Japonezii învaţă să joace olteneşte de la artiştii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”

0
510

Au venit tocmai din Țara Soarelui Răsare pentru a învăța să joace Galaonul, Trandafirul, Boiereasca și Alunelul de la Daneți! E vorba de 11 japonezi care au ales să-și petreacă vacanța de vară în România și să deprindă aici jocurile noastre populare, dar și să deguste bucate tradiționale. Invitați ai Ansamblului „Junii Sibiului”, cu care au schimburi culturale de mai mulți ani, și însoțiți de maestrul coregraf Theodor (Puiu) Vasilescu, oaspeții au ajuns zilele acestea la Craiova, unde au luat lecții de la artiștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, dar și la Ișalnița, unde s-au întâlnit cu dansatorii de la Ansamblul Folcloric „Ion Șerban”. Astăzi se vor îndrepta spre Târgu Jiu, iar apoi spre Sibiu, unde vor participa la Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” (2-4 august). Curioși și foarte atenți la detalii și la explicații, japonezii i-au uimit pe dansatorii craioveni cu talentul și receptivitatea lor. O singură problemă au avut, căreia i-au căutat în zadar rezolvare cât au fost în vizită: canicula!

Schimbul de experiență între japonezi și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” din Sibiu durează de ani buni și a fost axat pe deprinderea de jocuri populare românești în cadrul unui seminar condus de Silvia Macrea. Interesul pentru folclorul nostru, manifestat de oameni aparținând unei culturi atât de diferite, le-a determinat pe gazde să extindă colaborarea și cu alte ansambluri din țară. Așa se face că japonezii au ajuns în diferite colțuri ale României încă de acum aproape zece ani.

Oaspeți în România încă din anul 2006

„Au mai venit în țara noastră – ba chiar și la Craiova – atât în anul 2006, când au ajuns și în Bacău, Bistrița-Năsăud și Brașov, cât și în 2009. Până acum au studiat Muntenia de Nord, Moldova și Bucovina. De data aceasta au cerut special să vadă Oltenia și Muntenia”, a explicat maestrul coregraf Theodor (Puiu) Vasilescu, care însoțește delegația de străini în orașele pe care le vizitează în această vară. Profesor renumit, autor al unor importante lucrări de specialitate, Teodor Vasilescu  a avut și are o bogată activitate atât în ţară, cât şi în străinătate. După cum a mărturisit, de 25 de ani predă dansuri românești în Japonia, dar nu numai.

«I-am însoțit pe japonezi pentru că îi cunosc foarte bine. În plus, doamna Silvia Macrea (n.r. – coregraf, manager al CJCPCT „Cindrelul – Junii” din Sibiu) m-a rugat să îi ajut să-și continue activitatea de învățare și de documentare asupra nu numai a dansurilor, ci și din punct de vedere etnografic, al locurilor, al devenirii satului. Îi interesează ce și cum se mai păstrează îndeosebi în zonele rurale», a mai spus Theodor Vasilescu.

Vin din mai multe orașe ale Japoniei și au cele mai diverse profesii

Delegația din Japonia – care a ajuns la Craiova duminică, 28 iulie – numără 11 persoane, atât din capitala Tokyo, cât și din alte orașe, precum Kyoto și Sapporo. Au diverse domenii de activitate, dar îi unește pasiunea pentru cunoașterea aprofundată a tradițiilor popoarelor europene. „Ne place să dansăm, înainte de toate. L-am cunoscut pe Theodor Vasilescu în Japonia și l-am urmat apoi în România”, a declarat Senzoki Fusae, șefa delegației.

Dar nu numai de România sunt interesați. „Au început cu dansurile grecești, apoi i-au vizitat pe sârbi, pe macedoneni, croați și bulgarii. Cu câțiva ani în urmă au trecut Dunărea, spre noi, apoi s-au îndreptat către Ungaria”, a mai spus maestrul Vasilescu. „Ei nu vor să cunoască dansul românesc în principiu, ci îl practică. Și o fac poate mai bine ca românii. Ați văzut pe la vreo nuntă cum țopăie unii când joacă o sârbă!”, a adăugat acesta, zâmbind.

Au vizitat Parcul „Romanescu” și ansamblul folcloric din Ișalnița

La Craiova, oaspeții din Țara Soarelui Răsare au fost primiți de reprezentanții Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, împreună cu care au vizitat Parcul „Nicolae Romanescu”, apoi au fost invitați la masă la restaurantul cu specific românesc de la Beharca. În aceeași zi, cei 11 japonezi iubitori de folclor s-au întâlnit cu artiștii de la unul dintre cele mai reprezentative ansambluri doljene de cântece și dansuri populare – „Ion Șerban” din comuna Ișalnița. „A fost o demonstrație absolut senzațională la Ișalnița. Acolo se desfășoară o acțiune de repunere în circuit a jocurilor vechi, pe care le transmit puținii oameni care se mai ocupă de culegerea și însușirea dansului popular de la noi”, a povestit coregraful Theodor Vasilescu.

În pași de dans, de la Trandafirul și Brătușca la Galaon

Ieri, japonezii au vizitat sediul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova, unde, după oficiile gazdelor, și-au pus degrabă adidașii în picioare și au intrat în sala de repetiții. «Maestrul Ionel Garoafă, coregraful nostru, le va „preda” câteva dansuri oltenești», ne-a lămurit managerul instituției, Oana Bică. «Îi vom învăța jocuri oltenești de pe Valea Dunării. Ne-am propus să le arătăm Trandafirul, Brătușca, Alunelul de la Daneți, un Galaon și o Boierească. Noi am mai colaborat cu ei și în anii trecuți. Maestrul Theodor Vasilescu i-a mai adus aici în 2006 și în 2009 și am fost deosebit de încântați de capacitatea de recepție și de cât de bine învață jocurile românești, în general, pentru că ei aprofundează dansurile din toate zonele țării», a precizat maestrul coregraf Ionel Garoafă.

„Craiova e un oraș mare. Și foarte fierbinte!”

Atenți la explicațiile acestuia, japonezii s-au dovedit a fi foarte buni învățăcei. Mai întâi au exersat pașii, urmărind cu atenție mișcările și numărătoarea maestrului coregraf, apoi, prinși în horă alături de dansatorii ansamblului, au ținut perfect ritmul muzicii, primind încurajări și aplauze din partea asistenței. Cel mai mult nu pașii de dans i-au încurcat, ci… căldura aproape insuportabilă, împotriva căreia s-au „apărat” cu evantaie și apă rece. „Craiova e un oraș mare. Și foarte fierbinte!”, a mărturisit, de altfel, Senzoki Fusae.

Așteptați la Sibiu, să petreacă alături de 800 de artiști din șapte țări

Astăzi, delegația din Japonia se va îndrepta spre Târgu Jiu, unde se întâlnește cu reprezentanții Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Gorjului”. Apoi va porni spre Sibiu, unde, în perioada 2-4 august, va participa la cea de a 38-a ediție a îndrăgitului Festival International „Cântecele Munților”. Amplul program al evenimentului le va oferi posibilitatea să asiste la recitaluri folclorice ale unor cunoscuți interpreți români, ca Ionuț Dolănescu și Maria Ciobanu, la parade ale portului popular nu numai din țara noastră, ci și Brazilia, Belarus, Germania, Serbia, Muntenegru și Mexic. Totodată, japonezii vor putea participa la seri tradiționale cu meniu specific țărilor invitate. În total, festivalul de la Sibiu reunește 800 de artiști din șapte țări.