Sopot: Cătălin Trăistaru, un primar dedicat binelui comun

0
281

Comandat de PSD Dolj, executat de ED PRESS COM S.R.L., CUI mandatar financiar 21240002.

Viziunea candidatului PSD pentru Primăria Sopot: dezvoltare durabilă, principii unificatoare și soluții pragmatice, pentru oameni și comunitate

Cu o experiență uriașă în spate, câștigată de-a lungul a peste 20 de ani la Primăria Sopot, Ion Cătălin Trăistaru este departe de a-și fi terminat planurile pentru dezvoltarea comunei. De fapt, acțiunile sale au vizat până acum asigurarea unui mod de viață sănătos, pentru a crea fundamentul viitoarelor proiecte. Acestea vor fi cele care vor consolida ce s-a creat până acum, vor dezvolta comuna și vor asigura un viitor pentru generațiile următoare.

Nu mulți sunt profesioniștii care se pot lăuda că își dedică toate cunoștințele pentru un bine comun. Nu mulți sunt primarii din România care se pot lăuda că au lucrat toată viața pentru oameni. Cu siguranță, nu mulți sunt oamenii care se pot lăuda că au reușit să își țină semenii aproape, indiferent de greutăți și vremuri. Ion Cătălin Trăistaru este un astfel de profesionist, un astfel de primar, un astfel de om – un gospodar în adevăratul sens al cuvântului, un om al cărui nume este similar cu evoluția comunei, un primar care a închegat la Sopot nu doar o serie de proiecte benefice pentru localitate, ci și o comunitate și un mod de viață.

 

 

Investițiile majore, susținute din fonduri europene

Ion Cătălin Trăistaru a muncit din greu încă din 2004, când a venit la primărie. A accesat fonduri nerambursabile, a creat investiții cu finanțare națională și europeană, a dezvoltat parteneriate, a încurajat toate sectoarele vieții publice, a cheltuit cu măsură și a economisit cu chibzuință. Numărul mare de mandate sunt dovada faptului că acest om este apreciat și susținut în comunitatea sa.

Doar în ultimul mandat a accesat fonduri europene prin care a modernizat infrastructura rutieră sau a dotat unitățile de învățământ cu echipamente specifice. Peste opt milioane de lei proveniți din fonduri europene au garantat modernizarea drumurilor de exploatare agricolă, în timp ce aproape un milion de lei a asigurat dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente pentru Școala Gimnazială Beloț, dar și dotarea cu table inteligente și dispozitive electronice pentru elevii și cadrele didactice de la aceeași unitate de învățământ. Infrastructura pentru transportul verde TIC (sisteme inteligente de management local, prin care cetățenii pot avea acces online la o platformă de date accesibilă publicului) a fost asigurată printr-un proiect în valoare de peste 160.000 de lei, bani proveniți tot din fonduri europene.

 

Finanțare pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă

În ceea ce privește obiectivele realizate din bugetul local, acestea au vizat reparațiile curente la cișmelele publice din Pietroaia și Sârsca – 120.000de lei și dotarea bazei sportive din Pietroaia cu vestiare container.

Programele naționale guvernamentale au facilitat derularea mai multor proiecte în Sopot, precum cel de reabilitare și modernizare a Școlii Generale Sopot (peste 1,5 milioane de lei) și cel de construcție a Școlii Generale și Grădiniței Bașcov (peste 3 milioane de lei). Tot în domeniul educațional, primarul Trăistaru a gestionat furnizarea pachetelor alimentare pentru preșcolarii și elevii Școlii Gimnaziale Beloț, în conformitate cu programul național „Masa Sănătoasă”.

Nici sectorul medical nu a fost neglijat, o atenție sporită fiind acordată reabilitării și modernizării unității sanitare din Sopot, un proiect ce a depășit suma de 300.000 de lei.

Și proiectele și investițiile pe care Ion Cătălin Trăistaru le-a gândit și realizat nu se opresc aici. A obținut finanțare pentru înființarea sistemului de alimentare cu apă în comună și pentru reabilitarea energetică a clădirii primăriei. Acest din urmă proiect a prevăzut modernizarea sistemului de încălzire, instalarea de sisteme fotovoltaice și de climatizare, dar și reparații la tâmplărie. Introducerea sistemului de alimentare cu apă în satele Sopot, Bașcov, Pietroaia și Beloț, în valoare de peste 13,4 milioane de lei, se va realiza cu fonduri guvernamentale în cadrul programului Anghel Saligny. Peste 1800 de locuitori vor beneficia de această investiție, în urma căreia se vor înființa 491 de branșamente și trei gospodării de apă la Beloț, Sârsca și Pietroaia, lucrare ce va fi realizată în toamna acestui an.

