Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: / „Dronele trebuie să fie proiectate fără a reprezenta un pericol pentru oameni”

0
426

Luna trecută, membrii Parlamentului European au aprobat un nou pachet de reguli privind siguranţa aeriană, incluzând în premieră şi dronele în acest regulament negociat de către europarlamentarul Marian-Jean Marinescu , vicepreşedinte EPP, cel mai mare grup politic din PE. Textul a fost aprobat cu 558 voturi pentru, 71 împotrivă şi 48 de abţineri. Conform noilor reguli, dronele trebuie să fie proiectate într-un mod care să permită operarea lor fără a reprezenta un pericol pentru oameni.

La Strasbourg, s-a semnat şi regulamentul de funcţionare a Agenţiei Europene pentru Siguranţă Aeriană. Regulamentul a fost negociat în numele Parlamentului European de către deputatul European Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European. “Modificările stimulează cooperarea între agenţia UE pentru siguranţa aviaţiei şi autorităţile naţionale în contextul evaluării riscurilor în ceea ce priveşte zborurile în zonele de conflict. Totodată, aceste modificări oferă mandat Comisiei să dezvolte standarde pentru descărcarea informaţiilor din registrele de zboruri în timp real, când un aparat de zbor are nevoie de asistenţă, pentru răspuns rapid în situaţii de urgenţă”, a subliniat deputatul român.

Operatorii trebuie să cunoască regulile

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a explicat faptul că este foarte important ca operatorii de drone să cunoască toate regulile care li se aplică. “Ţinând cont de riscuri precum cele legate de greutatea aparatului sau de zona de operare, dronele vor avea nevoie de caracteristici suplimentare precum posibilitatea de aterizare automată în cazul în care operatorul pierde contactul cu drona sau sisteme de evitare a coliziunilor. Operatorii de drone trebuie să cunoască toate regulile care li se aplică şi să poată să utilizeze o dronă în condiţii de siguranţă, fără a reprezenta un pericol pentru oameni şi pentru utilizatorii spaţiului aerian. Aceasta înseamnă că unii operatori de drone vor trebui să fie instruiţi înainte de a utiliza o dronă”, a mai spus deputatul european. 

O cooperare între furnizorii naţionali de servicii de navigaţie aeriană

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine că la propunerea sa, comisarul pentru Transport, Violeta Bulc, şi preşedintele Comisiei pentru Transport din Parlamentul European, Karima Delli,  au semnat o declaraţie  comună prin care au făcut apel la mai multe acţiuni pentru ca cetăţenii europeni să nu se confrunte cu întârzieri în cadrul transportului aerian. „Cei doi oficiali europeani, au răspuns prompt propunerii mele, pentru că de fiecare dată, nu se vorbeşte decât despre pierderi şi despre companii. Dar nu se discută nimic despre oameni, despre pasageri, adică, despre cei care plătesc serviciile aeriene şi fără pasageri nu ar mai exista trafic. Răspunsul vorbeşte şi de o soluţie, de o cooperare atât între furnizorii naţionali de servicii de navigaţie aeriană, dar şi de o cooperare cu Eurocontrol pentru a crea un management mai eficient al reţelei europene”, a explicat Marian Jean Marinescu, deputat european, membru în Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European.