Imnul Naţional al României, cântat în cor de oficialităţi şi craioveni

1
409

Pe o căldură înnăbuşitoare, autorităţile judeţene şi locale au sărbătorit, alături de craioveni, Ziua Imnului Naţional al României. Cel mai impresionant moment a fost chiar intonarea Imnului „Deşteaptă-te, române”, care a răsunat în Piaţa Tricolorului, din imediata apropiere a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Deşi temperaturile dimineţii urcaseră deja destul de simţitor, versurile înflăcărate au fost rostite, în cor, de aproape toţi cei prezenţi.

Festivităţile dedicate Zilei Imnului Naţional al României au început de dimineaţă, de la ora 10.00, când un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă în Piaţa Tricolorului, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale. A urmat apoi momentul alocuţiunilor rostite de oficialităţi. „Ziua Imnului Naţional constituie o manifestare istorică care defineşte adevăratul patriotism al poporului român, exprimat prin ataşamentul faţă de libertate, suveranitate şi autonomie statală. În zăvoiul Vâlcii a răsunat pentru prima dată acest cântec care a însufleţit şi a dat sens luptei eroilor Revoluţiei de la 1848. Simbolistica versurilor sale depăşeşte graniţele timpului care au animat zbuciumul unioniştilor paşoptişti români. Deşteaptă-te, române este Imnul care a însufleţit momentele cruciale ale istoriei statului român, dând sens noţiunilor de patriotism, unitate şi suvernitate”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

„A răsunat în toate momentele importante pentru români”

Autorităţile locale au fost reprezentate de viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, care s-a adresat direct craiovenilor, rugându-i „să se deştepte” după cei 23 de ani care s-au scurs de la obţinerea libertăţii. „Aş dori să le adresez tuturor craiovenilor Deşteaptă-te, române, azi la 23 de ani de când aceast cântec a devenit Imnul nostru naţional. Românii au cântat pentru prima dată Imnul Naţional la Revoluţia din 1948, ca o chemare a întregului popor de a-şi apăra libertatea şi de a-şi clădi un viitor pentru copii lor. Apoi Imnul a răsunat în toate momentele importante pentru români. Ne-am deşteptat, după aproape o jumătate de secol de comunism, şi am vărsat sângele copiilor, părinţilor şi fraţilor noştri pentru a ne recupera libertatea, am obţinut dreptul de a circula liberi, de a vota cu cine ne dorim”, a spus Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei.

Imnul emoţionat asistenţa

Cel mai emoţionant moment a fost însă intonarea Imnului Naţional al României. Deşi ieri a fost cald încă de dimineaţă, atât reprezentanţii autorităţilor, cât şi puţinii craioveni care au fost prezenţi la manifestări au dat curs invitaţiei adresate de a cânta împreună versurile Imnului Naţional, astfel că primele strofe din „Deşteaptă-te, române” s-au auzit răsunând într-un singur glas. Manifestarea s-a încheiat cu un moment muzical, oferit de fanfara Garnizoanei Craiova, precum şi cu o paradă militară a detaşamentului de onoare, compus din Garda Drapelului şi două plutoane aparţinând „Scorpionilor Roşii”, comandaţi de căpitanul Mihai Ioniţă.

Deputatul Eugen Tomac: Să onorăm, deci, Imnul Naţional

 „România îşi sărbătoreşte astăzi ( n.r ieri) Imnul Naional. Poate nu atât de uniţi cum ar trebui şi poate nu cu sentimentul puternic de respect pentru simbolurile naţionale, precum l-au cântat, spre exemplu, românii de dincolo de Nistru, în 1924, când a fost înfiinţată Republica autonomă moldovenească de către Stalin, cu capitala la Balta, iar sovietele aveau un alt scop în ceea ce-i privește pe românii din acea zonă. Şi totuşi, e singura melodie, singurul vers care ne face să ne simțim cu adevărat mândri când îl auzim la competiţii sportive şi de orice alt gen, care ne aminteşte cine suntem şi care ne face să ne preţuim, cu adevărat, identitatea de român. Să onorăm, deci, Imnul Naţional şi să nu uităm măcar astăzi, 29 iulie, de “Deşteaptă-te, române!”

MARGA BULUGEAN

 

PNL : Imnul naţional este liantul care aminteşte unui popor de valorile sale”

Cu ocazia Zilei Imnului Naţional, Partidul Naţional Liberal a transmis tuturor românilor un îndemn la solidaritate în jurul valorilor care definesc naţiunea română: limba, cultura, credinţa, istoria. În decembrie 1989, la aproape un veac şi jumătate de la apariţia sa, ”Deşteaptă-te, române!” a continuat să fie strigătul de libertate al românilor şi a răsunat în Piaţa Revoluţiei din glasurile a zeci de mii de români. În Constituţia din 1991,  ”Deşteaptă-te, române!” este consacrat ca Imnul Naţional al României. Timp de câţiva ani, până în 1994, ”Deşteaptă-te, române!” a fost şi Imnul Naţional al Republicii Moldova. Imnul naţional este liantul care aminteşte unui popor de valorile sale, de unicitatea sa şi de moştenirea pe care o adaugă patrimoniului universal. Acum mai mult decât oricând, românii trebuie să aibă încredere în propriile forţe şi să contribuie la modernizarea României şi la construirea unei Europene unite care să promoveze respectul şi mândria naţională a tuturor cetăţenilor săi.

MARGA BULUGEAN

 

Comments are closed.