Kozlodui : Dezbatere cu tema „Bulgaria şi România în Schengen – întrebarea nu este dacă, ci când?”.

0
1310

Europarlamentari, primari şi oameni de afaceri din Bulgaria şi România au discutat vineri, 28 aprilie a.c, despre admiterea celor două ţări în Spaţiul Schengen, în cadrul unei reuniuni care s-a desfăşurat în oraşul bulgăresc Kozlodui, la sala de conferințe a Muzeului “Radetsky”.

Forumul a fost organizat la iniţiativa europarlamentarilor bulgari Andrei Novakov şi Emil Radev, cu participarea europarlamentarului Marian Jean Marinescu, membru în Comisia TRAN din Parlamentul European şi reprezentanţilor administraţiei locale şi mediului de afaceri din România.

Tema mesei rotunde a fost una destul de clară: „Bulgaria şi România în Schengen – întrebarea nu este dacă, ci când?”. Discuţiile s-au desfăşurat într-un loc emblematic – „Nava Radeţki”. „Evenimentul a fost organizat de Andrei Novakov şi de mine, împreună cu doi colegi români, europarlamentari, şi este în sprijinul aderării Bulgariei şi României la Schengen. Anul acesta, sperăm că va exista un progres privind admiterea Bulgariei şi României. Împreună cu primarii din Kozlodui, Vraţa, Călăraşi, Giurgiu, şi cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri şi ai camerelor de comerţ de o parte şi de cealaltă a Dunării, vom discuta toate aspectele pozitive ale admiterii celor două ţări în Schengen. Când cele două ţări lucrează împreună, există şanse mult mai mari de succes, astfel încât, până la sfârşitul acestui an, să putem finaliza această bătălie de mulţi ani – deja 12 – a Bulgariei şi a României pentru admiterea lor în Schengen„, a declarat Emil Radev.

Cuvântul de bun sosit a fost adresat de primarul localități Kozlodui, Marinela Nikolova, care a vorbit celor prezenți în sală despre Centrala de la Kozlodui, despre necesarul forței de muncă în regiune, precum și despre fondurile europene investite în zonă, extrem de necesare.

 

Andrei Novakov, europarlamentar bulgar a spus încă de la deschiderea lucrărilor că nu există niciun obstacol juridic sau de altă natură tehnică în calea aderării Bulgariei și României la Schengen. Potrivit eurodeputatului, cele două țări protejează granița externă a Uniuni Europene mai bine decât alte câteva țări care fac deja parte din  Spațiul Schengen. Ca exemplu, Novakov a dat lupta împotriva presiunii migranților, pe care Bulgaria și România o abordează mult mai bine, spre deosebire de alte țări în care migranții trec mult mai ușor granițele.

Marian Jean Marinescu : “Împreună, vom proteja atât granița voastră cu Turcia, cât și a noastră cu Moldova și Ungaria”

În luna noiembrie a anului trecut, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a adresat o întrebarea Comisiei Europene, imediat după ce Austria și Olansa s-au opus aderării țărilor noastre la Schengen. Marinescu a întrebat dacă este posibilă ridicarea graniței dintre Bulgaria și România pentru a evita timpii de așteptare de la punctele de trecere a frontierei. La Kozlodui, deputatul european a fost întrebat de jurnaliștii bulgari dacă mai susține ideea respectivă. Potrivit europarlamentarului Marian Jean Marinescu, prin eliminarea graniței dintre cele două țări, acestea vor dovedi că sunt pregătite să adere la Schengen și că nu au nimic de ascuns. “Împreună, vom proteja atât granița voastră cu Turcia, cât și a noastră cu Moldova și Ungaria”, a insistat Marinescu.

Din partea administrației publice locale din România au participat la eveniment : Cristian Anculescu, vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu; Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, județul Dolj; Ionel Muscalu, city manager Giurgiu. De pe malul celălalt al Dunării a fost primarul localități Vratza, Kalin Kamenov. Din zona de business, România a fost reprezentată de Cristian Păsărică, județul Giugiu, antreprenor cu afaceri în zona de comerț, iar din Bulgaria au fost Maya Milova, președinta Camerei de Comerț și Industrie a regiuni Vratsa și Dimitar Dimitrov, directorul executiv al Sindicatului Transportatorilor.

Primarul localități Vratza, Kalin Kamenov :

Sorin Sandu, primarul comunei Călărași, județul Dolj :

La final, participanții au depus un buchet de flori într-un loc simbol al istoriei bulgarilor, la monumentul ridicat în memoria lui Hristo Botev,