De la splendoare în iarbă la chin pe arătură?

0
650
Pe gazonul imposibil de pe „Ion Oblemenco” se duelează cele mai spectaculoase echipe ale Ligii I: Craiova şi Viitorul
În epilogul etapei a 11-a a Ligii I, Universitatea Craiova şi Viitorul se întâlnesc în seara aceasta, după ce echipa lui Gică Hagi a câştigat toate cele 5 meciuri directe de anul acesta. Majoritatea duelurilor dintre Craiova şi Viitorul au fost spectaculoase, însă calitatea jocului va fi serios pusă la încercare de terenul execrabil de pe „Ion Oblemenco”. Victor Piţurcă a prefaţat disputa, spunând că i-ar fi făcut plăcere ca Gică Hagi să fie pe banca tehnică, omologul său de la Viitorul fiind suspendat. Nu mai puţin de 5 jucători lipsesc de la Universitatea, din cauza accidentărilor sau suspendărilor. „Meciul este extrem de important, îmi doresc numai şi numai victoria, aşa cum am spus şi cu Mediaşul, pentru noi egalul este un eşec. Ne-am pregătit pentru o evoluţie bună şi pentru un rezultat pozitiv. Fiecare punct este important, trebuie să ne consolidăm poziţia. Nu mai trebuie să repet tot timpul că-mi doresc campionatul, aşa că trebuie să încercăm să câştigăm fiecare meci, să vedem dacă şi putem. Kelic şi Mihăilă sunt suspendaţi, iar Măţel, Qaka şi Cosic sunt accidentaţi. Viitorul este pe primul loc şi asta spune totul, normal că este o echipă foarte bună. Era un motiv de bucurie ca Hagi să stea pe bancă să mai schimbăm o vorbă, chiar îmi pare rău că este suspendat. Orice antrenor şi-ar dori să antreneze Craiova, atmosfera de aici este unică şi sper ca Hagi să ajungă antrenor aici la un moment dat, m-aş bucura să se întâmple acest lucru. Contează foarte mult prezenţa lui Gică pe bancă, dar sunt convins că i-a muştruluit pe jucători după eliminarea din Cupă şi vor veni cu capetele plecate, umili şi pregătiţi pentru a câştiga. Surprize mari nu pot fi nici la ei nici la noi” a spus Piţurcă. Acesta a vorbit şi despre situaţia la club a lui Gică Craioveanu: „Am fost foarte supărat de ce am citit, chiar l-am întrebat pe Cornel Papură de ce s-a întâmplat. Cu Gică Craioveanu am vorbit aseară, este o persoană reprezentativă pentru Universitatea Craiova. Este cel mai respectat fotbalist român în Spania, sper să nu se supere nimeni pe mine. A fost un fotbalist extraordiar, are carisma lui, la San Sebastian tot stadionul se ridică în picioare când vine la meci. Merită mult respect din partea noastră”.
Fundaşul Stephane Acka a prefaţat meciul cu Viitorul şi a făcut şi el aprecieri despre gazonul de pe „Ion Oblemenco”: „Întâlnim o echipă bună, care este sus în clasament, cu jucători de calitate, au  o posesie bună, va fi sigur un meci spectaculos şi suntem pregătiţi să dăm sută la sută ca să luăm cele 3 puncte. Mi-aş dori să fie mereu o atmosferă aşa cum a fost cu FCSB. Trebuie să fim atenţi pe acest gazon prost la cum alergăm, la cum pasăm, la preluare, trebuie să opreşti mingea, nu poţi să dai din prima. M-am accidentat şi eu, am călcat strâmb şi am stat câteva săptămâni, trebuie să fi foarte atent, nu e uşor să joci aici.”
Piţurcă: „Gazonul este otrăvitor, nu se mai poate în aceste condiţii!”
Cu orice prilej, Victor Piţurcă trage semnale de alarmă în privinţa gazonului de pe „Ion Oblemenco”. Deşi a stat 7 ore la întâlnirea cu Primăria, cu constructorul arenei şi cu reprezentanţi ai CNI, Piţi e sceptic şi spune că sunt cel mult 5 la sută şanse să se schimbe gazonul. Antrenorul crede că nu este numai un pericol pentru integritatea jucătorilor, dar şi că mirosul emanat de iarba putredă este toxic şi poate afecta şi spectatorii. Ultimii doi jucători accidentaţi din cauza suprafeţei de joc sunt Cosic şi Măţel. „Mirosul emanat de gazon este otrăvitor, poate îmbolnăvi orice jucător, să nu mai vorbim de accidentări. Majoritatea jucătorilor accidentaţi sunt din cauza gazonului, ultimele victime sunt Cosic şi Măţel, unul are entorsă la gleznă, altul are leziune la inghinali. Am stat 7 ore aici, ar trebui să se ceară o aprobare la cei care ar putea interveni, pentru că nu se mai poate juca în aceste condiţii! Sunt foarte sceptic, sunt şanse de la 1 % la 5 % să se schimbe gazonul. Depinde de constructor, iar constructorul se judecă cu cei pe care i-a angajat să facă gazonul, iar aceştia spun că gazonul este în regulă, că este foarte bun. Constructorul, care a făcut o lucrare extraordinară cu acest stadion, trebuie să realizeze că este în pericol viaţa unor oameni, nu numai a jucătorilor, ci şi a