Sindicatele anunţă că se vor reduce 8.000 de posturi din Învăţământ – Dascălii continuă protestele

0
371

Restructurările anunţate de Guvern în sectorul bugetar afectează şi învăţământul preuniversitar, spun sindicatele. La nivel naţional, cel puţin 8.000 de posturi vor fi reduse din organigramă chiar din toamna anului viitor. Desfiinţarea posturilor nu va aduce îmbunătăţiri salariale în sistem. Prin urmare, cadrele didactice au decis să continue protestele la Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului, începute în urmă cu trei săptămâni.

500 de cadre didactice au pichetat şi ieri sediul ministerului. Printre protestatari s-au aflat şi dascăli din judeţul Dolj, afiliaţi la organizaţia FSLI. Astăzi porneşte spre Bucureşti o nou grup de protestatari. Principala revendicare este reluarea dialogului dintre sindicate şi  patronat pe probleme din învăţământ. „Ministrul Educaţiei nu vrea să stea de vorbă cu noi. Nu a avut nici un fel de reacţie la protestele noastre şi nu vrea să aibă nici un fel de dialog pe problemele care au apărut în sistem. Şi acestea nu sunt puţine. Din acest motiv am decis să nu renunţăm la manifestări”, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

Sindicatele spun că este nevoie de deschiderea dialogului mai ales pe problema bugetului Educaţiei, care va fi insuficient pentru funcţionarea sistemului. „Bugetul nu va fi suficient decât pentru achitarea salariilor existente. Dar nu rezolvă problema navetei şi nici cea a plăţii diferenţelor salariale. În plus, sistemul de învăţământ are nevoie şi de deblocarea posturilor pentru personalul nedidactic mai ales în învăţământul preşcolar, unde lipsa acestuia se resimte din plin prin creşterea accidentărilor în rândul copiilor”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Se pregăteşte un nou calendar de manifestări

În loc de angajări, în sistemul educaţional se anunţă însă şi noi disponibilizări.  „Se modifică programa şcolară. Şi am făcut un calcul.  Trebuie reduse, în medie, câte trei ore pe fiecare clasă ceea ce ar însemna ca în judeţul Dolj să se piardă 200 de posturi, iar la nivel naţional 8.000 de posturi. Aceste restructurări vin după ce am disponibilizat 15.000 de posturi în 2009, odată cu începerea mandatului ministrului Funeriu şi încă 18.000 de posturi pe mandatul ministrului Andronescu. Prin urmare şi în acest an şcolar, o parte din dascăli vor fi obligaţi să părăsească sistemul tot fără a avea loc vreo îmbunătăţire”, a precizat preşedintele „Spiru Haret” Dolj. Pentru a obţine revendicările formulate către Ministerul Educaţiei, cele trei federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar au anunţat că se vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni pentru a pune la punct un nou calendar de proteste.