La Facultatea de Mecanică / „Amfiteatrul studenţiei”

0
609

Facultatea de Mecanică a Universităţii din Craiova desfăşoară, în perioada 27 august 2017 – 10 septembrie 2017, Şcoala de vară „Amfiteatrul studenţiei”, unul dintre cele şapte proiecte câştigate de Universitatea din Craiova în cadrul  ROSE. Acesta este un proiect care îşi propune să contribuie la reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar  şi la  creşterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.

mecanica2La Şcoala de vară din acest an participă elevi ai liceelor „George Ţărnea” (Băbeni), „Gheroghe Surdu” (Brezoi), ai Liceului Tehnologic „Brătianu” Drăgăşani, ai Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea. Mai mult, timp de două săptămâni elevii vor avea parte de ateliere de lucru pe teme din ingineria mecanică, precum: prototipare virtuală, mecatronică, motoare pentru vehicule, mecanisme, organe de maşini, proiectare asistată de calculator, trafic rutier, termotehnică, analiză cu elemente finite, calculul şi construcţia autovehiculelor, managementul producţiei, rezistenţa materialelor şi a structurilor spaţiale, construcţii industriale şi civile (cu accent pe domeniile de specializare din cadrul Facultăţii de Mecanică). „Vor avea ocazia să lucreze cu echipamente de ultima generaţie, să realizeze experimente tehnice, să înregistreze date experimentale şi să le interpreteze în scopul dezvoltării cunoştinţelor tehnice şi orientării spre o carieră în domeniul ingineriei mecanice”, a subliniat managerul de proiect, şef lucrări Dragoş Tutunea.

Proiectul AmFIteatrul STUDudenţiei (A FI STUD) contribuie la realizarea obiectivului general al programului ROSE prin facilitarea accesului elevilor din zona Olteniei la învăţământul terţiar în domeniile de studiu ale Facultăţii de Mecanică (Universitatea din Craiova).

ROSE, finanţat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro

mecanica1Proiectul ROSE, finanţat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, va fi implementat de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pe o perioadă de  7 ani, între 2015 şi 2022. Acordul de împrumut (Proiectul pentru învăţământ secundar) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Washington la 17 aprilie 2015, a fost aprobat prin Legea nr. 234/08.10.2015 de ratificare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757/2015. Implementarea este în responsabilitatea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă (UMPFE).

           Proiectul este structurat în trei componente, primele două fiind concepute pentru a aborda aspecte de natură academică şi socială care conduc la performanţa scăzută a elevilor în învăţământul secundar superior, precum şi în primii ani din învăţământul terţiar. A treia componentă include atât managementul de proiect, monitorizarea şi evaluarea impactului acestuia, cât şi activitatea de evaluare a intervenţiilor existente, care abordează constrângerile financiare ale elevilor din învăţământul secundar superior provenind din grupuri dezavantajate.