Soluţie de compromis la „Filantropia”: Disponibilizările acceptate doar pentru ca spitalul să nu se desfiinţeze

0
409

Reprezentanţii sindicatului Sanitas par să se fi împăcat deja cu ideea că o parte din salariaţii Spitalului Municipal vor fi nevoiţi să-şi caute de lucru în altă parte. Situaţia financiară dezastruoasă în care se găseşte unitatea sanitară impune o astfel de soluţie de compromis, în caz contrar existând chiar riscul ca „Filantropia”, cel mai vechi spital din Craiova, să dispară.

Chiar dacă până în prezent sindicatele de la Spitalul Municipal „Filantropia” au protestat ori de câte ori drepturile salariale ale angajaţilor au fost încălcate, acum situaţia este într-atât de dificilă încât până şi sindicaliştii sunt dispuşi să accepte varianta conducerii unităţii sanitare. Adică disponibilizări şi reducerea săptămânii de lucru pentru toţi salariaţii de la cinci zile la patru, cel puţin pe parcursul acestei luni, dar şi în iulie. Practic, o diminuare a veniturilor de 15 procente şi mai multe responsabilităţi pentru cei care vor fi nevoiţi să-şi acopere colegii aflaţi în zile libere neplătite.

Măsura, care a intrat în vigoare începând cu data de 14 iunie a.c., pare cu atât mai greu de înţeles cu cât sunt nevoiţi să stea o zi în plus acasă şi medici, şi asistente medicale, indiferent de adresabilitatea pe care o are unitatea sanitară. Conducerea spitalului dă însă asigurări că, indiferent de situaţie, se va asigura continuitatea actului medical, iar bolnavii vor avea parte de asistenţă corespunzătoare.

„S-a mers pe ideea că spitalul trebuie să funcţioneze”

Unul dintre motivele pentru care Spitalul Municipal „Filantropia” nu mai poate susţine din punct de vedere financiar numărul actual de salariaţi ţine şi de clasificarea realizată în această vară de Ministerul Sănătăţii. Unitatea sanitară a fost încadrată abia în categoria a patra a nivelului de competenţe, penultima, ceea ce înseamnă că deserveşte populaţia pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Din această cauză, şi fondurile alocate spitalului sunt mai mici decât cele acordate altor clinici medicale. Asta în condiţiile în care oricum unitatea sanitară a reuşit o contraperformanţă notabilă, acumulând o datorie impresionantă ce atinge nu mai puţin de 3,8 milioane de lei. Banii sunt datoraţi în mare parte furnizorilor de servicii medicale şi materiale sanitare şi celor care asigură aprovizionarea cu energie electrică şi alte utilităţi.

Reprezentanţii Sanitas susţin că este absolut necesară o eficientizare a unităţii sanitare pentru ca aceasta să rămână pe linia de plutire. „În şedinţele de sindicat am decis să acordăm o perioadă de graţie conducerii spitalului, în legătură cu această reducere a săptămânii de lucru. Înţelegem situaţia din punct de vedere economic. Categoria în care se află spitalul, a patra, nu ne permite să luăm mai mulţi bani. În ceea ce priveşte disponibilizările, nu ştim câţi salariaţi îşi vor pierde locul de muncă. Deocamdată, nu s-a făcut nici măcar o evaluare. În principiu s-a mers pe ideea că spitalul trebuie să funcţioneze, dar în momentul de faţă banii de salarii sunt mai mulţi decât ce primim de la Casa de Asigurări de Sănătate. Nu avem încotro şi trebuie să fim, pentru moment, de acord cu aceste măsuri de austeritate”, a precizat Constanţa Bărbulescu, liderul sindicatului Sanitas de la nivelul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.

Conducerea spitalului aşteaptă undă verde din partea autorităţilor locale

Managerul Spitalului „Filantropia”, dr George Ungureanu, susţine că aceste disponibilizări nu s-au realizat până în prezent din cauza faptului că autorităţile locale, în subordinea cărora se află unitatea sanitară, nu şi-au dat încă acordul. „Deocamdată nu s-a stabilit nici numărul de persoane care vor fi disponibilizate şi nici nu s-a pornit evaluarea. Mai sunt ceva probleme de ordin administrativ care trebuie rezolvate, în sensul că nu avem încă aprobare din partea Primăriei. Planul de restructurare este gata, l-am şi trimis, dar aşteptăm unde verde din partea Consiliului Local. Nu ştim dacă se va întâmpla în şedinţa de mâine (n.r. – astăzi) sau într-o altă zi. Cert este că aceste disponibilizări trebuie să se producă întrucât o impune situaţia în care ne aflăm”, a declarat dr. George Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.