spectatorilor, şi trebuie făcut un efort. Primăria sau CNI trebuie să facă licitaţii şi se întârzie, poate în luna mai anul viitor se va reuşi. Era important să avem acum un gazon normal, măcar normal, nu la cel mai înalt nivel, cum aş vrea eu. Era o vrăjeană cu stadionul Extensiv, nu putem juca pe Extensiv, acolo trebuie tribune, trebuie multe lucruri. Mi-aş dori ca aici să vină aici la stadion reprezentanţi ai Ministerului mediului, ai Ministerului Sănătăţii, fiindcă aici nu numai că nu se mai poate juca, ci nu se mai poate respira, după 15 minute te sufoci. Pentru oaspeţi e mai uşor, joacă 90 de minute şi pleacă, pentru jucătorii noştri e mai greu, fiindcă ştiu la ce se aşteaptă pe acest gazon şi joacă mereu cu teamă, este un mare minus pentru noi” a spus Victor Piţurcă. Miercuri, constructorul arenei „Ion Oblemenco” va oferi un răspuns dacă va schimba gazonul în luna octombrie.
După ce a fost „înţepat” de fostul său elev de la echipa naţională, Ciprian Marica, pentru că se plânge de gazonul de la Craiova, în timp ce pe vremea când era selecţioner căuta astfel de terenuri la meciurile cu formaţiile puternice, Victor Piţurcă i-a răspuns patronului de la Farul Constanţa, afirmând că astfel de terenuri erau necesare pentru a compensa diferenţa de calitate faţă de echipele puternice. „Dacă Marica nu ştia cu coţofana, de aceea căutam terenuri proaste! Dacă ar fi ştiut, nu mai căutam. Aici, la Craiova, am jucători care ştiu cu coţofana şi de aceea am nevoie de teren biliard. Nu ştiu de unde i-a venit lui Ciprian să spună aceste lucruri. Oi fi făcut şi ce spune el, nu mai ţin minte. Când jucam cu adversari care ne erau superiori din toate punctele de vedere trebuia să folosim şi noi armele noastre. Dar cu aceste arme am bătut Olanda, iar când România bate Olanda este ca şi cum ar bate Craiova pe Real Madrid. Am câştigat grupa de calificare în faţa Olandei, o performanţă extraordinară” a declarat Victor Piţurcă.
Echipa lui Iencsi a câştigat duelul sateliţilor
Universitatea II parcurge o perioadă bună, ajungând la a treia victorie consecutivă în seria C3, 1-0, la Ploieşti, pe arena Conpet, cu Astra II Giurgiu. Unicul gol a fost înscris în repriza secundă de Robert Petre.  Oltenii au început în formula: Marinescu – Borţa, Hreniuc, Mitran, Juncu – I. Popescu, Ţegle, R. Petre – Danciu, Fortes, O. Popescu. Au mai intrat: Piciu, Olteanu, Trancă, Ispas. În etapa viitoare, „satelitul“ Ştiinţei, care este pe locul 6 în seria C3, cu 11 puncte, va întâlni CSM Alexandria, vineri, de la ora 15, pe stadionul „Extensiv“. În aceeaşi serie, Tractorul Cetate a dispus cu 3-1 de CS Baloteşti şi a urcat pe locul 11, cu 6 puncte.
Astăzi se trag la sorţi optimile Cupei României
FRF a decis ca tragerea la sorţi a optimilor de finală ale Cupei României să aibă loc azi, la ora 12, la Casa Fotbalului, în Sala “Nicolae Dobrin”. În această fază este prezentă şi câştigătoarea din 2018 a competiţiei, Universitatea Craiova, care a eliminat-o în faza 16-imilor pe CSM Reşiţa. Universitatea Craiova face parte din urna A, alături de alte 14 echipe: FC Botoşani, FCSB, Sănătatea Cluj,  Astra Giurgiu, Sepsi Sf. Gheorghe, Foresta Suceava, Dinamo, FC Voluntari, Poli Iaşi, FC Hermannstadt, Universitatea Cluj, CS Mioveni, Metalul Buzău şi Academica Clinceni. În urna B este o singură echipă: Petrolul Ploieşti. Se vor împerechea una dintre echipele din urna A cu echipa din urna B, apoi cele 14 echipe rămase în urna A se grupează între ele (7 paride). Meciurile din cadrul optimilor Cupei României vor avea loc în perioada 29-31 octombrie cu începere de la ora 14.30, cu excepţia jocurilor televizate, programul acestora urmând a fi stabilit şi comunicat ulterior.

 

Universitatea Craiova – Viitorul Constanţa

Stadion: „Ion Oblemenco”, ora 20.30

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Martic, Bălaşa, Acka, Vătăjelu – Mateiu, Cicâldău, Bancu – Niţu, Baicu, Ivan. Antrenor: Victor Piţurcă. Rezerve: L. Popescu – Vlădoiu, Tiago Ferreira, Ivanov, Roman, Koljic, Baiaram.

Viitorul Constanţa: Căbuz – Boboc, Ţâru, Artean, de Nooijer – Achim, A. Ciobanu, Casap – Houri, Iancu, Rivaldinho. Antrenor: Gheorghe Hagi. Rezerve: Cojocaru – Dulca, S. Filip, C. Matei, Calcan, Eric, G. Ganea.

Arbitru: Marius Avram (Bucureşti). Asistenţi: Octavian Şovre (Satu Mare), Sebastian Gheorghe (Suceava). Rezervă: Marian Barbu (Făgăraş).

Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti), Ion Mironaş (Piatra Neamţ).