Ştiinţa respectă tradiţia şi câştigă în Giuleşti

1
773

În inferioritate numerică, în prelungiri, în Bănie sau în Giuleşti, pe caniculă sau pe îngheţ, Universitatea Craiova rămâne bestia nera pentru Rapid. Fie că le scoate titlul din buzunar, că-i retrogradează sau că le destramă visul de Europa, pentru giuleşteni, Ştiinţa reprezintă coşmarul tradiţional. S-a confimat încă o dată, chiar dacă în acest play-off pe Rapid numai FCSB nu i-a bătut, tot în virtutea unei tradiţii recente, favorabile giuleştenilor. Dacă pe Farul şi CFR le-a readus în obiectiv, Craiova a dat lovitura de graţie Rapidului, iar lupta pentru locul de Europa şi cel de baraj se va da în 3 pe final de sezon. În timp ce echipe cu bugete consistente şi proiecte viabile riscă să piardă Europa sau deja au ieşit din cursă, cazul Rapidului, strategia FRF pentru campionat şi Cupa României poate trimite în cupele europene echipe de Liga a II-a şi de play-out, care se pot desfiinţa fără probleme de la o ediţie la alta de campionat.

De la venirea lui Gâlcă, Universitatea a coborât şi a apropiat liniile, devenit o formaţie mai compactă, mai reactivă, în ideea de a fi mai pragmatică pe acest final de sezon în care contează puţin spre deloc impresia artistică şi esenţiale sunt punctele. Nu i-a ieşit cu CFR, o echipă mai puternică, mai experimentată în astfel de joc. Sepsi şi Rapid, echipe cu altfel de structură, s-au deschis însă şi au fost pedepsite de alb-albaştri.

Cu assist la primul gol, cu o minge scoasă de pe linia propriei porţi şi cu golul decisiv de la ultima fază, Creţu a fost indiscutabil MVP-ul partidei. A făcut uitat momentul în care n-a coborât cu Birligea, la jocul trecut şi poate liniştit să-şi negocieze un nou contract cu Mihai Rotaru. Şi-a lăsat în urmă profilul de bază, de fundaş-închizător, iar la Craiova s-a transformat în marcator. Ivan şi-a regăsit şi el golurile şi tumbele o dată cu venirea lui Gâlcă, în timp ce Mitriţă a revenit după accidentare cu două pase decisive. Iar dacă de prima şi-a bătut joc Danciu, pe a doua a exploatat-o Creţu. Craiova era obligată să speculeze pasa proastă şi problemele de la Rapid, inclusiv prezenţa în poartă a unui debutant, care-şi poate revendica un procent consistent la ambele goluri primite. Ca la fiecare meci în ultima perioadă, Craiova lasă pe câmpul de luptă cel puţin o victimă. E mai uşor să-i numeri pe cei care au scăpat nevătămaţi în acest sezon. De această dată a căzut Baiaram, după ce declanşase un contraatac al gazdelor.

Universitatea Craiova revine pe locul 2 şi în a doua zi de Paşte întâmpină FCSB-ul relaxat de titlul deja celebrat. Cu 0-8 la general în acest campionat contra noii campioane, dar şi cu experienţa neplăcută de anul trecut, când Sepsi s-a impus lejer în Bănie, deşi venea oarecum mahmură, direct de la petrecerea sărbătoririi Cupei României, Ştiinţa trebuie să-şi calculeze corect paşii pentru a nu rata cupele europene pentru al doilea an la rând.

Rapid – Universitatea Craiova 1-2

Au marcat: Burmaz 77 – Ivan 30, Creţu 90+6.

Rapid: G. Ungureanu – Braun (Borza 46), Săpunaru, P. Iacob, Onea – Oaidă (Burmaz 58), Kait (Hasani 71) – Funsho Bamgboye (Petrila 46), Papeau (Emmers 66), E. Krasniqi – A. Rrahmani. Antrenor: Bogdan Lobonţ.

Universitatea Craiova: L. Popescu 7 – Căpăţână 7, Zajkov 7, Raul Silva 7, Bancu 7 – Al. Creţu 9, Mekvabishvili 6 – Baiaram 6 (M. Danciu 56) 4, Houri 6 (Mateiu 74) 4, A. Ivan 8 (Mitriţă 74) 8 – J. Markovic 5 (90+2 Blesa). Antrenor: Constantin Gâlcă.

Arbitru: Ovidiu Haţegan 7.

1 COMENTARIU

  1. “De această dată a căzut Baiaram, după ce declanşase faza din care gazdele au egalat.” ????
    La faza din min. 54 Jador da dovada ca minte nu are. Intoarce o minge la adversar de la centrul terenului. Atat il duce capul. In urma acelei decizii Rapidul rateaza egalarea iar Bancu si Popica au nevoie de ingrijiri medicale. Intre timp, Jador se da lovit solicitand schimbare pentru o mare durere la ochiul maro.

Comments are closed.