În acest week-end, la Biblioteca Judeţeană „Aman”: Expoziţii, filme, întâlniri cu scriitori şi vizitarea depozitelor de cărţi, în Noaptea Bibliotecilor

0
381

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” va organiza sâmbătă spre duminică (1 spre 2 octombrie) Noaptea Bibliotecilor, eveniment ce îşi propune „să readucă la lumină” mersul la bibliotecă, cititul şi nevoia de documentare, în contextul digital al anului 2011. Iniţiativa punerii în practică a acestui program naţional – după modelul Nopţii Muzeelor, organizată în 14 spre 15 mai – îi aparţine Asociaţiei „Excedo”, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Asociaţia „Marketer Club”. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova îi invită pe toţi pasionaţii de lectură, şi nu numai, între orele 18.00 şi 1.00, să ia parte la un divers program de manifestări: expoziţii de carte şi de artă plastică, proiecţii de filme pentru copii, dar şi documentare, întâlniri cu scriitori, vizite la depozitele de cărţi (altfel, acestea având circuit închis) şi la Casa Memorială „Elena Farago”, audiţii muzicale şi lecturi.

„Chiar şi românii cu bani şi educaţie văd în iPad alternativa la bibliotecile reale”

Ideea Nopţii Bibliotecilor a pornit de la un „gând statistic”: „Dacă măcar un sfert din cei care au călcat o dată într-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ”, iar „efectul ar fi amplificat dacă fiecare vizitator va încerca să vină însoţit de o persoană apropiată”, se precizează pe site-ul evenimentului, www.noapteabibliotecilor.ro.

«Am conceput acest proiect în condiţiile în care chiar şi românii cu bani şi educaţie văd în Kindle sau iPad alternativa la bibliotecile reale. Cât de greu poate fi să revenim măcar pentru o noapte la esenţa experienţei sălilor de lectură? Indiferent cu cine am stat de vorbă, oricât am fi sau ne-am da drept „hi-tech”, „gadget freaks”, PDF-ul nu poate învinge interacţiunea cu hârtia uzată de bibliotecă şi cu volumul de scriitură din aceste instituţii uitate de majoritatea tinerilor profesionişti», se menţionează pe site-ul amintit. În opinia organizatorilor, „dacă experienţa în acea noapte va fi una încărcată de valoare emoţională, efectele pozitive vor fi multiplicate de o creştere a frecvenţei medii de vizitare a bibliotecilor”.

Peste 60 de instituţii din ţară vor fi deschise pasionaţilor de lectură

În prezent, în România funcţionează peste 3.000 de biblioteci publice (comunale, orăşeneşti, municipale şi judeţene), după cum au precizat reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Totodată, ANBPR are peste 3.300 de membrii activi – instituţii (biblioteci şi alte structuri) şi persoane fizice.

La Noaptea Bibliotecilor şi-au anunţat participarea peste 60 de instituţii, între care cele mai importante biblioteci din Bucureşti – Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca Metropolitană, Biblioteca Pedagogică Naţională „I. C. Petrescu”, Biblioteca Institutului Cultural Francez, Biblioteca Institutului Italian de Cultură „Vito Grasso”, Centrul de Referinţe al Ambasadei SUA –, dar şi din ţară: Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” din Botoşani, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara, Librăria „Cărtureşti” din Braşov, Librăriile „Humanitas” din Alba Iulia, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Timişoara ş.a.

Seara poveştilor la Ludotecă, Seara chitarelor la Secţia audio-video

La Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova programul se va desfăşura între orele 18.00 şi 1.00 şi va include diverse manifestări, la care accesul publicului va fi liber. Potrivit reprezentanţilor Biroului de presă al instituţiei, curioşii vor putea vizita în această noapte depozitul general al colecţiilor de bază şi depozitul de publicaţii periodice (în mod normal acestea având circuit închis), ca şi Casa Memorială „Elena Farago”, unde vor găsi documente care au aparţinut poetei. Cei interesaţi de activitatea bibliotecarilor dincolo de rafturile cu cărţi se vor bucura de prezentarea descrierii/catalogării unui document de bibliotecă, făcută de reprezentanţii Serviciului Prelucrarea Colecţiilor – Compartimentul Catalogare, şi de prezentarea de către Biroul de Informare Bibliografică a realizării unei bibliografii şi a împrumutului interbibliotecar.

Cu acelaşi prilej, se va deschide expoziţia «Cartea religioasă în colecţiile de patrimoniu ale Bibliotecii Judeţene „Aman”» şi cea de artă plastică a artistei Cristina Oprea. La Secţia pentru adulţi va avea loc o întâlnire cu scriitori craioveni, iar Ludoteca va găzdui, sub genericul „Seara poveştilor”, o întâlnire cu personajele preferate prin intermediul proiecţiilor de filme. Tot pentru cei mici a fost pregătit spectacolul „Gaiţele”, în interpretarea membrilor trupei de teatru de amatori „Cutezătorii” a bibliotecii doljene. Şi cei care vor trece pragul Secţiei audio-video vor avea parte de un program special: audiţii muzicale la Clubul Melomanilor (orele 20.00-21.00), Seara chitarelor (orele 23.30-0.30), proiecţia filmului „În căutarea fericirii”, o expoziţie de documente audio-video, o oră de lectură în limba engleză. De asemenea, până la sfârşitul programului la Centrul cu Internet pentru public va rula documentarul «Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”».