Prim-ministrul României s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Gallina A. Vincelette, directorul Bancii Mondiale pentru Uniunea Europeană

0
323

Prim-ministrul României s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Gallina A. Vincelette, directorul Bancii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, a fost recunoscut rolul important al Grupului Băncii Mondiale pentru dezvoltarea economică a României în ultimii 30 de ani, ambele părți arătând dorința de a întări colaborarea pentru a consolida reformele necesare modernizării țării, în beneficiul cetățenilor.

În cadrul întâlnirii, au fost remarcate eforturile României, atât la nivelul autorităților, precum și prin intermediul cetățenilor, societății civile, pentru a gestiona fluxul de refugiați ucraineni, afectați de agresiunea militară rusă.

Actualul context geo-politic şi economic necesită eforturi susţinute şi coordonate la nivelul autorităţilor şi instituţiilor, inclusiv cu celelalte state din regiune, atât din perspectiva sprijinului acordat refugiaţilor, cât şi pentru sporirea rezilienţei economice.

          În acest sens, s-a convenit continuarea discuţiilor dintre Guvernul României şi Banca Mondială, pe teme de interes major pentru ţara noastră, cum ar fi educaţia, sănătatea, energia, măsuri pentru integrarea refugiaţilor, relocarea companiilor din zonele afectate de conflict.

          Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat nevoia de a aborda integrat instrumentele financiare aflate la dispoziția României în această perioadă, fiind necesară coordonarea eforturilor cu instituțiile europene și internaționale.

“Suntem hotărâți să implementăm reformele necesare cetățenilor și economiei noastre, folosind resursele financiare aflate la dispoziție. Programul nostru de guvernare acordă o atenție deosebită recuperării diferențelor de dezvoltare dintre regiuni. În acest sens, utilizăm resurse publice, dar încurajăm și investitorii privați să dezvolte afaceri în zone care au un puternic potențial de dezvoltare”, a afirmat prim-ministrul României.

Premierul a prezentat planul Guvernului pentru obținerea independenței energetice, prin dezvoltarea capacităților de producere a energiei regenerabile sau prin reactoare nucleare, precum și diversificarea capacităților de exploatare sau transportare a gazului.

În privința securității alimentare, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că România se numără printre statele europene cu o producție agricolă cu potențial de acoperire și a altor piețe. În acest sens, Guvernul va demara un program de dezvoltare a capacităților de procesare și depozitare a produselor agricole, pentru a genera valoare adăugată și a putea oferi soluții și altor țări.

Delegaţia Băncii Mondiale şi-a manifestat întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul României cu expertiză, specialişti şi programe de finanţare. O atenție specială va fi acordată sprijinirii măsurilor necesare pentru combaterea sărăciei și inegalităților de dezvoltare.

          Expertiza Băncii Mondiale în domeniul parteneriatului public-privat poate fi folosită de România în conturarea unei strategii de dezvoltare unitară la nivelul tuturor regiunilor.