„Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”

0
381

5Începând de azi şi până pe 4 iunie a.c., prin intermediul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii organizează a treia ediţie a programului internaţional „Security in the Black Sea Region. Shared Challenges, Sustainable Future” (Securitatea în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil – SBSR). Programul este dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Harvard şi cu participarea Universităţii Naţionale de Informaţii din SUA.

Desfăşurat sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale din România, acesta preia concepţia, misiunea şi scopurile predecesorului său, Programul Regional de Securitate la Marea Neagră, care a fost iniţiat de Universitatea Harvard acum 15 ani. Actualul program are ca misiune promovarea şi îmbunătăţirea iniţiativei şi responsabilităţii actorilor regionali în abordarea provocărilor de securitate din Regiunea Mării Negre. Tema ediţiei de anul acesta va fi „Forme de putere convergentă în regiunea Mării Negre. Gândire de forţă, acţiune inteligentă”.

SBSR se adresează primordial sectorului de leadership public, stakeholder-ilor diplomatici şi academici, experţilor din serviciile de informaţii sau ministere de interne sau apărare, din statele regiunii Mării Negre şi partenere, urmărindu-se un schimb inovator de idei şi bune practici pentru prevenirea ameninţărilor de securitate din regiune. În acelaşi timp, programul are ca scop promovarea oportunităţilor şi intereselor comune, vitale pentru dezvoltarea sustenabilă a Regiunii Mării Negre.

Ediţia de anul acesta va reuni aproximativ 80 de persoane, vorbitori şi cursanţi din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Federaţia Rusă, Moldova, România, Turcia şi Ucraina, precum şi oficiali de rang înalt din Uniunea Europeană şi NATO.