Alături de comunitate de peste două decenii, Ion-Cătălin Trăistaru este gospodarul potrivit pentru Sopot. El se alătură acum unei echipe puternice a Partidului Social Democrat, cu singura dorință de a face treabă pentru Sopot. Planurile sale implică atragerea de fonduri din toate sursele pentru o dezvoltare durabilă a comunei. Cunoaște foarte bine comunitatea pe care o reprezintă și are alături o echipă concentrată pe binele oamenilor. Candidatul Partidului Social Democrat are conturate deja mai multe planuri și proiecte pentru următorii ani, astfel încât Sopot nu doar să prospere, ci și să concureze cu cele mai dezvoltate comune ale Doljului și Olteniei.

CE AM REALIZAT

  • Modernizarea drumurilor de exploatare agricolă din comună
  • Dotarea unităților de învățământ cu echipamente și dispozitive electronice
  • Construcții și reparații la cișmelele din satele comunei Sopot
  • Reabilitarea și modernizarea unității sanitare din Sopot
  • Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde
  • Construcție școală și grădiniță în satul Bașcov
  • Modernizarea Școlii Generale Sopot
  • Reabilitarea termică și energetică a clădirii Primăriei Sopot
  • Susținerea sectorului sportiv, prin dotarea bazei cu vestiare
  • Continuarea programului „Masă Sănătoasă”

CE ÎMI PROPUN

Domenii precum infrastructura, educația, sănătatea, protecția mediului înconjurător sau sistemul de distribuție a gazelor naturale vor fi principalele direcții pe care le vom aborda în următorul mandat. Proiectele deja începute vor fi finalizate, iar obiectivele recepționate, pe măsură ce altele vor asigura o dezvoltare durabilă la Sopot.

Poziționarea geografică a celor șapte sate componente ale comunei, pe o suprafață de 60 de km pătrați îngreunează modul de implementare a proiectelor de infrastructură și depunem eforturi constante pentru a depăși acest dezavantaj, compensând cu experiență, voință și putere de muncă.

Avem în vedere finalizarea reabilitării energetice și reparațiilor care sunt în desfășurare la sediul primăriei. Tot în domeniul investițiilor făcute la clădirile din patrimoniul local, urmărim creșterea eficienței energetice a Școlii Generale Beloț, dar și demolarea parțială și extinderea cu un nou corp de clădire.

Înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în comună este un alt proiect pe care îl avem deja depus prin Programul „Anghel Saligny“, în valoare de peste 33 de milioane de lei. Magistrala de gaze va trece exact prin mijlocul comunei, având traseul către comuna Grecești. Tot prin „Anghel Saligny“, în cadrul unui proiect de aproape 21 milioane de lei, urmează să fie realizată rețeaua de canalizare în Sopot. Acest proiect vine în completarea celui care prevede alimentarea cu apă, aflat deja în licitație.

Dorim la Sopot să realizăm un sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, sens în care am depus documentație în cadrul PNRR și acum se află în evaluare.

Având în vedere proiectele private care se vor dezvolta la Sopot în următorii ani, venim în sprijinul populației, menținând nivelul taxelor și impozitelor locale la valoarea actuală.

Aceste proiecte se află în stadii practice de evoluție sau implementare, dar mapa echipei noastre conține strategii din domeniul agriculturii, al locurilor de muncă, al gestionării eficiente a resurselor, dar mai ales al factorului uman. O comunitate în care tinerii să se poată dezvolta sănătos, pe măsură ce bătrânii se simt protejați, iar forța de muncă găsește mediul propice dezvoltării este o comunitate fericită și o comunitate cu o proiecție de viitor.

Angajamentul echipei noastre se concentrează pe oameni, pe nevoile lor și pe viitorul lor. Este un angajament al unei dezvoltări pe termen lung, în care Sopot să fie comuna în care să ne fie drag tuturor să trăim și să evoluăm.

Ion Cătălin Trăistaru, primarul comunei Sopot: „Educația, sub toate formele ei, este una dintre prioritățile mele, deoarece cred că investiția în tineretul nostru este investiția în viitorul nostru. Voi continua să sprijin programe care să ofere acces la învățământ de calitate pentru toți copiii noștri, indiferent de situația socio-economică. Vreau să promovez dezvoltarea economică durabilă și crearea de locuri de muncă în comunitatea noastră. O economie puternică este fundamentul unei comunități prospere și voi lucra neobosit pentru a atrage investiții și pentru a sprijini afacerile locale.“