Statusul Craiovei înainte de restart

0
352

O analiză a perioadei de pauză competiţională, a transferurilor, cele înfăptuite şi cele ratate, a meciurilor amicale, a formei jucătorilor, pe compartimente, cu câteva zile înaintea primului meci oficial din 2018

Pregătirile pentru reluarea campionatului au intrat în linie dreaptă pentru Universitatea Craiova, care are ca prim obiectiv derby-ul cu Dinamo, de duminică, ora 20.45, în Ştefan cel Mare. Devis Mangia s-a declarat mulţumit de pregătire, menţionând ca problemă unică procentul mic de trasformare a ocaziilor. Sunt alte hibe pe care italianul nu-şi permite să le aducă în discuţie, dar le puteţi regăsi în concluziile CL după stagiul din Antalya şi în general după perioada de pauză competiţională. În iarna trecută nu s-a reuşit prelungirea contractelor jucătorilor aflaţi în ultimele 6 luni, iar acesta a fost principalul motiv pentru ratarea obiectivelor: podiumul şi Cupa României. Anul acesta nu au fost probleme de acest gen, dar nu s-au întărit posturile deficitare: poarta şi defensiva. Echipa are 9 atacanţi, dar nu poate spune că are încredere într-un portar sau că defensiva este pusă la punct. În iarna aceasta s-a achitat clauza pentru Mitriţă, de 700.000 de euro şi s-au achitat 200.000 de euro pentru Bic. Mijlocaşul medieşean, atacantul croat şi un fundaş stânga junior de la Ardealul Cluj sunt achiziţiile iernii la Universitatea. Dintre ei, Bic a jucat cel mai mult, dar nu a impresionat. Poate că mai are nevoie de timp de adaptare, de integrare, dar certe este că Mangia l-a povăţuit permanent pe parcursul meciurilor, pentru a-l poziţiona eficient în teren. Echipa n-a impresionat în meciurile amicale, dar pe de altă parte n-a făcut-o nici în vara trecută. Prima repriză cu Ludogoreţ a fost una bună, dar a doua a fos groaznică, aşa că nu e relevant nici acel amical, cum nu este nici cel cu Zaglebie, fiindcă polonezii au aliniat echipa de rezerve. Oricum, jocul poziţional nu s-a îmbunătăţit, echipa rămâne una reactivă, funcţionează mai bine pe contraatac. Partea bună este că nu sunt accidentări grave şi tot lotul este valid la reluarea campionatului.

Portarii

Devis Mangia şi staff-ul său au avut 4 portari în cantonament: Calancea, Mitrovic, Popescu şi Dică. Calancea a fost titularul de drept până acum, dar a gafat şi nu dă siguranţă echipei. A apărat prost în special în derby-urile cu CFR şi FCSB. Comparându-l cu Niţă şi Arlauskis, putem spune că acesta este cel mai mare handicap al Craiovei faţă de primele două clasate, deşi nici defensiva nu este aproape de nivelul celor de la CFR şi FCSB. Paradoxal, portarul de 31 de ani a fost chemat la naţionala Moldovei tocmai acum, când trece printr-o formă slabă. El a evoluat în repriza a doua a amicalului pierdut cu 1-0 de Moldova în faţa Coreei de Sud şi a încasat unicul gol.

Mitrovic a intrat şi el în câteva meciuri în acest sezon şi a demonstrat de fiecare dată că nu merită păstrat în lot. Cu Sepsi şi cu Afumaţi, goal-keeper-ul elveţian a fost coşmarul fanilor. A apărat cu Ludogoreţ, a luat două goluri, dar noroc că bulgarii nu au mai nimerit poarta la celelalte ocazii, fiindcă putea să iasă urât. L. Popescu a luat 4 goluri într-o repriză în amicalul cu Meppen şi poate de pe acum să-şi facă planuri pentru a fi împrumutat, fiindcă nu te poţi baza pe el. Dică rămâne o soluţie „de lot”, în acelaşi timp poate să apere la echipa a doua. Clubul a încercat să aducă un portar în iarna aceasta, dar nu a reuşit. S-a negociat cu italienii Pigliacelli şi Seculin, dar Craiova nu a avut argumentele pentru a-i convinge, chiar dacă era vorba de portari de rezervă la echipele lor.

Apărarea

Defensiva rămâne o mare problemă, s-a văzut şi în amicale. De altfel, fără vreo noutate în lot, nici nu prea avea ce să se schimbe. Mai grav este că după ce primeşte un gol, defensiva pare anesteziată şi riscă să încaseze şi altele. Gafele îşi pun amprenta pe moralul fundaşilor şi aceştia sunt pur şi simplu jaloane în următoarele faze. S-a întâmplat atât în amicalul cu Meppen, când s-au primit 3 goluri în 4 minute, cât şi în cel cu Ludogoreţ, când s-au încasat 2 goluri în 4 minute!

