Luna neagră – un fenomen astronomic mai rar

0
572

În 30 august 2019, se produce pentru a doua oră în cadrul aceleiaşi luni calendaristice faza de – Lună Nouă, cea anterioară producându-se în 1 august (din această zi, Luna începe să crească). De de obicei o fază lunară se produce o singură dată, într-o lună calendaristică.

Acest fenomen astronomic mai rar este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză “Dark Moon” – sau “Lilith”, adică “Lună întunecată” sau “Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). În faza de Lună Nouă, procentul din emisfera lunară iluminată de Soare este 0. (text şi foto Agerpres)