Chiar dacă a fost ultima şedinţă a CLM Craiova, care ar fi trebuit să fie o întâlnire conciliantă, nu s-a întâmplat deloc aşa. Ba din contră a fost unul dintre cele mai furtunoase plenuri de până acum. Profitând de prezenţa punctelor de pe ordinea de zi, consilierii au ciuruit directorii de regii, susţinuţi de primarul Antonie Solomon şi au doborât situaţiile financiare ale RAT Craiova şi Regia de Termoficare. După discuţiile încrâncenate, nici nu s-a mai pus problema obişnuitei poze de grup, pe care unii o aşteptau încă de luna trecută.
Prima regie luată în vizor a fost RAT Craiova. Consilierul PSD, Florentin Tudor a adus în discuţie o tranzacţie din 2008, când regia a cumpărat un lot de 40 de autobuze second-hand. Alesul local a acuzat conducerea de atunci că a făcut o afacere întrucât firma distribuitoare era una fantomă, iar preţul plătit a fost cu mult mai mare decât cel al pieţei. “Ar trebui să ne lămurească cineva în legătură cu achiziţionarea acestor autobuze. Acea firmă de la care s-au cumpărat nu avea în proprietate mijloacele de transport şi a trebuit să încheie un acord cu o altă firmă din Italia ca să poată să le vândă. În plus, şi preţul lor a fost unul extraordinar de mare faţă de starea tehnică în care se aflau”Acesta susţine că,. pe site-ul firmei de la care au fost achiziţionate, autobuzele figurau la preţul de 5.000 de euro, dar au fost cumpărate la o sumă mult mai mare, de aproximativ 13.000 de euro. “Valoarea acestui contract este de 1,33 milioane de euro, bani pe care RAT putea să-i folosească în alte zone şi în alt scop astfel încât astăzi să nu acumuleze o datorie de 80 miliarde lei”, a mai spus acesta.
Teodorescu: “Maşinile au venit pe roţile lor”
Actual director economic al RAT Craiova, Marian Teodorescu, care a fost şi directorul general al regiei în acea perioadă, a fost solicitat să dea explicaţii. Acesta a negat toate acuzaţiile, spunând că autobuzele nu au nicidecum problemele tehnice la care a făcut referire consilierul şi că firma de la care provin şi-a schimbat doar denumirea, dar şi-a păstrat codul fiscal.La rândul lui, directorul Marian Teodorescu l-a învinuit pe alesul local că face campanie electorală pe seama acestei regii. “Nu este adevărat ce se spune. Maşinile au venit pe roţile lor, nu le-a tractat nimeni. Iar referitor la firma de la care le-am achiziţionat, aceasta există, dar şi-a schimbat denumirea. Şi-a păstrat însă codul fiscal. Tranzacţia s-a desfăşurat în condiţii normale, nu cum se spune acum. Eu zic că este campanie electorală, iar RAT-ul nu are 20 de miliarde datorie, ci 11 miliarde de lei. Dar se bate monedă pe această regie pentru că ne aflăm în plină campanie electorală”, a spus Marian Teodorescu, acesta simţindu-se atacat, la rândul lui, întrucât simpatizează cu UNPR-ul, partidul care îl susţine pe primarul Antonie Solomon.
Acuzaţii pentru o gaură de 170 miliarde lei
În discuţie a intervenit şi consilierul PSD, Gheorghe Nedelescu, care a fost şi mai vehement. Supravegheat de la balcon de candidatul la Primăria Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, acesta l-a acuzat pe Marian Teodorescu că a îngropat de trei ori regia şi că, de fiecare dată, alţii au fost nevoiţi să o redreseze. “Mai bine ar face domnul Teodorescu să ne spună cine îl propteşte în funcţie acolo, ce sprijin are că mari performanţe nu a avut. A avut, în schimb, o pierdere de 170 miliarde de lei. De numele lui se leagă şi această tranzacţie, el fiind director atunci. Dar când a văzut că a băgat în groapă RAT-ul, a rămas în continuare director economic pe lângă domnul Florescu (n.r. – Marinel Florescu, actualul director al RAT Craiova), probabil l-a ajutat şi pe el să o îngroape. Când am fost viceprimar, am cerut să se schimbe toată echipa la RAT şi mi s-a spus că se schimbă toţi, mai puţin directorul economic, adică domnul Teodorescu, care este şi acum acolo”. Pe lângă faptul că l-a acuzat de dezastrul de la RAT Craiova, consilierul Nedelescu i-a cerut acestuia să plece din funcţia pe care o ocupă pentru a nu complica şi mai mult lucrurile.
Dincă: “Din iunie, nu o să mai fie bani pentru gratuităţile pensionarilor”
S-a aruncat cu acuzaţii şi din cealaltă parte a sălii. Consilierul PDL, Marian Vasile s-a declarat uluit de dezvăluirile făcute şi a spus că, de fapt, aceste lucruri fac parte dintr-un plan de destabilizare a regiei. “Sunt uluit de ceea ce aud aici şi îmi pare rău că domnul primar nu este prezent pentru a ne explica ce se întâmplă la RAT Craiova. Aflând toate aceste lucruri, acum fac legătura şi cu ideea de privatizare a regiei, a liniei de tramvai şi, nu în ultimul rând, cu aducerea de tramvaie noi de care se vorbeşte acum”. Acesta a fost completat imediat de viceprimarul Mărinică Dincă, care l-a acuzat pe primarul Antonie Solomon că nu-şi dă interesul să rentabilizeze cu adevărat această regie. “Din iunie încolo, nu o să mai fie bani pentru asigurarea gratuităţilor de transport pentru pensionari. Din păcate, toate fondurile care ar trebui să fie folosite în acest scop se duc pe restaurante, pe petrecerile din campania electorală. Pentru domnul primarul transportul în comun nici nu este o prioritate. Chiar el a spus, şi îmi asum acestea, că nu îl interesează cei 40.000 de craioveni care circulă cu autobuzele, ci doar mediul ambiant. Ca atare, banii de autobuze se duc la panseluţe”.
PSD şi PDL, vot comun
Cea de-a doua regie luată la purecat a fost cea de Termoficare. De data aceasta, muniţia a fost administrată de pe flancul liberal. Consilierul local Emilian Ştefârţă a lecturat dintr-un raport privind situaţia financiară a regiei şi a tras concluzia că locuitorii Craiovei sunt la un pas de dezastru, în iarnă existând pericolul să rămână fără căldură. “Datele pe care le am în faţă sunt într-o asemenea măsură încât, dacă sunt adevărate, atunci ne aflăm la un pas de dezastru. Spuneţi-mi, domnilor, că mă înşel. Spuneţi-mi asta pentru liniştea mea şi a craiovenilor lucizi. De aceea, eu întreb: este adevărat că regia are datorii de 160 milioane de lei către CET şi penalităţi în valoare de 55 milioane de lei? Este adevărat că avem 75 de milioane de lei, la care se adaugă 50 de milioane de lei penalităţi, toate sumele fiind de încasat de la clienţi? Atunci dacă scădem din cei 215 milioane, cei 125 milioane pe care îi avem de încasat, rezultă 90 de milioane de lei care nu se justifică”. La vot, consilierii au fost şi mai tranşanţi, consilierii PSD, PNL şi PDL abţinându-se şi împiedicând astfel adoptarea cele două proiecte privind situaţiile financiare de la RAT Craiova şi Regia de Termoficare Craiova.
LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU