Record de pneumonii în Dolj

0
445

Pneumonia face ravagii după ce vremea rece din ultima săptămână i-a pus la grea încercare pe doljeni. În doar câteva zile, s-au înregistrat peste 600 de cazuri de pneumonie, multe dintre acestea necesitând chiar internarea în spital, după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi.  

În condiţiile în care vaccinarea antigripală a fost oprită de mai bine de trei săptămâni, iar temperaturile au scăzut şi sub zero grade în ultima perioadă, tot mai mulţi pacienţi trec pragul cabinetelor medicale pentru a cere ajutor din partea specialiştilor. Aproape 2.000 de doljeni au ajuns la medic în doar o săptămână cu infecţii respiratorii, unii dintre ei acuzând simptome de gripă.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj în acest interval s-au înregistat 1.310 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 609 cazuri de pneumopatii acute şi un caz de gripă confirmat prin examen de laborator la Institutul Cantacuzino Bucureşti cu virus gripal tip A la grupa de vârstă 50-64 ani.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână – 1.921 – este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară – 1.846 cazuri – şi se află peste valoarea înregistrată în aceeaşi săptămână a anului trecut. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat, dar există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin activitate gripală sporadică.

Cele mai multe victime, în rândul copiilor şi bătrânilor

Cei mai mulţi bolnavi sunt din rândul copiilor dar şi a persoanelor vârstnice. În momentul în care s-au prezentat la medic aceştia au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. În cazul mai multor pacienţi a fost nevoie chiar de internare de urgenţă. De altfel, numărul de îmbolnăviri este mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mai ales în rândul copiilor. Medicii spun că, de cele mai multe ori, pacienţii ajung la spital atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat, iar vindecarea necesită un tratament mai îndelungat. Specialiştii atenţionează însă că ar trebui evitat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale.

Doljenii chemaţi la control de la primele semne de boală

În aceste condiţii doctorii recomandă pacienţilor să se prezinte la control de la primele simptome de boală. Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Printre acestea, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare, în special fructe şi legume, evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihna nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate.

Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, sunt de evitat aglomeraţiile din locurile publice, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală.