Noi măsuri împotriva pierderii fondurilor din Politica de Coeziune

0
327

Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) a adoptat săptămâna trecută, cele două avize pentru Comisia pentru Buget privind revizuirea cadrului financiar multianual şi a proiectului de rectificare bugetară. Cele două avize vor împiedica pierderea banilor proveniţi din Politica de Coeziune şi vor permite implementarea ei în integralitate.

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, raportor pe avizele Comisiei REGI, a salutat rezultatul votului şi a subliniat importanţa evitării întârzierilor în demararea Politicii de Coeziune şi a declarat că  votul respectiv a împiedicat pierderea banilor cauzată de întârzierile din adoptarea Programelor Operaţionale. „Aprobarea noastră pentru revizuirea cadrului financiar multianual şi avizul în favoarea rectificării bugetare 2/2015, au deschis drumul către un rezultat pozitiv în procedura legislativă. Concret, banii alocaţi Politicii de Coeziune în 2014 vor putea fi transferaţi pentru 2015, astfel încât, aceştia nu se vor pierde.”, a subliniat europarlamentarul român.

Cele două avize au ţinut cont de propunerea Comisiei Europene de a transfera sumele rămase neangajate din anul 2014 din cauza faptului că, un număr important de Programe Operaţionale fie nu au fost adoptate, fie nu au fost finalizate până la sfârşitul anului 2014. Acest transfer va face posibilă folosirea fondurilor după ce procedura de adoptare a Programelor Operaţionale va fi finalizată.

Plăţile restante, adevărata problemă

În condiţiile în care, Politica de Coeziune reprezintă una dintre cele mai importante şi de succes politici de investiţii a Uniunii Europene, iar România se numără printre cei mai mari beneficiari, avizele adoptate în Comisia REGI reprezintă un adevărat succes în Parlamentul European. „Pe lângă acest rezultat foarte bun, am subliniat şi necesitatea ca procesul de finalizare a Programelor Operaţionale să se desfăşoare fără întârziere şi de îndată cu finalizarea procesului legislativ pentru cele două propuneri adoptate astăzi. De asemenea, am profitat de ocazie pentru a sublinia încă o dată problema plăţilor restante. Statele membre continuă politica reducerii bugetului Uniunii Europene, fapt care aduce Comisia Europeană în situaţia în care nu mai poate efectua plăţile către beneficiari. Valoarea facturilor neplătite la sfârşitul anului 2014 se ridică la peste 24 de miliarde de euro, iar această situaţie nu este sustenabilă. Trebuie să găsim o soluţie odată şi pentru totdeauna la această problemă şi sper că vom avea sprijinul Consiliului” a mai adăugat eurodeputatul Victor Boştinaru.

***

În etapa următoare, propunerile Comisiei Europene vor fi analizate în Comisia pentru Buget a Parlamentului European şi se prevede o adoptare finală în sesiunea plenară a legislativului comunitar, de la jumătatea lunii aprilie.