, pe care zice că a făcut-o pentru relansarea economică, ne-a forţat pe noi, cei rămaşi, să luăm în primire şi aceste cantoane, dar acest lucru ar fi imposibil pentru că deja avem destulă suprafaţă de pădure în grijă, faţă de pădurarii din alte zone unde nu sunt probleme mari. În acest moment avem 250 de hectare pădure şi 28 de hectare de perdele forestiere. Consider că nu aş face faţă să am suprafaţă mai mare în grijă. Nu a făcut aceste împărţiri după un criteriu logic, ci pentru că are ceva personal cu cei pe care i-a disponibilizat. Dar, lovind în ei, ne afectează şi pe noi. Aceste districte n-ar fi trebuit desfiinţate”, a explicat Daniel Turlacu.

„I-am prins pe romi la furt de lemne şi ne-au bătut cu furci şi topoare”

Pădurarul recunoaşte că a avut în trecut probleme cu romii din satul Ocolna pe care i-a surprins la furat de lemne. Cu unii dintre ei a avut chiar o ciocnire fizică, fiind atacat cu furci şi topoare. „Am plângere penală făcută la Poliţia Amărăşti după ce i-am prins pe romi la furt de lemne şi ne-au bătut cu furci şi topoare, au lovit maşinile şi până în acest moment nu s-a dat nici o rezolvare acestui caz. Iar acum vrea să dea în grijă suprafaţa de pădure care este la nici 50 de metri de casele celor cu care am avut acest conflict. Mi-e frică să mă duc acolo, pentru că nu suntem sprijiniţi cu nimic, nici cu maşini, nici cu benzină, cu nimic”, a mai spus Turlacu.

Un alt motiv de supărare pentru pădurar este salariul care, spune el, a fost redus în fiecare lună, în ciuda problemelor cu care se confruntă cei care păzesc pădurea de la Ocolna. „Lunar ne-au fost scăzute salariile, fără nici un motiv concret. Spuneau că nu ne-am îndeplinit planul şi am ajuns să luăm doar câteva milioane. Eu am intrat în concediu medical forţat, iar astăzi (n.r. – 20 decembrie a.c.), şeful de ocol a chemat toţi pădurarii şi a împărţit aceste două districte la toţi pentru a-şi face el sărbătorile liniştit. Asta doar pentru zece zile, apoi, când termin concediul medical, mă va obliga pe mine să iau în primire totul. Dacă nu putem face faţă, o să plecăm singuri, probabil asta se doreşte. Pentru că, având suprafaţă mai mare în grijă, eu nu o să pot ţine totul sub control şi nu am cum să plătesc tot ce se fură dintr-un salariu şi aşa redus la jumătate”, a completat pădurarul.

„Cred că peste două-trei luni o să dispară pădurea, cu paza diminuată”

Nemulţumirile sunt şi mai mari în rândul celor care şi-au pierdut locul de muncă. Valerian Negriţoiu este pădurar de 23 de ani şi în tot acest timp a întâmpinat numeroase probleme cu hoţii de lemne, dar, cu toate acestea, a fost trimis acasă prin restructurarea postului. „Sunt pădurar de 23 de ani aici. Poliţia Amărăşti nu a luat nici o măsură cu aceşti romi care ne fac probleme, nu a fost nici o amendă dată. Numai anul acesta au fost 60-70 de contravenţii, dar Ocolul nu m-a sprijinit cu nimic. Ba, mai mult, mi-a redus salariul cu 50% pe motiv că nu-mi fac planul. Dar nici n-aş avea cum să fac un plan netrecut în condica de servici, fiind înconjurat de un sat de romi. Nu am canton silvic, nu sunt sprijinit cu nimic şi mai iau şi salariul 5-6 milioane, redus. Până în urmă cu câţiva ani nu erau atâtea furturi de material lemnos, dar, pentru că a desfiinţat atâtea posturi, s-a ajuns la această situaţie. Au fost şase cantoane şi au fost reduse la trei, o disponibilizare fiind făcută cu ani în urmă”, acuză Valerian Negriţoiu. El mai spune că, acum, „în perioada sărbătorilor, este groaznic. Noi stăm de pază chiar şi noaptea de Revelion, nu avem un program normal şi tot plătim ce se fură. Cred că peste două-trei luni o să dispară pădurea, cu paza diminuată. Nu se poate să stăm pe câteva milioane şi să ne omoare ţiganii. Tot timpul lucrăm numai în echipă, stăm noapte de noapte numai să nu mai taie, dar sunt mulţi, ne pândesc şi tot taie. Şi ce putem face, având în vedere că avem puşcă dar nu putem să o folosim? Nu putem sta să ne dea în cap, să ne omoare”.

