Chiar dacă la prima probă scrisă a Bacalaureatului 15 candidaţi din Dolj au fost eliminaţi din examen pentru copiat, tentaţia de a apela la surse de inspiraţie nu a fost spulberată definitiv. Ieri, la proba obligatorie a profilului, susţinută la Matematică de cei de la specializările de real şi la Istorie de cei de la clasele de uman, alţi trei candidaţi au părăsit sălile de examen tot din acelaşi motiv. Sancţiunile aplicate au fost la fel de drastice ca şi în cazurile precedente: anularea tuturor probelor susţinute până acum şi două sesiuni de suspendare.
Doi dintre elevii eliminaţi, care au încercat să copieze la Matematică, erau din centrul de examen organizat la Liceul Teoretic Dăbuleni, iar cel de al treilea a fost de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova şi susţinea examen la Istorie. Potrivit reprezentanţilor Comisiei Judeţene de Bacalaureat, toţi cei trei candidaţi au folosit ca metodă de copiat fiţuicile.
„La proba de Limba şi literatura română s-au folosit fiţuici, dar şi telefoane mobile cu echipamente de comunicare în exterior; de această dată a fost vorba numai de fiţuici în toate cele trei cazuri”, a precizat Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de Bacalaureat.
La Matematică, subiectele i-au pus pe candidaţi în dificultate
La cea de a doua probă scrisă a Bacalaureatului, la nivelul judeţului Dolj au fost înregistraţi 6.577 de candidaţi prezenţi şi 284 de absenţi. Subiectele la Matematică i-au pus şi de această dată pe candidaţi în dificultate.
„Subiectele au fost foarte grele, iar timpul insuficient pentru a le rezolva. După ce am rezolvat primul subiect deja eram în criză de timp la cel de-al doilea. Un examen îngrozitor de dificil”, a spus, posomorâtă, Alina Turcu din centrul de examen al Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova. Şi profesorii de specialitate au apreciat că „au fost destul de dificile şi chiar au solicitat multă atenţie din partea elevilor, fiind cu capcane”.
Candidaţii care au avut de optat pentru Istorie au ieşit din săli cu mai multă speranţă. „Nu a fost greu. Cerinţele de la primele două subiecte au fost formulate pe marginea unor texte. Se poate obţine 5 chiar foarte uşor. La cel de-al treilea punct a fost mai mult de lucru. Cerinţa era să se elaboreze un eseu despre statul român modern şi relaţiile internaţionale din secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea”, a precizat candidatul Andreea Cuncea.
Variantele de subiecte au fost publicate şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, după încheierea probei, la fel şi baremele de corectare pe baza cărora elevii îşi pot calcula nota cu aproximaţie.
Mâine, candidaţii vor susţine ultima probă a acestei sesiuni, din aria curriculară a profilului, iar duminică, 3 iulie, se vor afişa şi primele rezultate.