Consiliere europeană, desfăşurată de ISJ şi CJRAE Dolj

1
1319
FOTO arhivă

Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională(CJRAE) Dolj, cu sprijinul profesorilor consilieri școlari, vor desfășura în perioada 28 martie-11 iunie 2022 programul de consiliere școlară ”Drumul către EU”, în toate unitățile de învățământ din județul Dolj, pentru nivelurile primar, gimnazial și liceal. Activitățile tematice de consiliere școlară vor asigura un real sprijin pentru elevi în a conștientiza faptul că greșeala/greșelile în activitatea școlară/de învățare sunt oportunități de dezvoltare personală, sunt ceva firesc și ne ajută, nu ne împiedică. Ele nu ne definesc. Activitățile de consiliere sunt un bun prilej de educare a mentalității elevilor pentru a deveni învingători experimentând greșelile firești ale activității de învățare școlară. Ideea centrală a programului de consiliere școlară vizează teama de greșeală a elevilor, teama de a obține un rezultat slab.

Este un program ampluiar activităţile  din cadrul acestuia sunt prezentate de prof. Marinela Dumitrescu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj :”Vorbim despre o sesiune  de formare on-line a profesorilor consilieri școlari și a învățătorilor și profesorilor diriginți; 31 martie 2022 – sesiuni de formare cu învățătorii și profesorii diriginți din unitățile de învățământ în care funcționează cabinete școlare de asistență psihopedagogică; 1 aprilie 2022–  sesiuni de formare cu învățătorii și profesorii diriginți din unități de învățământ arondate, în care nu există cabinete școlare de asistență psihopedagogică; Programarea sesiunilor de formare va fi transmisă prin e-mail, pe grupul directorilor de unități de învățământ; ea va conține datele necesare de desfășurare a activităților (numele profesorului școlar repartizat, ora de desfășurare a sesiunii și link-ul sesiunii on-line). Solicităm directorilor unităților de învățământ să informeze învățătorii și profesorii diriginți; activități tematice în cadrul orelor de Consiliere și orientare, desfășurate de învățători și profesorii diriginți(4-15 aprilie 2022); activități tematice cu părinții elevilor, ce vor fi desfășurate de către învățători și profesorii diriginți( luna mai). Este anexat, la nota emisă  ISJ Dolj, Kit-ul aferent sesiunilor de formare  (instrumente și materiale didactice suport oferite de profesorii consilieri școlari), astfel încât să fie utilizat de către învățători și profesorii diriginți în cadrul orelor de Consiliere și orientare”.

Argument pentru desfășurarea programului de consiliere

 Activitățile tematice de consiliere școlară vor asigura un real sprijin pentru elevi în a conștientiza faptul că greșeala/greșelile în activitatea școlară/de învățare sunt oportunități de dezvoltare personală, sunt ceva firesc și ne ajută, nu ne împiedică. Ele nu ne definesc. “Activitățile de consiliere sunt un bun prilej de educare a mentalității elevilor pentru a deveni învingători experimentând greșelile firești ale activității de învățare școlară. De cele mai multe ori greșelile îi sperie atât de tare, și le asumă atât de puternic încât simt că ele îi definesc, spun totul despre ei, despre ceea ce sunt, despre ceea ce pot. Le este teamă de ceilalți, de etichetare,  de autoetichetare. Și se interiorizează mult, din ce în ce mai mult. Și îi doare atât de mult pentru că simt că valoarea lor stă în rezultatul obținut. Presiunea crește tot mai mult pentru că tot timpul trebuie să confirme, să obțină rezultate la fel de bune, adică nu își permit să greșească. Și, pentru a obține aprecierea, mulțumirea din partea părinților TREBUIE să confirme, să obțină rezultate pe măsură. Acest mod de gândire este GREȘIT. Ideea centrală a programului de consiliere școlară vizează teama de greșeală a elevilor, teama de a obține un rezultat slab. Avem 64 de consilieri şcolari şi 20 de logopezi care vor lucra a tât cu copiii, părinţii acestora , precum şi cu cadrele didactice din instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj. Pe 11 iunie se încheie programul, dar sunt convinsă că acesta va continua, deoarece este unul benefic pentru toată lumea. Putem vorbi despre o presiune a părinţilor asupra copiilor, dar cu toţii suntem oameni şi trebuie să depăşim momentele dificile, este nevoie de un echilibru. Pe site-ul nostru se pot găsi toate informaţiile necesare.”, a precizat prof. Elena Cocoş, director al CJRAE Dolj.

1 COMENTARIU

Comments are closed.