Expoziţia de peşti marini şi oceanici continuă

0
2078

La Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, str. Popa Şapcă nr. 8, continuă, până în luna noiembrie 2020, expoziţia temporară intitulată PEŞTI MARINI ŞI OCEANICI – DIN PATRIMONIUL SECŢIEI DE ŞTIINŢELE NATURII , cu caracter ecologic, hidrobiologic şi biogeografic, în cadrul căreia sunt prezentate cele mai valoroase piese din ihtiofaună marină şi oceanică.

          Constituirea Colecţiei de ihtiologie a început în anul 1952 şi conservă 1711 piese preparate în lichid conservant şi naturalizate, piese provenite din apele dulcicole ale Olteniei, apele salmastre (Marea Neagră), dar şi apele sărate (Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian). Colecţia este compusă din: donaţii (Constantina Sorescu – 492 piese), achiziţii (Peştii marini şi oceanici din Achiziţia Constanţa – 129 piese) şi colectări în teren (1090 piese), iar marea diversitate a speciilor dulcicole, marine şi oceanice, ca şi speciile rare şi de interes ştiinţific, conferă colecţiei un loc aparte în patrimoniul secţiei. Speciile marine și oceanice conservate reprezintă o latură spectaculoasă a colecției, prin prezența căluțului de mare, scorpiei de mare, peștele geamantan, remona, rechinul, dar și a peștelui pescar.

În organizarea expoziţiei sunt cuprinse trei medii de viaţă importante: Marea Neagră – un ecosistem deosebit (expunere specii de peşti pelagici, demersali şi anadromi);Oceanul Atlantic Est-Central (Sectorul Mauritania), dar şi Oceanul Atlantic de Sud-Est (Sectorul Namibia);Oceanul Indian de Vest (Sectorul Somalia).

Piesele colectate din Marea Neagră ocupă un loc aparte în expoziţie, de la cele specifice ecosistemului marin, până la cele anadrome (sturionii). În Marea Neagră trăiesc cca. 198 specii de peşti, dintre care, pe litoralul românesc, au fost identificate 131 specii. Din cele 9 specii cu statut de nefavorabil de conservabilitate, conform IUCN, iar o mică parte sunt prezente în expoziţie: nisetrul , păstruga , şipul şi morunul. Pe lângă acestea, impresionează speciile de peşti cu forma şi comportamentul lor curios: căluţul deacul de mare , pisica de şi vulpea de mare .

           Oceanul Atlantic Est-Central (Sectorul Mauritania) şi Oceanul Atlantic de Sud-Est (Sectorul Namibia) sunt reprezentate, în cadrul expoziţiei, de cele mai numeroase acvatorii, ce conţin o mare diversitate de peşti şi nevertebrate, iar peştii buzaţiimperialicu falduripeşti-doctor şi peşti turtiţi, au ponderea cea mai mare: peştele flaut , peştelepeştele mistreţ  şi remona .

            Oceanul Indian de Vest (Sectorul Somalia) este cel mai mic dintre cele patru mari oceane ale lumii marine, având o serie de caracteristici unice. În Oceanul Indian au fost depistate, până în prezent, peste 5.400 de specii de peşti, cei mai răspândiţi şi prezenţi frecvent în apele adânci, de coastă, sau în apropierea recifelor de corali, fiind balista stelată şi fluturaşul de mare.

ANA-MARIA PETOLESCU