Călărași: recoltă bună la lubenițe, producție slabă la struguri

0
448

Ploile abundente din primăvară și începutul verii au influențat puternic culturile de pe nisipurile din Valea Dunării. La Călărași, pepenii verzi s-au copt puțin mai târziu, dar le-au oferit producătorilor satisfacția unor prețuri mai bune pe piață. În schimb, vița-de-vie a avut de suferit din cauza precipitațiilor, localnicii spunând că strugurii au fost măniți într-o noapte, motiv pentru care nu vor scoate mare lucru la culesul care se apropie. Hectare întregi sunt plantate acum cu varză de toamnă, iar legumicultorii și-ar dori o serie de ploi care ar putea să le dezvolte mai bine recoltele, ei fiind nevoiți să le irige în această perioadă.

Pe nisipurile de la Călărași, care erau încărcate cu lubenițe pe la mijlocul lui iulie, nu mai este acum mare lucru. De două săptămâni, bostanele s-au spart, iar localnicii sunt în plină activitate de pregătire a terenului pentru anul viitor. Alții, care au ieșit mai devreme cu lubenițele pe piață, au plantat deja o cultură de schimb. Așa se face că, din loc în loc, se observă petecele verzi de varză. Pentru că este foarte cald în aceste zile pe valea Dunării, instalațiile de irigat au fost pornite, varza fiind o cultură care iubește apa. În evidențele Primăriei, sunt înregistrate vreo 200 de hectare cu varză timpurie, care a fost deja recoltată, iar acum încă 200 de hectare cu varză de toamnă. După ce o vor recolta, cultivatorii vor merge cu marfa în piețele din Craiova și din alte județe. Cantitatea de varză care va rămâne va fi tăiată de pe sol, pe la sfârșitul lunii noiembrie, căpățânile vor fi stivuite și puse la păstrate într-un loc acoperit cu coceni. Este metoda localnicilor de a păstra pentru primăvara următoare ceea ce nu se vinde, garantând că varza se păstrază în cele mai bune condiții.

Lubenițele și-au scos prețul

Ploile care la începutul verii păreau să-i încurce pe cultivatorii de lubenițe se pare că i-au avantajat până la urmă. Anul acesta, s-au scos mai puține lubenițe comparativ cu anul trecut, lucru care s-a transformat însă într-un atu. Mergând cu ele pe piață, cultivatorii au putut să-și vândă toată cantitatea recoltată și încă la niște prețuri nesperate de bune. Sezonul a început cu un preț de 1,8 lei pe kilogramul de lubeniță și a ajuns într-un timp scurt la 1,2 lei (la en-gros). Interesant este faptul că, dacă în alți ani, la spartul bostanelor (cam în această perioadă) lubenițele se ieftineau foarte mult, în acest an ultimul preț a rămas destul de ridicat. Nu la fel s-a întâmplat cu pepenii galbeni, culturile – mai mici, ce-i drept- fiind compromise din cauza ploilor. Potrivit specialiștilor de la Primăria Călărași, la un hectar de luberniță, cultivatorii pun obligatoriu și câte 10-20 de ari cu pepeni galbeni. Pe acest sector au fost în pierdere, jumătate din producție stricându-se din cauza apei, cu atât mai mult cu cât această cultură este mai costisitoare încă de la plantarea ei.

Călărășenii nu dau pâinea coaptă în casă pe cea de la magazine

Pentru zona Călărașiului, a fost o vară bună și la culturile de grâu și porumb. Producția de grâu a fost, în medie, de 3,2 tone pe hectar, dar au fost și cazuri în care s-au recoltat o cantitate de 4 tone pe hectar. Cultivatorii apreciază acest lucru pozitiv, spunând că au putut să-și acopere ceea ce au cheltuit pentru înființarea culturilor. Deși în localitate sunt destule magazine, sunt multe familii care preferă să-și facă pâinea în casă, măcinând grâul recoltat de pe pământul lor la una dintre cele două mori care se află în Călărași. Ei spun că pâinea de țară, coaptă în casă, are un alt gust, care nu se compară cu „buretele” pânii din comerț. În ceea ce privește porumbul, se pare că anul acesta producția va fi mult mai mare decât anul trecut, și asta datorită ploilor care au căzut în perioada optimă de vegetație a plantelor. Specialiștii așteaptă o producție de 4,5-5 tone la hectar, mai mult cu 1,5 tone la hectar față de anul trecut. Cei mai mulți localnici din Călărași folosesc porumbul pentru a-și hrăni păsările și animalele din curte, puțini fiind cei care îl mai și comercializează la târguri.

Au dat lovitura cu roșii și vinete

Valea Dunării este recunoscută și pentru culturile de legume. Ploile au făcut ca, în această vară, să se dezvolte foarte bine vinetele, dar și roșiile. Producătorii din zonă au mai avut și un alt avantaj, și anume că, în alte părți, aceste soiuri de legume nu au mers tocmai bine. Ei au putut să profite, ieșind pe piață cu niște prețuri mai mari față de anul precedent. Dacă în vara trecută, prețul roșiilor au coborât până la 0,4 lei pe kilogram, iar la en-gros se putea cumpăra un bax de 20 de kilograme de roșii cu 6 lei, acum prețul pe kilogram nu a mai coborât sub 2 lei. La fel de bine, poate și mai bine, au mers vinetele, pe care ploia le-a ajutat să crească foarte bine. Acum, aceste legume se vând la Călărași cu 1 leu pe kilogram, în timp ce, în piețele din Craiova, prețul lor este de 2 lei. La polul opus sunt culturile de viță-de-vie despre care localnicii spun că sunt compromise aproape în totalitate. Explicația specialiștilor: ploile au căzut peste nisipul fierbinte, care a degajat o căldură puternică, „o dogoare”, care a pârjolit rodul acestora. Așa se face că acum, în toate viile, nu mai găsești aproape nimic.

O delegație a Primăriei Călărași va pleca în Franța

Localnicii din Călărași sunt înfrățiți de mai mulți ani cu localitatea Chartres de Bretagne, din Franța, parteneriat care s-a dovedit unul foarte strâns. Pe data de 15 septembrie o delegație de 50 de persoane din Călărași, condusă de primarul Vergică Șovăilă, va merge în vizită la prietenii francezi, aceștia invitându-i pentru a le arăta ce s-a mai realizat în regiunea lor.

Căminul Cultural caută tinere talente

După renovarea lui, Căminul Cultural din localitatea Călărași este un adevărat punct de atracție. În această perioadă se fac pregătirile necesare pentru ca festivitatea deschiderii noului an școlar să aibă loc în sala de spectacole inaugurată în primăvară. Totodată, se caută tinere talente de la școlile din localitate pentru înființarea unui corp de soliști care să se alăture dansatorilor profesioniști de la Ansamblul „Bordeiașul”.

O oază de verdeață și flori de vară

Centrul localității Călărași este, în aceste zile frumoase de sfârșit de vară, un mic parc în aer liber. Grădina din fața Primăriei este încărcată cu flori în multe nuanțe. Micul chioșc de lemn care adăpostește fântâna ridicată în memoria inegalabilei Maria Tănase este înconjurat cu ghivece pline de petunii curgătoare. Parfumul florilor este unul deosebit și se simte peste tot.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU