De trei ori „Nabucco”, la Teatrul Liric

0
82

Teatrul Liric „Elena Teodorini” va prezenta mâine, 31 octombrie, de la ora 19.00, spectacolul de operă „Nabucco” de Giuseppe Verdi, în regia artistică a lui Giuseppe Visciglia (Italia) şi sub conducerea muzicală a dirijorului François-Robert Girolami (Franţa). „Cu această operă se poate spune că a început cariera mea artistică”, spunea compozitorul, reprezentaţia de mâine-seară omagiind împlinirea a 200 de ani de la naştere sa. Totodată, „Nabucco” face parte din programul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” (10 octombrie – 14 noiembrie) şi se înscrie în proiectul „Toamna Culturală a Baroului Dolj”, ce include o serie de acţiuni de promovare a culturii pe care Baroul Dolj le-a întreprins cu regularitate în ultimii ani.

Compusă de Giuseppe Verdi în 1841, pe un libret de Temistocle Solera, opera a avut premiera la Teatro alla Scala din Milano, la 9 martie 1842. Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea, care a trăit şi domnit în jurul anului 600 î.Hr. Cele două teme principale ale acţiunii sunt dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum şi aroganţa personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic, păcat care îi atrage greaua pedeapsă de a-şi pierde minţile. Spre sfârşitul operei el însă îşi revine, adoptă credinţa în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, şi îi eliberează pe evrei din robie.

François-Robert Girolami

Regia spectacolului este realizată de Giuseppe Visciglia (Italia), iar scenografia, de Răsvan Drăgănescu, după o idee de Grigore Gorduz. Conducerea muzicală îi aparţine maestrului François-Robert Girolami, un reputat dirijor, cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior.

În rolul Nabucco publicul spectator îl va putea vedea şi asculta pe Ştefan Ignat, apariţie agreabilă, degajată, în prezent solist la Opera Naţională Română din Bucureşti, iar în cel al lui Ismael – pe tenorul timişorean Cristian Bălăşescu. Din distribuţie face parte şi Dragana Radakovic (Serbia), cu care Liricul craiovean a mai colaborat şi care, începând cu martie 2002, a cântat rolul Abigaille din „Nabucco” în două producţii ale Teatrului Naţional din Belgrad. Li se alătură Sorin Drăniceanu (Zaccaria), Florentina Soare – Bucureşti (Fenena), Bogdan Olaru (Abdallo), Ioan Cherata (Marele Sacerdot), Nicoleta Colceiar –Timişoara (Anna). Îşi vor da concursul, de asemenea, Orchestra, corul şi ansamblul de balet ale Teatrului Liric „Elena Teodorini”.