Spahija nu a fost luat în cantonament, dar nici nu şi-a găsit echipă, e plătit în continuare de club, fără să joace. Oricum, mai bine fără el, fiindcă jucătorul adus de la Voluntari a fost un transfer prost. Găman a fost liber de contract, dar n-a fost convins să semneze. Craiova nu putea să-i ofere acelaşi salariu precum FCSB, respectiv 20.000 de euro pe lună, dar ar fi avut alte atuuri, cel mai important fiind dorinţa jucătorului de a evolua acasă. Tiago Ferreira a fost mutat din stânga în centrul apărării, unde titular este Kelic. Portughezul nu a prea convins, mai ales cu amatorii de la Meppen, când defensiva a fost groggy în repriza a doua. Popov şi Datkovic sunt variantele pentru partea dreaptă, deşi primul este în ultimele luni de contract, iar croatul este pe final de împrumut. Tot acolo ar fi şi locul lui Screciu, dacă va fi utilizat ca fundaş. Pe Popov îl avantajează acest sistem cu 3 fundaşi, dar la el se simt vârsta şi accidentările dese. În stânga apărării au fost folosiţi Răzvan Popa şi Briceag. Niciunul nu a impresionat printr-un joc sigur, prin marcaj eficient şi siguranţă la construcţie, primul are însă avantajul de a fi folosit pe post de jucător under 21. În amicalul cu Zaglebie a mai fost încercat Puţaru, care nu a apucat să arate prea multe. Concluzia este că stoperii au carenţe vizibile şi încă nu s-au deprins cu noul sistem de joc. Dacă Renato Kelic a ajuns să fie fundaşul cu jocul cel mai consistent, atunci clar echipa are probleme în acest departament.

Benzile

În dreapta, Martic, unul dintre cele mai bune transferuri din ultimii ani, este titular indiscutabil. Dimitrov nu este motivat de concurenţă, fiindcă nu şi-a upgradat jocul, deşi pare mereu să aibă o mină de nemulţumire, din cauza statutului de rezervă. Variante de viitor acolo ar fi Vlădoiu, împrumutat în liga a II-a în acest sezon, la Snagov, dar şi Borţa, care a fost chemat de urgenţă în Antalya pe final de stagiu. Deşi e dreptaci, Borţa a jucat în banda stângă în amicalul cu Zaglebie Lubin şi s-a descurcat foarte bine în ambele faze, trecându-şi în cont inclusiv o bară. În banda stângă suveran este Bancu, iar Briceag ar fi varianta de back-up, chiar dacă în Antalya a evoluat numai în linia de 3 fundaşi. Juncu, jucătorul de 19 ani adus de la Ardealul Cluj, a fost şi el încercat acolo în meciul cu Meppen. A scos penalty-ul ratat de Gustavo, dar nu a apucat să arate mai multe, mai trebuie văzut. Mangia nici măcar nu a vorbit despre el când a fost întrebat de jucătorii noi, i-a menţionat doar pe Bic şi Glavina.

Mijlocaşii

Cuplul de bază, Mateiu-Zlatinski, nu a fost etalat niciun minut în amicalele din Antalya, bulgarul ratând 3 dintre aceste jocuri. Alex Mateiu a fost unul dintre cei mai buni jucători în stagiul din Turcia. Cum Rossi va rata tot sezonul, a fost adus Bic, de la Mediaş, care a jucat în 3 meciuri integralist, dar, cel puţin în aceste jocuri amicale, nu pare să merite banii de transfer. Screciu, care nu a fost în formă pe parcursul acestui campionat, a avut o evoluţie solidă în prima repriză a jocului cu Ludogoreţ. Un transfer încercat de club a fost albanezul Qaka, de la Iaşi, dar probabil este prea scump pentru posibilităţile Craiovei.

Atacanţii

Mai întâi „poneii”. Gustavo a jucat în nota lui. A ratat un penalty, cu Meppen, a transformat altul, cu Lechia. Băluţă a jucat numai o repriză cu Meppen şi n-a reuşit mare lucru, apoi doar un sfert de oră cu Lechia Gdansk, când a ratat o ocazie singur cu portarul, apoi s-a accidentat. Cu Ludogoreţ a fost integralist, a ratat două ocazii. A părut  cam nervos, mereu cu reproşuri la adresa colegilor, a lăsat cumva impresia că regretă că nu a plecat la FCSB. Poate însă că a fost doar nervozitatea căpătată la finalul unui stagiu de pregătire lung şi obositor. Mitriţă a marcat în prima repriză cu Meppen, cu Lechia a evoluat tot o repriză, în care a pierdut însă toate mingile. Probabil s-a accidentat şi nu a evoluat în ultimele două amicale. Burlacu a fost cel mai în formă dintre atacanţi. Evoluţie excelentă, atât cu Meppen, cât şi cu Lechia, iar cu Ludogoreţ a început bine, dar s-a „stins” repede. Bărbuţ a marcat şi el o dublă cu Zaglebie, meci în care a avut şi o bară. Pretinde şi el un loc în echipă la meciul cu Dinamo, la care lipseşte Băluţă. De la Roman se aştepta un upgrade după pregătirea de iarnă, dar el nu poate marca nici în amicale. Nu este peste nivelul de anul trecut, pur şi simplu este un transfer ratat. Dintre puşti, Markovic a jucat în Antalya mai mult la naţionala under 17, la Universitatea nu s-a remarcat. Vali Constantin a avut o evoluţie bună cu Zaglebie, Enache nu dă randament nici la echipa a doua, aşa că nu avea cum să confirme la seniori. Lui Mihăilă i s-au oferit destule minute şi a avut evoluţii bune, inclusiv o pasă de gol. Se pare că a lucrat mult şi la executarea loviturilor libere, având o tehnică bună de lovire a mingii. El trebuie să mai acumuleze la capitolul fizic, dar dintre tinerii atacanţi este cel mai promiţător. Glavina a jucat în repriza a doua cu Meppen şi nu a arătat nimic special, probabil o să vedem în meciurile oficiale cu ce l-a impresionat pe Mangia la antrenamente, încât a decis să-l transfere.