Hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică cronică, diabetul, tumorile, boala ulceroasă şi bolile celebro-vasculare sunt principalele probleme de sănătate, din punctul de vedere al indicelui de evidenţă, ale doljenilor, a afirmat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Ştefan Popescu. Potrivit acestuia, în 2011, decesele au fost cauzate, în primul rând, de bolile aparatului circulator, tumori şi boli ale aparatului respirator. “Pentru mediul urban, locul al treilea este ocupat de decesele survenite prin bolile aparatului digestiv”, a explicat dr. Ştefan Popescu.
De altfel, în 2011, speranţa de viaţă la naştere în judeţul Dolj a fost de 74.43 ani, mai crescută în urban – 75.78 ani (în rural 72.59 ani) şi la sexul feminin – 78,6 ani (sexul masculin 70.47 ani). Localităţile cu cele mai mari probleme ale populaţiei – cu populaţie îmbătrânită, natalitate scăzută, mortalitate crescută, spor natural negativ – sunt şi cele cu probleme demografice, respectiv Gogoşu, Seaca de Pădure, Brabova şi Botoşeşti Paia.
În prezent, Doljul se confruntă cu o epidemie de rubeolă – aproximativ 1.300 de cazuri, cele mai afectate fiind persoanele de sex masculin. “Aproape 90% dintre cazurile depistate cu rubeolă au fost la băieţi. Explicaţia pentru această statistică este faptul că până acum şase ani doar fetele erau vaccinate, întrucât acestea pot dezvolta malformaţii ale fătului în timpul sarcinii şi chiar avorturi”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.