„Desculţ în parc”, cu Ştefan Bănică jr. – astă-seară, la Naţionalul craiovean

0
612

A trăi împreună nu este deloc uşor în cazul lor: împart o mică mansardă (în care nu mai încape nimic în afară de un pat), unde e mai mereu frig, unde ninge prin luminator şi unde se ajunge după un urcuş anevoios pe scări. Scări care n-o împiedică pe mama soacră să le facă periodic vizite… Este, pe scurt, subiectul spectacolului „Desculţ în parc”adaptare a piesei omonime semnată de Neil Simon, în regia lui Ştefan Bănică jr., ce înfăţişează eforturile a doi tineri căsătoriţi de-a se obişnui cu viaţa în doi, de a învăţa să se descopere, să se respecte şi să se iubească. O comedie romantică ce îi aduce astă-seară, ora 19.30, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, pe Ştefan Bănică jr., Oana Ioachim, George Mihăiţă, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor. Biletele la spectacol pot fi procurate de la Agenţia TNC, la preţurile de 60 şi 80 de lei, în funcţie de categoria locului.

Spectacolul „Desculţ în parc” îl prezintă pe Ştefan Bănică jr. în calitate atât de regizor, cât şi de actor. „Am mai cochetat cu regia în show-uri TV de divertisment, la concertele mele de Crăciun, dar niciodată până acum la teatru. Este o experienţă nouă, foarte importantă pentru mine şi cred că am ajuns la maturitatea artistică necesară pentru a încerca şi acest lucru”, declara Ştefan Bănică jr. la premiera care a avut loc la începutul lui iunie 2009, la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti.

«Piesa „Desculţ în parc” este o comedie excepţională, scrisă de Neil Simon, în care spectatorii vor avea ce vedea. Alături de colegii mei, promitem un spectacol unde veţi râde cu lacrimi. Este un proiect teatral particular pe care lumea sper să-l primească cu braţele deschise. În dubla mea calitate, de actor şi regizor, aş fi foarte fericit dacă oamenii ar pleca de la acest spectacol destinşi, bine dispuşi şi cu poftă de viaţă”, adăuga Ştefan Bănică jr., care a mai jucat rolul principal în această piesă în 1996, în regia lui Dinu Manolache.

Comedia înfăţişează eforturile unui cuplu proaspăt căsătorit de a-şi construi viaţa împreună şi, mai ales, de a-şi armoniza personalităţile, ce dau naştere la manifestări şi sentimente adeseori contradictorii. Conflictele nu întârzie să apară, astfel că, pe lângă marea iubire, apar şi micile probleme ale vieţii de zi cu zi, condimentate de vecini drăguţi şi „binevoitori”. Cei doi soţi învaţă cum să trăiască şi să îşi păstreze vie dragostea într-un apartament foarte mic, situat la ultimul etaj al unui imobil din centrul New York-ului, fără căldură, cu o gaură în luminator. La toate acestea se adaugă prezenţele pline de culoare ale excentricului vecin Victor Velasco şi ale mamei soacre, Ethel Banks, cu personalităţi la fel de diferite ca şi cele ale tinerilor căsătoriţi.

Piesa „Desculţ în parc” a fost scrisă în 1963 de renumitul dramaturg american Neil Simon, care a obţinut numeroase premii de-a lungul carierei sale, inclusiv Premiul Pulitzer. S-a jucat mai întâi cu mare succes pe Broadway, mai apoi în întreaga lume. În anul 1967 piesa a fost ecranizată într-o distribuţie de excepţie, avându-i în rolurile principale pe Robert Redford şi Jane Fonda, scenariul filmului fiind scris de însuşi autorul piesei. În 1968, pentru „Desculţ în parc”,  Neil Simon a fost nominalizat la Premiile Writer Guild of America pentru cel mai bun scriitor american de comedie.

În 2011, spectacolul Campaniei Naţionale „Artişti pentru artişti”

Spectacolul „Desculţ în parc” a făcut parte, anul acesta, din Campania Naţională „Artişti pentru artişti”, organizată de UNITER împreună cu teatrele din ţară, cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate. Iniţiată în 2002, campania este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătura cu situaţia acestora şi demnitatea lor. În fiecare an punctul culminant al campaniei este un spectacol de caritate oferit de mari artişti pentru colegii mai vârstnici. Un semn de reverenţă şi de neuitare… «Mă bucur că pot da o mână de ajutor actorilor mai în vârstă. Nu e un secret pentru nimeni că salariile în teatre sunt la limita subzistenţei şi nici că unii dintre oamenii care şi-au dedicat viaţa scenei, chiar după 40 sau 50 de ani de carieră, nu au din ce trăi. Aşa că iniţiativa UNITER în acest sens mi se pare binevenită!», declara Ştefan Bănică jr. înaintea spectacolului din 28 martie a.c. Sumele obţinute din vânzarea de bilete au fost donate Fondului de Solidaritate Teatrală.