Tehnologia 6G, testată cu succes și în Europa: viteză de 938 GB pe secundă

0
28

În timp ce operatorii de telefonie mobilă și internet sunt în plin proces de implementare a rețelelor 5G, tehnologia continuă să evolueze. Mari companii din domeniu și alte entități implicate în cercetare pun deja bazele rețelelor 6G, care vor reprezenta probabil noul standard în deceniul următor. Deși pare un viitor îndepărtat, mai sunt doar 5 ani până în anul 2030, timp suficient pentru a fi pregătite surprize de proporții pentru fiecare utilizator de tehnologie – statut eligibil pentru orice persoană din societatea modernă.

În ultima perioadă au fost transmise anunțuri despre testarea rețelelor 6G în Asia, în special în China și Coreea de Sud. Fiind deja unul dintre principalele hub-uri tehnologice din lume, țara cu capitala la Seul s-a angajat să lanseze serviciul de rețea 6G în anul 2028. Trebuie să amintim și faptul că prima țară din lume care a lansat actualele rețele 5G, în aprilie 2019, tehnologie devenită acum accesibilă pe întreg teritoriul statului, a fost tocmai Coreea de Sud.

Britanicii, pe urmele cercetătorilor din țări asiatice

Iată că și europenii sunt implicați în cursa pentru 6G, după cum arată recentul test finalizat cu succes de către cercetătorii britanici de la University College London. Aceștia au reușit să obțină o viteză de transfer de 938 GB pe secundă, ceea ce înseamnă de aproximativ 9.000 de ori mai mare față de cea a vitezei caracteristice rețelelor 5G, notează Aleph News.

Tehnologia 6G combină unde radio și raze laser pentru a obține o lățime de bandă mare pentru transmisii. Sunt folosite frecvențe multiplex – tehnologii de transfer cuplate într-o singură fâșie de date. O astfel de abordare este foarte utilă mai ales în situațiile în care mulți utilizatori folosesc simultan rețeaua, de exemplu la festivaluri de muzică, evenimente sportive ample, concerte sau adunări publice.

foto interior

Care este miza unor rețele atât de avansate

Mai este nevoie de o viteză de transfer de date prin internet mai mare decât cea oferită de 5G și 5G+, ultima noutate în domeniu inclusiv în România?! La momentul actual, se poate concluziona că aceste rețele de ultimă generație sunt mai mult decât suficiente, însă viitorul ar putea fi destul de diferit. Avansul tehnologiei este impresionant, iar peste câțiva ani se estimează că aproape toată populația planetei (în plină creștere, de altfel, după ce s-a depășit reperul de 8 miliarde de oameni) va fi extrem de activă în mediul online. Dincolo de această “aglomerație”, gadgeturile și serviciile digitale evoluează continuu, așadar o nouă realitate este pe cale să se contureze.

Conținutul de divertisment este poate cel mai puternic susținător al evoluției tehnologice în materie de viteze pentru accesul la internet. Ne referim mai ales la platforme cu filme și seriale plus conținut live (sport, muzică și nu numai) transmis prin streaming, la social media și la jocuri video.

Trendul este ca până și cele mai simple resurse de distracție să devină tot mai complexe, așa cum se întâmplă cu mini jocurile de mobil. În ultimii ani, jocurile video beneficiază de o grafică din ce în ce mai complexă, astfel că, pentru o experiență optimă, este necesară o conexiune la internet cât mai bună.

Lucru valabil și pe piața jocurilor de cazino online. Dacă încerci cele mai noi titluri incluse în colecția de pacanele gratis online NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil!), vei observa că majoritatea au o mulțime de funcții speciale alături de efecte audio și video remarcabile, astfel că o viteză de internet superioară este binevenită.

Se știe că această nișă de jocuri de noroc, inclusiv datorită reglementărilor legale specifice, investește constant în tehnologii inovatoare, fiind preocupată spre exemplu de securitate cibernetică la fel ca industria firmelor de tip fintech.

În România, ofertele 5G sunt deja în ofertele comerciale ale operatorilor telecom, însă acoperirea geografică este încă destul de limitată.

Licitația 5G în țara noastră s-a finalizat în noiembrie 2022, statul român obținând în total 432,6 milioane euro de la Orange, Vodafone și Digi, prin Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

 

Sursa foto canva.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *