Statul are în vedere suplimentarea fondurilor pentru programul „Prima Casă”

0
356

Guvernul ar putea suplimenta plafonul garanţiilor pentru creditele din cadrul programului „Prima Casă” cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), potrivit unui proiect de hotărâre. „Prin proiectul de act normativ supus aprobării se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispoziţiilor care să permită gestionarea eficientă a plafoanelor de garantare reutilizate în cadrul programului „Prima Casă”, astfel că finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului în condiţiile împărţirii riscurilor şi pierderilor între finanţator şi stat, au obligaţia de a consuma plafonul reutilizat până la data de 31 decembrie 2013. Diferenţa rămasă neutilizată la data de 31 decembrie 2013 va fi realocată potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotărârea Guvernului 119/2010”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern. Tot aici se precizează că „la nivelul normelor metodologice de aplicare a programului „Prima Casă” se propune reglementarea unui mecanism care să asigure un tratament egal pentru beneficiarii care au achiziţionat o locuinţă de la un dezvoltator imobiliar, care poate oferi la schimb o altă locuinţă corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziţionat locuinţa de la o persoană fizică spre exemplu, care nu are această posibilitate, dar în cazul cărora va fi posibilă accesarea programului pentru a doua oară”.

La finele lunii iunie, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet, a anunţat că autorităţile au în vedere suplimentarea fondurilor pentru „Prima Casă” după epuizarea sumelor existente, estimată pentru septembrie-octombrie anul acesta. Tot atunci, Şaramet spunea că discuţiile sunt avansate în acest sens şi se poate ajunge la o decizie în câteva săptămâni. „Se are în vedere (n.r. – suplimentarea fondurilor pentru „Prima Casă”). Fac precizarea că cel puţin până la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie, actualele sume sunt valide şi funcţionale, dar sunt discuţii avansate cu Ministerul Finanţelor pentru a se suplimenta acest program”, a afirmat preşedintele FNGCIMM. Valoarea finanţărilor acordate prin programul „Prima Casă” în acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza însă în circa trei luni, dacă se va menţine ritmul actual de contractare. Astfel, de la lansarea programului, în 2009, FNGCIMM a acordat 94.000 de garanţii, valoarea finanţărilor ajungând la aproape 3,5 miliarde euro. Valoare medie a finanţării accesate pe toată perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013.

Beneficiarii programului sunt persoane care nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nici o locuinţă sau care au în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin „Prima Casă”, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.