Criza gărzilor din spitale, departe de a fi rezolvată

0
446

mediciProblema asigurării gărzilor la nivelul spitalelor este departe de a fi rezolvată. Cele mai multe unităţi sanitare nu au încheiat contracte individuale de muncă cu timp parţial cu proprii angajaţi pentru a asigura în mod legal desfăşurarea serviciului de gardă. Un semnal de alarmă a venit, ieri, şi din partea Colegiului Medicilor în urma întâlnirii cu reprezentanţii celor 41 de judeţe şi a analizei făcute cu această ocazie.

Potrivit reprezentanţilor CMR, existenţa a două contracte de muncă cu acelaşi angajator, respectiv unul cu durată normală de activitate, iar al doilea cu durată parţială, este o situaţie absolut inedită, nemaiîntâlnită în nici un alt sector de activitate. Aceştia acuză faptul că OUG 20/2016 este imprecis redactată şi s-a ajuns la situaţia ca la nivel naţional să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă.

CMR: “Intepretarea Ministerului Sănătăţii este nelegală”

Dovada impreciziei redactării derivă, în opinia acestora, atât din faptul că la nivel naţional gărzile sunt retribuite diferit în funcţie de cum s-a interpetat legea cât şi din faptul că Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor din OUG 20/2016;

«Intepretarea Ministerului Sănătăţii este nelegală cel puţin pentru motivul că, pentru acelaşi angajat, stabileşte două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real. Datorită acestor reglementări şi dispoziţii confuze şi contradictorii medicii se simt, pe de o parte, înşelaţi în promisiunile făcute de autorităţi iar, pe de altă parte, consideră, în mod justificat, ca fiind nedrept să existe o plată diferenţiată a muncii în serviciu “normal” faţă de serviciul de gardă. Spre surprinderea tuturor garda, un serviciu suplimentar, este plătit mai prost», se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor.medici (1)

Medicii cer să se revină asupra sistemului de plată a gărzilor

Colegiul Medicilor avertizează că managerii unităţilor spitaliceşti sunt depăşiţi de situaţie înţelegând şi nemulţumirea medicilor faţă de nedreptatea făcută dar sunt, în acelaşi timp, şi îngrijoraţi faţă de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiţii legale şi de maximă siguranţă pentru pacienţi.

“Toate aceste aspecte au creat o tensiune suplimentară în sistemul de sănătate, sistem şi aşa suprasolicitat şi care funcţionează de multă vreme cu un deficit cronic de medici şi de resurse financiare. Faţă de situaţia creată, considerând că riscurile la care sunt supuşi pacienţii sunt inacceptabile, că presiunile care se fac asupra medicilor pentru acceptarea unui sistem de plată injust şi nelegal sunt nedrepte şi nelegale, Colegiul Medicilor din România solicită public Ministerului Sănătăţii, să revină de urgenţă şi să stabilească un sistem de plată a gărzilor legal şi corect în raport de importanţa şi volumul suplimentar de muncă pe care îl implică serviciul de gardă”.

Şi Federaţia Sindicală „Hipocrat” avertizează că luna viitoare medicii nu vor mai accepta, cel mai probabil, să lucreze doar în baza unor grafice de gărzi. Deocamdată, foarte puţine cadre medicale din judeţul Dolj au semnat contracte individuale de muncă cu timp parţial.

“Medicii nu renunţă la clarificarea problemelor apărute în ultima perioadă referitoare la timpul de lucru şi la formularea unitară a termenilor care definesc contractul individual de muncă cu timp parţial. Nu suntem de acord cu interpretarea juridică a tarifului orar pentru garda suplimentară  dacă forma care se va propune de către spitale va fi cea cu tariful din 2009. Acum se lucrează după un grafic de gărzi, fără contract individual de muncă pentru timp parţial. Ce se întâmplă însă dacă în timpul acestor gărzi intervine o situaţie neplăcută?”, a declarat Ion Cotojman, preşedinte la Federaţiei Sindicale Hipocrat.