Procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate din mai multe judeţe din ţară au destructurat o grupare infracţională formată din 14 persoane, cunoscută sub denumirea Anonymous România. Oamenii legii au efectuat 12 percheziţii domiciliare – în Craiova, la locuinţa unui dintre suspecţi, situată pe strada “Calea Bucureşti”, dar şi în Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Drobeta Turnu Severin, Arad, Reşiţa şi Târgu Mureş.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, liderul grupării de hackeri este Gabriel Bălăeasa, 24 de ani, din municipiul Piatra Neamţ, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile „lulzcart, anonsboat, anonsweb, cartman”. “Acesta, împreună cu învinuiţii Fábián Gábor şi Picoş Mihai Emil a constituit o grupare, la care au aderat şi alte persoane, implicată în derularea agresiunilor de terorism cibernetic. Gruparea a desfăşurat o vastă activitate infracţională specifică, de criminalitate informatică, ce a constat în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a datelor exfiltrate. Bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate”, se arată în comunicatul procurorilor DIICOT. Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau apoi copiate şi publicate pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 29 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă. Activitatea infracţională a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate .
În urma descinderilor au fost ridicate şi duse la sediul DIICOT pentru audieri 12 persoane, faţă de care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, modificare fără drept de date informatice şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei de Operaţiuni Speciale, suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI, iar la descinderi au participat şi cadre ale Jandarmeriei Române.