„Ce se fură plătim”

Un pădurar cu experienţă este şi Viţu Cioacă, care şi-a pierdut locul de muncă după 25 de ani de activitate. Şi acesta povesteşte că a avut un conflict deschis cu mai mulţi hoţi de lemne din satul Ocolna. „Romii sunt foarte agresivi. Pe 10 octombrie a.c. împreună cu Daniel Turlacu am surprins nişte indivizi la furat de lemne. Au fugit şi ne-am luat după ei, ne-au înconjurat şapte persoane şi au început să dea cu furcile şi cu bâtele în maşină. Am sunat la 112 şi a venit poliţia după 45 de minute apoi am fost plimbaţi o jumătate de zi între două posturi de poliţie – Amărăşti şi Dăbuleni. Avem o singură maşină la Ocol. Într-o noapte s-au tăiat din cantonul meu 70 de copaci, cu toată paza pe care am făcut-o, dar n-am cum să fac faţă singur. Şi ce se fură plătim. Cred că şeful de ocol nici nu ştie bine cum sunt împărţite cantoanele”, a declarat Viţu Cioacă.

„Au fost nişte criterii de care s-a ţinut cont când am făcut disponibilizările”

Pe de altă parte, şeful Ocolului Silvic Dăbuleni, Constantin Cioacă, spune că disponibilizările au fost făcute în funcţie de anumite criterii şi nu în baza unor motive personale. Ba, mai mult, şeful Ocolului a declarat că a încercat să le salveze locul de muncă. „Au fost desfiinţate trei posturi de pădurar, un post de îngrijitor. Nu avem din ce trăi, nu avem bani şi aceasta a fost situaţia. Nu s-au făcut disponibilizări doar la Ocolul Silvic Dăbuleni, ci la întreaga Direcţie. Au fost nişte criterii de care s-a ţinut cont când am făcut disponibilizările. De exemplu, Viţu Cioacă are doar o şcoală profesională. Eu am încercat să-i ţin la locul de muncă, am făcut rapoarte. Ştiu că sunt foarte multe probleme, iar pădurea a devenit o sursă de venit pentru locuitorii satului Ocolna. Aceştia trăiesc din furtul de lemne. Dar de ce nu se întreabă domnul Viţu Cioacă de ce în alte cantoane nu sunt probleme, ci doar în cel păzit de el. Nu a putut să-i mai stăpânească pe cei care fură. Am predat cantonul altor pădurari şi urmează să-l împărţim şi pe celălalt. Totul s-a făcut ca la carte. Pădurarii disponibilizaţi au avut preaviz, au ştiut că vor fi concediaţi, ba chiar am făcut raport şi e posibil ca unul dintre ei să se poată întoarce la servici”, a spus Constantin Cioacă, şeful Ocolului Silvic Dăbuleni.

 ALINA DRĂGHICI şi RADU ILICEANU

3 COMENTARII

  1. Cred ca le trebuie salarii mai mari ca sa poata pretinde shpagi si mai mari de la cei care fura! Tara de hoti si c…., asta suntem.

Comments are closed.